STEM кабинет – къде и как да го създадем?

За разлика от традиционните уроци, STEM уроците имат за цел да развият не само знания, но и способността за използване на тези знания в сценарии от реалния свят. Това изисква прилагане на един по-различен интердисциплинарен подход, групов формат на работа и не на последно място – специфични условия и материали. Или иначе казано – нужен ви е добре оборудван STEM кабинет.

Как можете да създадете специално място за провеждане на STEM уроци? Ако във вашето училище нямате неизползвана стая, която да превърнете в STEM кабинет, това означава ли, че не можете да провеждате STEM уроци и проекти?

Ако и вие се чудите – продължавайте да четете, попаднали сте на точното място!

Какво е STEM кабинет?

Това е учебна среда за обучение, в която всичко е целенасочено организирано за провеждане на практическо обучение. Това включва работни пространства за работа в екип, средства за визуализация, специфични инструменти, устройства и материали. В STEM кабинета учениците са главните действащи лица, докато учителят е по-скоро наблюдател и помощник. Тук децата могат свободно да допускат грешки, да се учат един от друг, да си помагат, да задават въпроси, да изследват, да създават и да решават реални проблеми. 

Как да създадем STEM кабинет?

Има няколко начина да създадете STEM пространство за учене, в зависимост от конкретните условия във вашето училище, наличното пространство и материална база. Ето няколко варианта, които можете да приспособите за вашите нужди:

1. Специална STEM лаборатория за цялото училище

Ако имате достатъчно късмет да работите в училище с налична допълнителна стая, чудесен вариант е да я използвате като споделено пространство за учене. Това би било особено полезно, ако си сътрудничите с вашите колеги в провеждането на по-големи STEM проекти.

Има няколко популярни направления на STEM лабораториите. За всяко от тях трябва да бъде определено подходящо пространство, оборудване и учебни материали, като се вземат предвид специфичните цели и изследваната проблематика.

Предимства на специализираната STEM лаборатория:

 • Цяла класна стая само за STEM дейности осигурява достатъчно работно пространство и място за съхранение на голямо разнообразие от материали, текуща работа и завършени проекти. Вижте и какви са ползите от STEM дейностите в училище.
 • Видът и разположението на мебелите, както и необходимото оборудване са съобразени със спецификата на работа при провеждане на STEM уроци и проекти.
 • Наличието на специално място за STEM обучение помага за създаване на позитивни нагласи към процеса на работа и очакване на следващите посещения в лабораторията.
 • Създават се навици за определен тип мислене и поведение. Лабораторията е място, в което се работи внимателно, поради наличието на специфична техника или опасни реактиви. С пристъпването си в този STEM кабинет, учениците се настройват за организирана работа, експериментиране и търсене на иновативни решения.
 • Споделено оборудване, като материали за роботика или 3D принтер, могат да бъдат поставени в STEM лабораторията, и така да се използват от различни класове за техните STEM проекти или уроци.

Недостатъци на специализирана STEM лаборатория:

 • Споделеното пространство означава, че заедно с вашите колеги ще трябва да направите график за използване на STEM кабинета.
 • Ще трябва да се лишите от удобствата на обичайния си кабинет, за да проведете урока си в STEM лабораторията. Това означава, че няма да можете да използвате част от наличните в кабинета ви устройства или материали.
 • Споделеното пространство и материали понякога крият риск от неприлежно поддържане. Затова трябва да създадете план за поддържане на чистотата, изрядността на инструментите и наличността на материалите.

2. Определете част от вашата класна стая за STEM кабинет

Ако искате вашите ученици да имат достъп до STEM материали през целия учебен ден, помислете дали не можете да създадете STEM зона в класната стая. Изберете рафт или шкаф, в който да съхранявате някои основни материали и инструменти (малки материали за рециклиране, хартия, тиксо, ножици и т.н.) и задайте ограничения относно това кога учениците могат да имат достъп до тях. Ако имате достатъчно място, добавете и по-голяма маса в STEM зоната, която учениците ще могат да използват като работна повърхност при изпълнението на по-големи проекти, демонстрации, тестове на прототипи и работа в екип.

Предимства на STEM зоната в класната стая:

 • Вашите ученици ще имат достъп до STEM материали по всяко време, без да се налага да напускат класната стая. Това ви дава свободата да превключите на “STEM вълна”, винаги, когато пожелаете.
 • Вие контролирате изцяло вашето STEM пространство и неговото използване не зависи от решения на ръководството или графика на колегите ви.
 • Има голяма вероятност да интегрирате STEM дейности в редовните си уроци много по-често, тъй като разполагате с необходимите инструменти и материали по всяко време.

