Prepodavame.bg

Суперприятелите, които ни помагат, когато сме разстроени и изнервени

Смелост, мъдрост и спокойствие. Три неща, които често липсват в класна стая пълна с фрустрирани четвъртокласници. Всеки начален учител знае колко време и енергия отделя в това да реагира на интензивните емоции в час. Така обаче често се облекчават симптомите, без да се стига до първопричината за подобни емоционални епизоди.

Нашият съвет е по-скоро да инвестирате време в това да помогнете на четвъртокласниците си да изградят механизми и стратегии, с които да могат да се справят с фрустрацията си самостоятелно. И тъй като звучи много лесно на думи, но на практика малцина знаят как точно да подходят, ви споделяме и цял урок с допълнителни материали и работни листи, който е разписан толкова подробно, че буквално можете да си го свалите и приложите в час още утре.

Урокът се казва “Суперприятелите” и ще запознае вашите ученици с трима много специални супергерои, които се притичват на помощ на четвъртокласничката Катя. Защо Катя е в беда, как ѝ помагат “суперприятелите” и по какъв начин поуките от разказа ще се отразят на емоционалния климат във вашата класна стая, ще разберете само ако си свалите урока.

Към него има и допълнителна информация по темата, постер за класната стая, концепции, съвети и често задавани въпроси, които можете да споделите както с колегите си в училище, така и с родителите на вашите ученици.

Свалете си урока тук.

———————————————————————————————————————-

Урокът “Суперприятели” е част от системата “Стъпка по стъпка” на Световната банка – инструментариум за насърчаване на социалното и емоционално учене (СЕУ) при деца и младежи.

Искате да включите повече елементи от СЕУ в часовете си? Разгледайте и други уроци за развитие на социално-емоционални умения в четвърти клас.

Сподели статията с колеги:

Училищният абонамент на Prepodavame.bg, дава достъп до екслузивно съдържание, видео курсове, сертификация и много други ресурси на всички учители във вашето училище. Ако заявите абонамент до края на седмицата, ще получите безплатен период  на ползване до края на учебната година. 

Популярни статии:

Получавай най-новите ресурси по имейл

Още полезни статии:

Четивна грамотност

Кои елементи изграждат четивната грамотност?

Формирането на четивната грамотност е продължителен процес, който започва още от първите месеци в училище и преминава през усвояване на умението за четене на различни

Извлечи алгоритъм
Критично и аналитично мислене

Извлечи алгоритъм

Тази стратегия е подходяща за ученици, които предварително са работили по идентифициране на тенденции или повтарящи се елементи, тъй като за да се извлече алгоритъм,

Получи достъп до още повече ресурси и практични материали

0
Споделете в коментар своите мисли!x

Абонирай се и всяка седмица ще получаваш по един нов урок за четвърти клас

Пълен достъп до цялото съдържание на Prepodavame.bg

  • Над 1000 статии по всички предмети
  • Готови уроци и приложими практики
  • 25+ онлайн обучения със сертификат
  • Над 100 работни листове, шаблони и наръчници
  • Обучения за вътрешноучилищна квалификация
  • Архив с над 150 уебинари и бюлетини