Prepodavame.bg

1 клас Емоционална интелигентност

Как да се справим със стреса с помощта на собственото си въображение?

Как да се справим със стреса с помощта на собственото си въображение?

Възрастните обикновено нямат времето и мотивацията да помагат на децата да се справят със стреса и тревожността. В училище пък трябва да се учи и фокусът рядко пада върху това как се чувстват учениците и как се справят с различни житейски ситуации. Но можем ли да очакваме от децата да учат, ако са разтревожени, притеснени или разстроени?

Истината е, че доста учители осъзнават необходимостта от това преди всичко да създадат позитивен социален и емоционален климат в класната стая, за да могат след това и да постигнат академични успехи с учениците си. Начините за това са много, но в тази статия ще се спрем на един конкретен метод, с който да помогнете на първокласниците си да се научат да използват въображението си, за да намалят стреса.

За тази цел ви споделяме урока “Жени и нейното въображение”. Както сами ще се уверите, урокът е разписан изключително подробно и можете буквално да си го свалите и да го приложите в часа си дума по дума. Към него ще намерите и допълнителна информация и съвети за учители и родители по темата за управлението на детския стрес и изграждането на решителност в лицето на предизвикателствата. А с помощта на увлекателната история на Жени, вашите първокласници ще имат възможност да разсъждават върху важни въпроси като “Как да потърсим помощ, когато сме притеснени?” и “Към кого да се обърнем за съвет?”. В края на часа всяко дете ще е изработило и собствена кукла с образа на Жени, която да му напомня какво да прави, когато усети, че се напрагя.

Каква е тайната на Жени и как успява да неутрализира стреса единствено със силата на въображението си ще разберете само ако си свалите урока тук.

Урокът “Жени и нейното въображение” е част от системата “Стъпка по стъпка” на Световната банка – инструментариум за насърчаване на социалното и емоционално учене (СЕУ) при деца и младежи.

Искате да включите повече елементи от СЕУ в часовете си? Разгледайте и други уроци за развитие на социално-емоционални умения в първи клас.

За автора

Мая Стоянова

Завършила съм английска филология и магистратура по конферентен превод в Софийския университет. Занимавам се с превод, писане, редакция и образование, откакто се помня. През 2014 завърших програма "Нов път в преподаването" на "Заедно в час" и съм работила в екипа в различни роли. В момента фокусът ми отново е превод, писане и редакция на образователни текстове.

Добави коментар

Кликни за да добавиш коментар

Абонирай се и всяка седмица ще получаваш по един нов урок за първи клас