Как третокласници от Варна написаха книга: “С огъня шега не бива”

Необходимо е да влезете в своя профил, за да гласувате за тази практика.

Подходяща за

Необходими материали:
Време за активността: 1 месец

Цели по предметно знание

 • час на класа – тема “Пожарна безопасност”;
 • български език – художествено повествование;
 • компютърно моделиране и информационни технологии – тема “Microsoft Word – текстонабиране, форматиране”;
 • изобразително изкуство – тема: “Цветове и форми, плакат”.

Цели по умения

 • умения за работа в екип;
 • креативност;
 • прилагане на знания в реална среда.

“Вода и огън са добри слуги, ама са страшни господари.”

Тази поговорка е включена в сборника “Български пословици (Български притчи или пословици и характерни думи) на Петко Р. Славейков. Обичаният писател е патрон на Основно училище “Петко Рачов Славейков”, град Варна, в което през януари 2022 г. започва работа г-жа Бистра Йорданова. Тя е професионалист с 16 годишен трудов стаж, но е нов учител за учениците от III ”Д” клас, на които става класен ръководител.

Г-жа Йорданова търси начин да помогне на класа си да се адаптира към работата с нов преподавател по-бързо и лесно. В отговор на нуждата от изграждане на доверие помежду им, учителката реализира добрата практика, описана в тази статия. „С огъня шега не бива“ е проект, в рамките на който е създадена малка печатна книга – сборник от кратки съчинения и илюстрации на тема “Пожар”. Основната цел на г-жа Йорданова е да мотивира и вдъхнови децата, докато те учат чрез преживяване и влизат в активната роля на изследователи и създатели.

Създаването на съвместен продукт развива практически умения като работа в екип, генериране на идеи и прилагане на знания в реална среда. Темата стимулира социално-отговорното отношение у учениците. В рамките на проекта те подобряват и своите комуникативни и творчески уменияия, креативно и логическо мислене.

КАК ДА ПРИЛОЖИМ?

Представяне на темата и мотивация за работа

Началото на работата по ПБО се поставя в час на класа – темата е “Пожарна безопасност и действия при възникване на огнено бедствие”. Г-жа Йорданова е подготвила за учениците си презентация с информация, снимки и видеа, за да се запознаят с професията пожарникар. Обсъждат как, къде и защо може да възникне пожар, както и какви мерки могат да се предприемат за предотвратяване му. 

Писане на текстове и редактиране

Следващата стъпка от проекта е създаването на съдържание за бъдещата книга. В рамките на две учебни седмици и четири учебни часа по български език и литература учениците пишат свои съчинения на тема “Пожар”. За вдъхновение те използват реални истории, информация за които откриват в електронни медии и социални мрежи. Проучват къде са най-големите пожари в света и къде има нефтените разливи. Запознават се с разкази на очевидци и с “писателските дарби” на изкуствения интелект – ChatGTP.

След създаването на текстовете децата търсят правописни, пунктуационни и смислови грешки. През първата седмица пишат, a г-жа Йорданова проверява и дава писмена обратна връзка на всички. През втората седмица учениците редактират текстовете си спрямо получените насоки. Следва финален прочит.

Създаване на илюстрации по темата

В часовете по изобразително изкуство третокласниците имат за задача да подготвят подходящи илюстрации за книгата. Сами подбират най-добрите произведения, които да бъдат включени в озданието. След дискусия в класната стая единодушно се спират на рисунка и за корица на книгата. 

Г-жа Йорданова разказва как всеки влиза в определена роля и прави това, което му се отдава: “Много е важно всеки да знае своите силни страни. Тези, които могат да рисуват – рисуват. Има деца, които не са добри в това – на тях давам за задача да бъдат водещи в представянето. Така всяко едно дете има своята цел. Нямаше конфликт между тях самите в каква роля ще влязат”, споделя учителката.

Подготовка за печат на книгата

Много вълнуващ за третокласниците е моментът на печатното оформление. Стъпка по стъпка те се запознават с правилата и изискванията за отпечатване на книга. Няколко поредни часа по компютърно моделиране и информационни технологии са посветени на сканирането на рисунките, на подготовка на файловете – рамка на изображенията, резолюция на снимките и др., на набиране и форматиране на текстовете – избор на шрифт, размер, редакция.

След като дизайнът и съдържанието са готови и одобрени от целия клас, файловете се изпращат на професионална печатница. Съдържанието на книгата може да откриете онлайн тук.

