Зад кулисите на клуба по роботика в СУ “Христо Ботев” в Козлодуй

Деница Цветанова е учител по информатика и информационни технологии в СУ “Христо Ботев”, гр. Козлодуй. От няколко години води и клуб по роботика за четвъртокласници.

“В течение на годините видях какво харесва на децата. Все пак това е клуб по допълнителни занимания, идеята е не само да учат, а да се забавляват и да усвоят и друга материя. Целта на клуба е програмирането, но покрай него усвояват и много други неща.”

Визитка на практиката

Име: Да си направим микро робот от хартия;

За кого е подходяща: Ученици в начален курс на обучение 3.-4. клас, но би могла да се приложи и с по-големи;  

Времетраене: Дейностите в клуба се осъществяват веднъж седмично в часовете за занимания по интереси – 2 учебни часа;

Цели: Учениците да се научат да програмират чрез занимания по роботика, чрез които развиват и много други умения;

Необходими материали и предварителна подготовка: Micro:bit с процесор ARM Cortex-M0, сензор за акселерометър и магнитометър, Bluetooth и USB свързаност, дисплей, състоящ се от 25 светодиода, два програмируеми бутона и може да се захранва от USB или от външна батерия; хартиен модел на робот; финансов ресурс за закупуване на Micro:bit (осигурен в случая чрез средства по програмата за занимания по интереси).

Описание на практиката

Централна роля в практиката има малкият програмируем компютър Micro:bit. Деница го открива, докато търси нови и интересни дейности за клуба по роботика, които да не съвпадат с учебната програма по информатика в редовните часове на учениците. 

Така попада на платформата на Майкрософт, посветена на micro:bit и решава да предложи на директорката на училището да закупят няколко програмируеми компютърчета за клуба по интереси. С платформата се работи изцяло онлайн, което е от огромно улеснение – учениците отварят сайта, работят, запазват работата си и след това изработват и физическия макет. В самия сайт има много примерни идеи и разработки с micro:bit. Роботът Роботко е само една от многобройните възможности за творчество.

По време на занятията всеки ученик изработва мини робот от хартия по готов шаблон и създава програмен код във визуалната среда на Microsoft. С помощта на кода хартиеният макет се превръща в истински робот. Работата с Micro:bit се извършва по двойки. Учениците кръщават роботчетата си Роботко. 

Зад кулисите на клуба по роботика в СУ “Христо Ботев” в Козлодуй

“Програмираният Micro:bit накара Роботко да се усмихва, да се учудва, когато го разклатиш, да се разсърди, когато го обърнеш с главата надолу, да се изплаши, когато падне и да изпитва чувството на самота. Какво означава да бъде самотен? Самотен може да се почувстваш, ако никой не играе с теб за известно време. Роботът също започва да чувства самота и се озадачава, ако го оставиш сам за 15 секунди. Ако пък остане сам още 25 секунди, то тогава ще се натъжи много.”

По идея, взаимствана от https://www.coderdojo.bg/, учениците дори успяват да накарат Роботко да запее музиката от любимия си филм – “Междузвездни войни”.

Други дейности, които учениците осъществяват с помощта на Micro:bit и платформата на Майкрософт, са изработване на компас, крачкомер и китара!

Защо си струва да опитате тази практика?

Деница споделя, че заниманията по роботика помагат на учениците да развият и много други ценни житейски и академични умения като например:

  • Умения за решаване на проблеми;
  • Лидерски качества;
  • Работа в екип;
  • Дигитална грамотност;
  • Аналитично и логическо мислене;
  • Социални умения;
  • Предприемачество;
  • Емоционална интелигентност;
  • Кретивност;
  • Фина моторика и др.

Тази практика е селектирана в инициативата „Добрите практики на фокус“, която има за цел да открие, опише и популяризира ефективни, приобщаващи и устойчиви педагогически практики в три категории: благосъстояние на учениците, отговорност и принос на учениците, академичен напредък на учениците.

На 24 юни ще се проведе събитие, на което ще бъдат представени отличените добри практики. Вижте повече ТУК

Имате нужда от още работещи практики? На prepodavame.bg може да намерите още много изпробвани практики за вашата класна стая.

Ако имате практика, която може да бъде полезна на други учители, ще се радваме да се свържете с нас и да ни разкажете за нея!

Още полезни статии:

Получите достъп до още повече ресурси и практични материали