Как да запалим един тийнейджър по доброволчеството и какво печелят всички от това? Практични съвети от TimeHeroes

Тази статия е разработена от TimeHeroes. Ако преподавате на тинейджъри или имате такъв у дома, пратете му я – със сигурност ще се запали по доброволчеството. 

Може би помните как е, може би ви се случва точно сега, а може би вече ви се струва като минал живот – дори да си най-хрисимият младеж, на 16 може да си малко сърдит. Обикновено причините са много, но една от тях е, че хем искаш да си по-самостоятелен, хем няма как: има уроци, домашни, вечерен час и още куп неща, от които понякога ти се иска да се отървеш.

В такива моменти не мислиш точно за това да си доброволец. Може би даже ти звучи малко ‘лейм’ и като още нещо натресено, но от нашата гледна точка (ние сме TimeHeroes – платформата с доброволческите мисии) да инвестираш част от времето си в подкрепа на каузи, е яко винаги – и на 9, и на 99. И те прави по-самостоятелен по най-добрия начин.

Как обаче да запалиш някого в онази възраст на емоционални турбуленции, унищожителни настроения и чести епизоди на нетърпима скука? Като му покажеш, че всъщност доброволчеството противодейства на всички тях. Ето и 5 аргумента за това, които могат да се вадят от ръкава в случай на подходящ момент.

Ще видиш света по съвсем нов начин 

Това не засяга само групата 13-19. Да ставаш, да ходиш на работа/училище, да се виждаш за малко с приятели, да се прибираш, да ядеш, да си седиш в стаята, да си нагласяш алармата, да спиш и пак да ставаш, може да е смазващо за психиката на всеки човек. 

Ето защо вероятно смяташ, че познаваш улицата, по която всеки ден минаваш, като ръката си. Обаче всъщност нищо не знаеш. Опитай да минеш по същата улица с незрящ човек и бъди неговите очи. Разходи се с възрастна дама в количка. Изпий един чай със свой връстник с интелектуални затруднения, за да откриеш изненадващата гледна точка на хора, които не се правят на различни, а просто са. Има и още, но няма да издаваме всичко – после ще подскажем къде е източникът на идеи.

Ще се сближиш дори повече с приятелите си

Едно е да отидеш на пейнтбол с приятел и да сте тичали в парка с камуфлажни дрехи и изкуствени пушки, но опитайте да отидете заедно на доброволческа мисия – почти същото е, но с добавена стойност. 

Как да запалим един тийнейджър по доброволчеството и какво печелят всички от това? Практични съвети от TimeHeroes

Ако има налично “да” от родител/учител/настойник, опитайте например да отидете в планината и да помогнете на организация да възстанови маркировката на някоя туристическа пътека или пък да събере боклуците по пътя. Когато накрая на деня сте останали без крака от умора – ето тогава ще се почувствате наистина близки. И обещаваме – ще си го спомняте цял живот. 

Кой иска пас за бекстейджа?

Да – всеки. Знаем, че това с концертите и фестивалите е сложна работа, когато си под 18, но има събития за младежи (като например този TRAP фестивал), които се случват през деня и са емоция 3 в 1: едновременно си зад кулисите, слушаш музика и се запознаваш с нови хора. 

И това е божа благодат, не само защото ще спести някакви пари на семейството, а най-вече защото ще ти позволи да преживееш цялото приключение отвътре. Да не говорим, че се търсят доброволци за Алея на книгата, за Нощ на литературата и тем подобни, където можеш да отидеш и без да си навършил 18, а така ще опипаш и почвата за бъдещата си професия. И понеже стигнахме до този въпрос…

Ще ти помогне да решиш какво искаш да правиш с живота си 

Да. Доброволчеството в годините зад чина има магическата способност да те ориентира за бъдещето и да ти помогне да кандидатстваш в университет. 

Как става? Първо, когато участваш в доброволческа инициатива, всъщност трупаш куп знания и умения – организационни, комуникационни, съвсем релевантни към живота на всеки работещ възрастен. А най-хубавото от всичко е, че имаш цялата свобода на света, която възрастните често нямат.

Освен това участието в доброволчески инициативи обикновено носи и сертификати за участие, които след това можеш да използваш, когато кандидатстваш в университет, а доста проучвания показват, че това може да наклони везните и да те приемат някъде, където си мечтаеш да учиш. 

Всичко хубаво, но как да станеш доброволец?

Понеже вярваме, че доброволчеството е и нагласа към света, която се възпитава още в годините зад чина, развиваме мрежа от младежко доброволчество, която от година насам живее на собствен сайт: “Купата на героите”.

Това накратко е състезание по правене на добро, но понеже звучи доста абстрактно, ще опитаме да обясним по-ясно – всеки младеж, който реши, може да се събере с приятели, да си измислят име на клуб и да ни пишат на hello [при] timeheroes [точка] org. После ще изпратим стартов пакет и ще даваме идеи за мисии (под формата на ресурси), които всеки може да осъществи в своя град, село, квартал, училище, общност.

Ще сме един вид ментори, но и приятели – бас хващаме, че желанието постепенно ще дойде само

 

Вижте повече за състезанието Купата на героите и как да се включите ето тук.

 

Още полезни статии:

Разпределяне на роли на ротационен принцип
Работа в екип

Разпределяне на роли на ротационен принцип

След като учениците свикнат да работят по групи на случаен принцип, може да надградите, като приложите стратегията за разпределяне на роли на ротационен принцип. В

Получите достъп до още повече ресурси и практични материали