Prepodavame.bg

Урок по активно слушане за първокласници

Ако преподавате на първокласници, вероятно вече сте се сблъсквали с един доста често срещан проблем – липсата на умение за активно слушане.

Активното слушане е изключително важно в училище. Децата трябва да са способни да изслушват учителите и съучениците си, да им задават допълнителни въпроси и да запомнят най-важната информация от казаното. Ползите от активното слушане, разбира се, се пренасят и отвъд пределите на училището. Децата, които владеят това ценно умение, общуват по-ефективно, което означава, че могат да изразят мнения, желания, нужди или страхове. В състояние са да поискат съвет или да потърсят помощ и могат да покажат уважение към чувствата и възгледите на отсрещната страна. Представете си само как би изглеждала класната ви стая, ако всички ученици можеха да общуват по този начин!

За съжаление, уменията за активно слушане и ефективна комуникация не са вродени, а се изграждат с много търпение и отдаденост от страна на семейство и учители. Искаме да ви подкрепим в тези усилия и затова ви споделяме подробно разписан урок за първокласници на тема активно слушане.

Урокът “Ти си на ред, сега аз слушам” ще помогне на вашите ученици да разберат защо е важно да се изслушваме и как да познаем, когато някой ни слуша внимателно. Урокът съдържа много интерактивни елементи като въпроси за дискусия, ролеви игри, работа по двойки и интересни експерименти.

Направете първата крачка към това да помогнете на учениците си да слушат активно! Свалете си урока тук.

Урокът “Ти си на ред, сега аз слушам” е част от системата “Стъпка по стъпка” на Световната банка – инструментариум за насърчаване на социалното и емоционално учене (СЕУ) при деца и младежи.

Искате да включите повече елементи от СЕУ в часовете си? Разгледайте и други уроци за развитие на социално-емоционални умения в първи клас.

Сподели статията с колеги:

Училищният абонамент на Prepodavame.bg, дава достъп до екслузивно съдържание, видео курсове, сертификация и много други ресурси на всички учители във вашето училище. Ако заявите абонамент до края на седмицата, ще получите безплатен период  на ползване до края на учебната година. 

Популярни статии:

Получавай най-новите ресурси по имейл

Още полезни статии:

Карта на четивната грамотност
Четивна грамотност

Карта на умението Четивна грамотност

Елемент Цели Стратегии 1. Извлича информация от непрекъснат текст. 1.1. Намира директно казана в текст информация. 1.1.1. Задава си въпроси по текста; 1.1.2. Разделя в

Разделяне на групи чрез пръчици
Работа в екип

Разделяне на групи чрез пръчици

Учителят предварително определя броя на групите и надписва имената на учениците на клечки от сладолед или картонени листчета. По време на часа, в началото на

Получи достъп до още повече ресурси и практични материали

0
Споделете в коментар своите мисли!x

Абонирай се и всяка седмица ще получаваш по един нов урок за първи клас

Пълен достъп до цялото съдържание на Prepodavame.bg

  • Над 1000 статии по всички предмети
  • Готови уроци и приложими практики
  • 25+ онлайн обучения със сертификат
  • Над 100 работни листове, шаблони и наръчници
  • Обучения за вътрешноучилищна квалификация
  • Архив с над 150 уебинари и бюлетини