fbpx
Емоционална интелигентност 4 клас

Да се научим на търпение с помощта на няколко гатанки

Да се научим на търпение с помощта на няколко гатанки

На нас възрастните често ни се случва да губим търпение и самоконтрол. Пресичаме на червено, изнервяме се на опашката в магазина, диетата все започва “от утре”… познато, нали? Но към децата имаме много високи очаквания – те не трябва да нервничат, да прибързват, да се надвикват или да се оплакват. Всеки начален учител знае, че това не е реалистично. Но е напълно реалистично да им помогнем да се научат на търпение и самоконтрол, защото тези две неща се учат, а не са въпрос на вродени характеристики.

Представете си класна стая пълна с четвъртокласници, които вдигат ръка и търпеливо чакат да ги посочите, а ако изберете някой друг да отговори на въпроса, не се чумерят и не пъшкат демонстративно. Можете да го постигнете, а ние ще ви покажем как.

Споделяме ви урока “Гатанки”. Той е разписан изключително подробно и буквално можете да си го свалите и приложите в час дума по дума. С негова помощ учениците ви ще разберат какво означава да проявяват търпение и да запазват самоконтрол, особено когато им се иска да викат и подскачат под въздействието на силните емоции.

Урокът се провежда под формата на игра с интересни гатанки. Към него ще намерите работни листи с гатанките и празно място за отговорите на децата. Ще намерите и допълнителна информация по темата, концепции, съвети и често задавани въпроси, които можете да споделите както с колегите си в училище, така и с родителите на вашите ученици.

Свалете си урока тук.

———————————————————————————————————————-

Урокът “Гатанки” е част от системата “Стъпка по стъпка” на Световната банка – инструментариум за насърчаване на социалното и емоционално учене (СЕУ) при деца и младежи.

Искате да включите повече елементи от СЕУ в часовете си? Разгледайте и други уроци за развитие на социално-емоционални умения в четвърти клас.

Абонирай се и всяка седмица ще получаваш по един нов урок за четвърти клас

От учители за учители

Абонирай се, за да получаваш безплатни статии и ресурси.