Как третокласници от Варна написаха книга: “С огъня шега не бива”

Събитие за представяне на книгата

Когато първите 30 книги излизат от печат, класът започва планирането и организацията на представянето на проекта. Учителката и учениците заедно подготвят специална презентация за събитието. Всяко дете чете своята история пред публиката, а рисунката, която е корица на книгата, подаряват на РСПБЗН – Варна. 

Как третокласници от Варна написаха книга: “С огъня шега не бива”

Надграждане на добрата практика

Децата могат да напишат и оформят друг тип книга с авторско съдържание – например която включва гатанки, пословици и поговорки, кръстословици и други. През настоящата учебна година г-жа Йорданова планира надграждане на описаното ПБО чрез създаване на документален филм, който да се осъществи с помощта на родители и колеги: “Обмисляме да направим филм за един ден на пожарникаря. Децата да бъдат интервюиращи. Един цял съботен ден да прекарат в пожарната с пожарникарите”, споделя учителката.

Тази практика може да бъде посветена и на друга тема, различна от пожарната безопасност.

ЗАЩО ДА ОПИТАМЕ?

Официалното представяне на книгата „С огъня шега не бива“ се провежда в актовата зала на ОУ „П.Р. Славейков“ на 30.05.2023 г. На него присъстват родители, съученици и съмишленици на училището. Специален гост на събитието е началникът на Първа РСПБЗН – Варна, главен инспектор Петя Кюпова–Господинова. По нейна покана на следващия ден целият клас е на посещение в Районната служба пожарна безопасност и защита на населението, което е и най-емоционалният момент от проекта. Третокласниците имат възможност да се запознаят с техническото оборудване на огнеборците и цялата техника, необходима за гасенето на пожар. При посещението в РСПБЗН пожарникарите обръщат внимание на всяко дете поотделно – обличат елемент от екипировката на пожарникаря, качват се в пожарен автомобил, имитират гасене на огън с пожарникарски маркуч и т.н.

Как третокласници от Варна написаха книга: “С огъня шега не бива”

На 1 юни, специално за празника на детето, третокласниците получават друга емоционална изненада от пожарникарите – меденки с декорации на тема „Пожар“.

Как третокласници от Варна написаха книга: “С огъня шега не бива”

Резултатите от проекта включват: 

 • усвоени от учениците знания и умения, надхвърлящи учебното съдържание; 
 • подобрени отношенията между децата;
 • подобрени организациони, комукативни и презентационни умения; 
 • провокиран интерес към професията пожарникар
 • позитивни отношения в класната стая и не на последно място – щастие и удовлетворение от крайния резултат от проекта.

Приобщаващ характер на пратиката

По време на работата по ПБО г-жа Йорданова дава възможност на всеки ученик да участва в проекта със свой авторски разказ и с предложение за илюстрация (решенията се взимат след гласуване). В класа има деца, които се нуждаят от повече подкрепа по отношение на писането, редактирането или рисуването. Затова пък са изключително активни по отношение на представянето пред публика, благодарение на своите комуникативни умения и добра памет за учене наизуст. Важната задача да отговарят за техниката – усилване микрофони и превключване слайдове на презентацията – също се възлага на ученици от класа.

Как третокласници от Варна написаха книга: “С огъня шега не бива”

След реализирането на тази добра практика семействата на децата от III ”Д” клас изпращат благодарствено писмо до директора на училището и до г-жа Йорданова. Самата тя е много съм щастлива, че родителите дават тази позитивна обратна връзка за работата ѝ.

Тази интердисциплинарна практика представлява различен подход спрямо традиционните методи на обучение в училище и особено за провеждане на често неглижирания час на класа. Ученето чрез правене провокира интереса на учениците благодарение на връзката на новите знания с реалния живот и “умното” и целенасочено използване на технологиите.

Сподели статията с колеги

Най-новите ни ресурси по имейл

Необходимо е да влезете в своя профил, за да гласувате за тази практика.

За автора на практиката

Бистра Йорданова
Начален учител
Бистра Йорданов е учител в начален етап от 15 години. В момента преподава на ученици в IV клас при ОУ "Петко Р. Славейков", гр. Варна. Определя работата си, общуването с децата и творческите им изяви като своето най-голямо щастие.

Още полезни статии:

Получите достъп до още повече ресурси и практични материали