Как да се справим със стреса с помощта на собственото си въображение?

Възрастните обикновено нямат времето и мотивацията да помагат на децата да се справят със стреса и тревожността. В училище пък трябва да се учи и фокусът рядко пада върху това как се чувстват учениците и как се справят с различни житейски ситуации. Но можем ли да очакваме от децата да учат, ако са разтревожени, притеснени или разстроени?

Истината е, че доста учители осъзнават необходимостта от това преди всичко да създадат позитивен социален и емоционален климат в класната стая, за да могат след това и да постигнат академични успехи с учениците си. Начините за това са много, но в тази статия ще се спрем на един конкретен метод, с който да помогнете на първокласниците си да се научат да използват въображението си, за да намалят стреса.

За тази цел ви споделяме урока “Жени и нейното въображение”. Както сами ще се уверите, урокът е разписан изключително подробно и можете буквално да си го свалите и да го приложите в часа си дума по дума. Към него ще намерите и допълнителна информация и съвети за учители и родители по темата за управлението на детския стрес и изграждането на решителност в лицето на предизвикателствата. А с помощта на увлекателната история на Жени, вашите първокласници ще имат възможност да разсъждават върху важни въпроси като “Как да потърсим помощ, когато сме притеснени?” и “Към кого да се обърнем за съвет?”. В края на часа всяко дете ще е изработило и собствена кукла с образа на Жени, която да му напомня какво да прави, когато усети, че се напрагя.

Каква е тайната на Жени и как успява да неутрализира стреса единствено със силата на въображението си ще разберете само ако си свалите урока тук.

Урокът “Жени и нейното въображение” е част от системата “Стъпка по стъпка” на Световната банка – инструментариум за насърчаване на социалното и емоционално учене (СЕУ) при деца и младежи.

Искате да включите повече елементи от СЕУ в часовете си? Разгледайте и други уроци за развитие на социално-емоционални умения в първи клас.

Още полезни статии:

Социално-емоционално учене

Четене и социално-емоционални умения – един урок с много приложения 

Как целенасочено да развиваме социално-емоционалните умения на учениците през предмета, който преподаваме? Какви техники да прилагаме? Има ли качествени ресурси, които да ни помогнат в

learning for clever
Комуникативни умения

Ролеви игри

Ролевите игри могат да бъдат използвани в обучението по всеки предмет, както и във всеки урок/тема. Те могат да бъдат по двойки или в групи

Разбери проблема
Математическа грамотност

Разбери проблема

Тази стратегия е заимствана от първата стъпка от известния модел на Дьорд Пойа за решаване на проблеми в четири стъпки (Polya, 1973): Кажи със свои

Получи достъп до още повече ресурси и практични материали

0
Споделете в коментар своите мисли!x

Абонирай се и всяка седмица ще получаваш по един нов урок за първи клас

Специална оферта през септември

Активирай индивидуален учителски абонамент за 12 или 24 месеца

с 30% намаление с код prepodavame30.

  • 00дена
  • 00часа
  • 00минути