Пътят на книгата. Как се създават писатели в с. Поликраище

Г-жа Инна Василева от ОУ “Св. св. Кирил и Методий”, с. Поликраище не е първият учител, който се сблъсква с липсата на читателски опит на своите ученици. Но още на втората си година като учител създава практика, която помага на децата, с които работи, да подобрят своето отношение към книгите. 

Визитка на практиката

Име: Вълшебният свят на книгите

За кого е подходяща? Ученици в начален етап, а след адаптиране и за по-големи.

Какво развива? Креативност, четивна грамотност, отговорност, емоционална интелигентност

Продължителност: практиката се случва в рамките на една календарна година.

Необходими материали и ресурси: листове хартия, материали за писане и рисуване.

Инна Василева започва своята работа като учител в целодневната организация на учебния ден в с. Поликраище през 2020 г. и се сблъсква със съвременната тенденция учениците да познават по-добре функциите на смарт телефоните от структурата на книгите. Учителката смята, че може да подобри четивната грамотност и да развие креативността на учениците си чрез работа по създаване на персонализирани книги и през втората си година като учител пристъпва към изпълнение на идеята си. 

Какви са стъпките за реализиране на практиката?

Стъпка 1: Представяне на идеята и събиране на застъпници

Не малко идеи остават неосъществени, само защото не намират хора, които да ги подкрепят. Затова е добре да се започне от проучване на нагласите на родителите и на учениците към книгите, четенето и процеса на създаване на персонализирана книга с истории. Може да използвате първата родителска среща, за да съберете мнение на родителите и да им разкажете повече за идеята си. Не забравяйте да бъдете конкретни за това каква подкрепа очаквате от тяхна страна, напр. да се интересуват от книжката, създадена от децата, да им задават въпроси по нея, да ви помогнат да намерите подходящи гости, които да разкажат на децата повече за процеса по създаване на едно книжно издание и др. 

Стъпка 2: Изработка на личен аватар

Учениците на Инна Василева са първокласници и в началото на учебната година все още не умеят да пишат. Но дори не само заради това, създаването на герой за историята е важна стъпка. Героят в книгата е всяко дете и то рисува своя образ. Защо за учениците в начален етап е важно да могат да определят свои личностни характеристики може да видите в тази статия.

Стъпка 3: Първата история

Първата история в една книга винаги е важна. Учениците от Поликраище създават истории за трудностите на първи клас. Адаптирането в нова среда, опознаването на съучениците, промяна в ежедневието – това са неща, които децата имат нужда да споделят. 

В началото процесът по създаване на книжките тече бавно – случва се в час на класа, учениците разказват историята, която искат да стане част от книжката им, учителката я записва, а учениците я преписват красиво на “белова”. 

Стъпка 4: Дайте път на фантазията

Когато децата усетят силата да създават светове чрез думите, трудно могат да се откажат. Процесът по работа по книжките продължава чрез допълване с идеи от страна на децата, напр. да запишат диск със звукови картини към книжките. Самочувствието, което са натрупали като автори, ги води към идеята да представят завършените си книжки на следващите първокласници и да им помогнат в адаптацията в училище. 

Защо да опитате тази практика?

  • Всяко дете носи креативност, но често няма достатъчно свобода да я изрази отвъд учебната програма.
  • Практиката, приложена в първи клас, помага на учениците да преминат по-лесно през труден период за тях.
  • Създаването на персонализирана книга с лични истории подобрява връзката учител-ученик и ученик-ученик – децата се опознават по-добре, а това е основа за създаване на екип.
  • Практиката изгражда отношение към книгата, което е важно за развитието на четивна грамотност. 

Тази практика е селектирана в инициативата „Добрите практики на фокус“, която има за цел да открие, опише и популяризира ефективни, приобщаващи и устойчиви педагогически практики в три категории: благосъстояние на учениците, отговорност и принос на учениците, академичен напредък на учениците.

На 24 юни ще се проведе събитие, на което ще бъдат представени отличените добри практики. Вижте повече ТУК

Имате нужда от още работещи практики? На prepodavame.bg може да намерите още много изпробвани практики за вашата класна стая.

Ако имате практика, която може да бъде полезна на други учители, ще се радваме да се свържете с нас и да ни разкажете за нея!

Още полезни статии:

Един въпрос с различни отговори
Креативност

Един въпрос с различни отговори

Задаването на един и същи въпрос и даването на различни отговори позволява да се измислят идеи, след като се изчерпят обикновените и често срещани отговори.

Емоционална интелигентност
Социално-емоционално учене

Как в село Бохот развиват емоционална интелигентност в час по немски език?

Тази статия беше създадена в сътрудничество с г-жа Диана Йолова-Варджиева от ОУ “Антон Страшимиров” в с. Бохот, община Плевен. Емоционалната интелигентност е ключова за това

Дигитално образование и технологии

Програмиране за НЕпрограмисти: дигитални истории със Scratch

Като преподаватели ежегодно посещаваме различни семинари, обучения и конференции, където би трябвало да общуваме с ангажирани обучители и колеги, да научаваме нови и полезни неща

Получите достъп до още повече ресурси и практични материали