Недостатъци на STEM зоната в класната стая:

 • Големият минус на този вариант е пространството. Ще трябва да обмислите как една малка зона от вашата класна стая може да обслужва всичките ви ученици наведнъж във времето, в което искате да извършвате STEM дейности с целия си клас.
 • Може да се наложи да ограничите видовете материали, които съхранявате във вашата класна стая, или да ги подменяте, в зависимост от планираните дейности.
 • Най-вероятно няма да имате място или бюджет за оборудване с 3D принтер, компютри или друго по-обемно или скъпо оборудване.

3. Изградете мобилен STEM кабинет

Това е страхотна възможност за училища, които искат да реализират STEM проекти, но нямат място за специален STEM кабинет. Можете да подготвите специална количка с основни STEM материали, които могат да бъдат използвани в класните стаи в подкрепа на обучението по STEM. В добавка е желателно да имате също голям шкаф в килера или библиотеката, където да съхранявате материали и устройства, с които да зареждате количката, в зависимост от нуждите на конкретния STEM урок или проект.

Плюсове на мобилния STEM кабинет:

 • Това е чудесен вариант за споделяне на по-големи или по-скъпи устройства, особено такива, които не се използват за всяка STEM дейност.
 • Необходимите материали могат да бъдат осигурени от дарения или от училищния бюджет.
 • Ще разполагате със STEM оборудване когато имате нужда от него, а през останалото време то ще се съхранява на друго място, като по този начин няма да отнема от пространството в класната стая.

Недостатъци на мобилния STEM кабинет:

 • Както при всеки споделен училищен ресурс, ще трябва да планирате използването му, така че всички колеги да могат да използват STEM количката, когато имат нужда от нея.
 • Мобилният STEM кабинет няма да може да събере всички необходими материали и устройства, от които ще имате нужда, затова е добре да имате под ръка някои специфични за вашата учебна дисциплина пособия.

4. Превърнете цялата си класна стая в STEM кабинет

Ако вече се чувствате уверени в провеждането на STEM уроци или ако сте готови да скочите с двата крака в дълбокото, можете да помислите за цялостно претворяване на класната ви стая в STEM кабинет.

Предимства на класната стая – STEM кабинет:

 • Ще създадете съвсем различна обстановка в класната ви стая, което ще повлияе положително на нагласите на учениците към учебния процес.
 • Можете ежедневно да интегрирате STEM елементи във вашите уроци.
 • Лесно можете да осъществите проекти с по-голяма продължителност, които изискват кратки, но чести наблюдения или измервания.
 • STEM материалите са винаги достъпни.
 • Бързо и лесно ще можете да подготвите необходимите материали и устройства преди началото на STEM дейностите.
 • Уютът на собствения кабинет предлага по-голяма увереност и предвидимост.

Недостатъци на класната стая – STEM кабинет:

 • Поддържането на реда, изрядността на устройствата и наличността на материалите ще бъде изцяло ваша задача.
 • Необходимо е преустройство на класната стая. Това може да включва набавяне на шкафове за съхранение на материали, интерактивен дисплей, създаване на пространства за групова работа.
 • Ще трябва да набавите специфични инструменти, устройства или консумативи, от които ще имате нужда за провеждането на STEM дейностите.
 • Вероятно няма да имате необходимите средства за закупуване на скъпо оборудване.

Без значение какви пространства имате на разположение, можете да проектирате фантастичен STEM кабинет за вашите ученици! Да, може би ще отнеме малко време, докато установите кой вариант работи най-добре за вас, но резултатът определено си заслужава.

Безплатен бюлетин с ресурси

Запиши се, за да получаваш всяка седмица практични ресурси и идеи

STEM кабинет - къде и как да го създадем?

За статията е използван следния ресурс, който е допълнен с личния опит на автора:

Още полезни статии:

Think/Pair/Share - Помисли/Сподели (работа по двойки)
Комуникативни умения

Think/Pair/Share – Помисли/Сподели (работа по двойки)

В тази стратегия учениците самостоятелно осмислят проблем или въпрос и след това дискутират това с партньор. Дайте на учениците въпрос, тема, задача за четене, упражнение,

Обратно планиране
Креативност

Обратно планиране

Обратното планиране представлява начин за планиране на дългосрочна дейност от края към началото. Ако целта е да се направи макет на сграда, ученикът започва да

Получите достъп до още повече ресурси и практични материали