Как да приема нещата, които не мога да променя?

Всеки учител знае колко трудно е да успокои разстроен ученик, който е получил ниска оценка, въпреки че е положил неимоверни усилия. Това е наистина деликатен момент, защото често обясняваме на децата, че ако работят усилено и се осмелят да поемат риск, ще успеят, но понякога не става точно така. И тази истина се разбира по най-трудния начин. С личен опит.

Децата не знаят защо невинаги получават онова, което искат. Не разбират защо понякога трябва да правят неща, които са им неприятни, като да почистят след себе си или да не седят до най-добрия си приятел в час. Това ги напряга, понякога даже сякаш ги вбесява. Тази натрупана фрустрация е изключително опасна и ако учителят не им помогне да я преодолеят, може да се стигне до грозни сцени, които иначе могат лесно да се предотвратят. Именно затова искаме да ви споделим един подробно разписан урок, специално разработен за първокласници.

Урокът “Петя: успокой се и го приеми” цели да научи децата как да запазват самообладание, когато не получават всичко, което искат. Това става по изключително забавен и увлекателен начин, тъй като Петя е супергерой, който им се притичва на помощ. Суперсилата на Петя е да успокоява децата и да им помага да приемат нещата, които не могат да променят. Урокът ще научи вашите първокласници да я призовават, когато почувстват, че нещата излизат извън контрол.

Каква е тайната на Петя и в какви ситуации децата могат да разчитат на нейната суперсила ще разберете само ако свалите целия урок. Към него има и специален постер с портрет на Петя, който можете да закачите в класната стая, за да е винаги насреща да ви се притече на помощ.

Свалете си урока тук.

Урокът “Петя: успокой се и го приеми” е част от системата “Стъпка по стъпка” на Световната банка – инструментариум за насърчаване на социалното и емоционално учене (СЕУ) при деца и младежи.

Искате да включите повече елементи от СЕУ в часовете си? Разгледайте и други уроци за развитие на социално-емоционални умения в първи клас.

Още полезни статии:

Определяне на основните идеи
Комуникативни умения

Определяне на основните идеи

В тази стратегия учениците работят самостоятелно и определят основни идеи (оригинално 3-5, но зависи от фокуса и задачата) от текст/филм/урок. След определеното време се събират

Възможно ли е?
Математическа грамотност

Възможно ли е?

Тази стратегия стимулира учениците да оценяват получен резултат, като го сравняват с разбирането си за проблема, и поставя акцент върху разбирането на проблема, а не

Получи достъп до още повече ресурси и практични материали

0
Споделете в коментар своите мисли!x

Абонирай се и всяка седмица ще получаваш по един нов урок за първи клас

Специална оферта през септември

Активирай индивидуален учителски абонамент за 12 или 24 месеца

с 30% намаление с код prepodavame30.

  • 00дена
  • 00часа
  • 00минути