Prepodavame.bg

1 клас Емоционална интелигентност

Урок по активно слушане за първокласници

Урок по активно слушане за първокласници

Ако преподавате на първокласници, вероятно вече сте се сблъсквали с един доста често срещан проблем – липсата на умение за активно слушане.

Активното слушане е изключително важно в училище. Децата трябва да са способни да изслушват учителите и съучениците си, да им задават допълнителни въпроси и да запомнят най-важната информация от казаното. Ползите от активното слушане, разбира се, се пренасят и отвъд пределите на училището. Децата, които владеят това ценно умение, общуват по-ефективно, което означава, че могат да изразят мнения, желания, нужди или страхове. В състояние са да поискат съвет или да потърсят помощ и могат да покажат уважение към чувствата и възгледите на отсрещната страна. Представете си само как би изглеждала класната ви стая, ако всички ученици можеха да общуват по този начин!

За съжаление, уменията за активно слушане и ефективна комуникация не са вродени, а се изграждат с много търпение и отдаденост от страна на семейство и учители. Искаме да ви подкрепим в тези усилия и затова ви споделяме подробно разписан урок за първокласници на тема активно слушане.

Урокът “Ти си на ред, сега аз слушам” ще помогне на вашите ученици да разберат защо е важно да се изслушваме и как да познаем, когато някой ни слуша внимателно. Урокът съдържа много интерактивни елементи като въпроси за дискусия, ролеви игри, работа по двойки и интересни експерименти.

Направете първата крачка към това да помогнете на учениците си да слушат активно! Свалете си урока тук.

Урокът “Ти си на ред, сега аз слушам” е част от системата “Стъпка по стъпка” на Световната банка – инструментариум за насърчаване на социалното и емоционално учене (СЕУ) при деца и младежи.

Искате да включите повече елементи от СЕУ в часовете си? Разгледайте и други уроци за развитие на социално-емоционални умения в първи клас.

За автора

Мая Стоянова

Завършила съм английска филология и магистратура по конферентен превод в Софийския университет. Занимавам се с превод, писане, редакция и образование, откакто се помня. През 2014 завърших програма "Нов път в преподаването" на "Заедно в час" и съм работила в екипа в различни роли. В момента фокусът ми отново е превод, писане и редакция на образователни текстове.

Добави коментар

Кликни за да добавиш коментар

Абонирай се и всяка седмица ще получаваш по един нов урок за първи клас