“Хрили, рибата балон” или какво да правим, когато емоциите ни завладеят

Ако работите с малки деца, знаете колко бурни и непредвидими са техните емоции. Това води не само до проблеми, свързани с учебния процес, но и до междуличностни конфликти, които могат сериозно да навредят на учениците и на социално-емоционалния климат в класната стая.

Бурните емоции пречат на децата да правят дори и нещата, които по принцип обичат. Когато са ядосани например, не могат да контролират думите и реакциите си, а когато се страхуват, не поемат рискове и не изпробват нови неща, които може и да им допаднат. Когато пък са прекалено развълнувани и въодушевени, не могат да се концентрират.

Съществуват най-различни техники и механизми за управление на емоциите, но децата дори и не подозират за тях. Така че следващия път, когато се опитвате да успокоите класна стая пълна с развълнувани ученици, имайте предвид, че и те самите не знаят как да се справят със собствените си емоции. Именно затова избрахме една лесна и бърза техника за управление на емоциите и ви я споделяме под формата на подробно разписан урок за 1. клас, който можете да приложите в класната стая, за да помогнете на учениците си.

Урокът е изключително увлекателен и разказва историята на рибата балон Хрили, която един ден открива, че има необичаен талант. Какъв е той и как помага на Хрили да обуздае емоциите си, ще разберете, ако си свалите урока.

Свалете си урока тук.

Урокът “Хрили, рибата балон” е част от системата “Стъпка по стъпка” на Световната банка – инструментариум за насърчаване на социалното и емоционално учене (СЕУ) при деца и младежи.

Искате да включите повече елементи от СЕУ в часовете си? Разгледайте и други уроци за развитие на социално-емоционални умения в първи клас.

Още полезни статии:

Стратегии

6 5 3 – 6 души за 5 минути измислят 3 идеи

Цел: 2.2. Учениците използват техники за генериране на идеи в група 1.(InnoSupport) Метод 635 е креативна техника, която използва и доразвива принципите на техниката брейнсторминг. 

Раздробяване на въпроса
Критично и аналитично мислене

Раздробяване на въпроса

Тази стратегия е отлична възможност за учениците да приложат своята четивна грамотност в контекста на критическото мислене и да се запознаят с умението. По време

Получи достъп до още повече ресурси и практични материали

0
Споделете в коментар своите мисли!x

Абонирай се и всяка седмица ще получаваш по един нов урок за първи клас

Специална оферта през септември

Активирай индивидуален учителски абонамент за 12 или 24 месеца

с 30% намаление с код prepodavame30.

  • 00дена
  • 00часа
  • 00минути