fbpx
2 клас Емоционална интелигентност

Мурка и Щерю или защо е важно да се поставяме на мястото на другия?

Мурка и Щерю или защо е важно да се поставяме на мястото на другия?

Безспорно, когато работим с много други хора, е важно да сме чувствителни към гледната точка на другия. Само така ще можем да се справяме със задачите си ефективно, а атмосферата в нашия екип ще е позитивна. 

Светът на децата не е много по-различен от този на възрастните, а понякога дори е по-сложен. Всеки ден те трябва да комуникират ефективно с още 20 други деца, да преодоляват конфликти и често да работят заедно като екип, за да се справят с дадена  задача. 

Разликата с възрастните хора обаче е, че децата тепърва развиват умения като това да проявяват емпатия и да се поставят на мястото на другия. Затова е много важно ние да ги подкрепим в този процес. По този начин те не само ще напреднат в личностното си развитие, но и ще направят така, че класната  стая да е ориентирана към високи цели и напредък, вместо върху ежедневното разрешаване на спорове и препирни. 

Урокът “Мурка и Щерю” ще ви помогне да постигнете всичко това! Чрез него ще покажете на децата защо е важно да се поставяме на мястото на другите и как това, че съпреживяваме емоциите на заобикалящите, помага на всички нас. Децата не само ще чуят историята за Мурка и Щерю, но и ще рефлектират след всяка ключова част от нея. Така  ще съотнесат изводите към личния си опит и преживявания. 

Урокът “Мурка и Щерю” е разписан изключително подробно, за да бъде изпълнението му максимално лесно за вас! Към него са добавени работни листове за ученици и допълнителни насоки за учителя. Следвайте всяка от стъпките внимателно. И не забравяйте да се забавлявате заедно с вашите малки ученици! 

Свалете урока “Мурка и Щерю” тук

———————————————————————————————————————-

Урокът “Мурка и Щерю” е част от Сборника “Стъпка по стъпка” за развиване на социални и емоционални умения, любезно предоставен ни от Световната банка. 

Искате да включите повече елементи от СЕУ в часовете си? Разгледайте и други уроци за развитие на социално-емоционални умения във втори клас.

Tags

1-4 клас 5-7 клас 8-12 клас PISA 2018 STEM БЕЛ Генериране на идеи География Гражданска грамотност Добри практики Ефективност на работа и управление на времето Извлича информация от непрекъснат текст История Компетентности 2020 - Враца Комуникационни умения Креативност Критическо мислене Логическа връзка Логическо мислене Математика Математическа грамотност Нагласа за развитие Обобщава тълкува информация от непрекъснат текст Организация на процеса Осмисля оценява информация от непрекъснат текст Представяне и защита Работа в екип Родители СЕУ 1 Клас СЕУ 1 Клас Модул 1 СЕУ 1 Клас Модул 2 СЕУ 1 Клас Модул 3 СЕУ 2 Клас СЕУ 3 Клас СЕУ 3 Клас Модул 3 Социално-емоционални умения Умение за личностно развитие Умения на 21 век Философски цикъл Четене на текст Четене с разбиране Четивна грамотност Чужд език научна грамотност работа с родители

Абонирай се и всяка седмица ще получаваш по един нов урок за втори клас

От учители за учители

Абонирай се, за да получаваш безплатни статии и ресурси.