Раздел
Планиране и обработка
Времетраене
40 минути
Цели по предметно знание:
Учениците:
- сравняват трайността на отделни храни и познават правилата за тяхното съхраняване;
- познават рецепти за приготвяне на здравословна храна.
Необходими материали:
- три кутии с надписи “Здравословна закуска”, “Здравословен обяд” и “Не, благодаря”
- принтиран и нарязан работен лист “Менюто на здравето”
- работен лист “Моята здравословна рецепта”
- моливи
- флумастери
Учениците чрез игра разпознават кои храни са здравословни закуски, кои са здравословни обяди и кои не са полезни.
Инструкции
Започнете часа с играта “Меню на здравето”. Дайте инструкции на учениците.
- Всеки от вас по ред изтегля по едно листче с училищна закуска или обяд. Прочитате на глас пред всички какво пише. Трябва да решите в която кутия да го пуснете - “Здравословна закуска”, “Здравословен обяд” или “Не, благодаря”. Последната използваме, когато храната не е здравословна.
Обобщение
Учениците се научават да разпознават здравословните храни, които могат да си носят в училище за закуска или обяд. Напомня им се кои вредни храни трябва да избягват.
Важно!
- Подгответе си предварително три кутии с надписи “Здравословна закуска”, “Здравословен обяд” и “Не, благодаря”.
- Принтирайте храните от списъка с храни и ги нарежете на малки листчета.
- Насърчавайте учениците да обосновават отговорите си - защо смятат, че дадена храна е здравословна или вредна.
Учениците попълват работен лист, в който описват здравословна рецепта за закуска или обяд в училище - необходими продукти, начин на приготвяне и начин на съхранение. Създават илюстрация на готовата храна.
Инструкции
Раздайте на учениците по един работен лист “Моята здравословна рецепта”.
- Пред всеки от вас има работен лист. Едни са получили такъв за здравословна закуска в училище, а други - за здравословен обяд в училище.
- Избери да опишеш здравословна рецепта, която съдържа полезни продукти.
- Описанието на рецептата трябва да включва:
Заглавие на рецептата (напр. "Сандвич с яйце и авокадо")
Необходими продукти – изброй всички съставки с техните количества (напр. “2 филии пълнозърнест хляб, 1 сварено яйце, половин авокадо, краве масло”)
Начин на приготвяне – стъпка по стъпка, ясно и подредено. (напр. “Нарязваме яйцето и авокадото на тънки филийки. Намазваме пълнозърнестия хляб с краве масло и подреждаме авокадото и яйцето отгоре.”
- Добави илюстрация – нарисувай как изглежда готовото ястие. Можеш да използваш цветни моливи или флумастери.
- Запиши как ще донесеш тази храна в училище, за да я запазиш свежа? Помисли за подходяща кутия или опаковка.
- Имате 20 минути време за работа.
Обобщение
Попълвайки този работен лист, учениците си осигуряват страниците от книгата със здравословни рецепти.
Важно!
- Нека половината клас получи работен лист за здравословна закуска, а останалата част от класа - за здравословен обяд. Така ще се осигури разнообразие на рецептите.
- След часа събере работните листове. Прегледайте рецептите и дайте обратна връзка. Поправете грешките и допълнете при необходимост. Дайте за домашна работа да се препише редактираната рецепта.
Материали за дейността
Учениците споделят своите идеи за здравословни закуска и обяд в училище. Отделя се специално внимание на правилното съхранение на храните.
Инструкции
Помолете всеки ученик да сподели каква е идеята му за рецепта и как ще я съхранява в училище, за да се запази свежа.
Споделете на учениците съвети за правилно съхранение на храните в училище.
- Използвай кутии с капак – Кутията трябва да се затваря добре, за да не изтича нищо и храната да остане чиста.
- Слагай студената храна в кутия, която задържа температурата – Ако носиш кисело мляко, плодове или салата, можеш да я сложиш в специална кутия или торбичка с охлаждащ пакет.
- Горещата храна слагай в термос – Ако имаш супа или нещо топло, най-добре е да го сложиш в термос. Така ще запази топлината до обяд.
- Не смесвай мокри и сухи храни – Например, ако носиш сандвич с краставици, сложи краставиците отделно, за да не стане хлебчето мокро.
Обобщение
Когато се грижиш за храната си, ти се грижиш и за себе си! Здравословното хранене започва още с начина, по който я съхраняваш.
Важно!
- Може да направите плакат с тези съвети за класната стая или столовата.

