Суперприятелите, които ни помагат, когато сме разстроени и изнервени

Смелост, мъдрост и спокойствие. Три неща, които често липсват в класна стая пълна с фрустрирани четвъртокласници. Всеки начален учител знае колко време и енергия отделя в това да реагира на интензивните емоции в час. Така обаче често се облекчават симптомите, без да се стига до първопричината за подобни емоционални епизоди.

Нашият съвет е по-скоро да инвестирате време в това да помогнете на четвъртокласниците си да изградят механизми и стратегии, с които да могат да се справят с фрустрацията си самостоятелно. И тъй като звучи много лесно на думи, но на практика малцина знаят как точно да подходят, ви споделяме и цял урок с допълнителни материали и работни листи, който е разписан толкова подробно, че буквално можете да си го свалите и приложите в час още утре.

Урокът се казва “Суперприятелите” и ще запознае вашите ученици с трима много специални супергерои, които се притичват на помощ на четвъртокласничката Катя. Защо Катя е в беда, как ѝ помагат “суперприятелите” и по какъв начин поуките от разказа ще се отразят на емоционалния климат във вашата класна стая, ще разберете само ако си свалите урока.

Към него има и допълнителна информация по темата, постер за класната стая, концепции, съвети и често задавани въпроси, които можете да споделите както с колегите си в училище, така и с родителите на вашите ученици.

Свалете си урока тук.

———————————————————————————————————————-

Урокът “Суперприятели” е част от системата “Стъпка по стъпка” на Световната банка – инструментариум за насърчаване на социалното и емоционално учене (СЕУ) при деца и младежи.

Искате да включите повече елементи от СЕУ в часовете си? Разгледайте и други уроци за развитие на социално-емоционални умения в четвърти клас.

Още полезни статии:

Стратегия за управление на класната стая
Комуникативни умения

Стратегия за управление на класната стая

Тази стратегия се концентрира върху управление на класната стая, а не върху преподаване, конкретен предмет или формален час. Може да се използва при всички предметни

Направи план за действие
Математическа грамотност

Направи план за действие

Тази стратегия е заимствана от втората стъпка от известния модел на Дьорд Пойа за решаване на проблеми в четири стъпки (Polya, 1973). Основната идея тук

Работа в екип
Работа в екип

Работа в екип

Работа в екип Какво представлява умението и защо е важно? Какво е работа в екип?  Според една от най-кратките дефиниции за работа в екип това

Получите достъп до още повече ресурси и практични материали

Абонирай се и всяка седмица ще получаваш по един нов урок за четвърти клас