fbpx
Емоционална интелигентност 4 клас

Да се научим на търпение с помощта на няколко гатанки

Да се научим на търпение с помощта на няколко гатанки

На нас възрастните често ни се случва да губим търпение и самоконтрол. Пресичаме на червено, изнервяме се на опашката в магазина, диетата все започва “от утре”… познато, нали? Но към децата имаме много високи очаквания – те не трябва да нервничат, да прибързват, да се надвикват или да се оплакват. Всеки начален учител знае, че това не е реалистично. Но е напълно реалистично да им помогнем да се научат на търпение и самоконтрол, защото тези две неща се учат, а не са въпрос на вродени характеристики.

Представете си класна стая пълна с четвъртокласници, които вдигат ръка и търпеливо чакат да ги посочите, а ако изберете някой друг да отговори на въпроса, не се чумерят и не пъшкат демонстративно. Можете да го постигнете, а ние ще ви покажем как.

Споделяме ви урока “Гатанки”. Той е разписан изключително подробно и буквално можете да си го свалите и приложите в час дума по дума. С негова помощ учениците ви ще разберат какво означава да проявяват търпение и да запазват самоконтрол, особено когато им се иска да викат и подскачат под въздействието на силните емоции.

Урокът се провежда под формата на игра с интересни гатанки. Към него ще намерите работни листи с гатанките и празно място за отговорите на децата. Ще намерите и допълнителна информация по темата, концепции, съвети и често задавани въпроси, които можете да споделите както с колегите си в училище, така и с родителите на вашите ученици.

Свалете си урока тук.

———————————————————————————————————————-

Урокът “Гатанки” е част от системата “Стъпка по стъпка” на Световната банка – инструментариум за насърчаване на социалното и емоционално учене (СЕУ) при деца и младежи.

Искате да включите повече елементи от СЕУ в часовете си? Разгледайте и други уроци за развитие на социално-емоционални умения в четвърти клас.

Tags

1-4 клас 5-7 клас 8-12 клас PISA 2018 STEM БЕЛ Генериране на идеи География Гражданска грамотност Добри практики Ефективност на работа и управление на времето Извлича информация от непрекъснат текст История Компетентности 2020 - Враца Комуникационни умения Креативност Критическо мислене Логическа връзка Логическо мислене Математика Математическа грамотност Нагласа за развитие Обобщава тълкува информация от непрекъснат текст Организация на процеса Осмисля оценява информация от непрекъснат текст Представяне и защита Работа в екип Родители СЕУ 1 Клас СЕУ 1 Клас Модул 1 СЕУ 1 Клас Модул 2 СЕУ 1 Клас Модул 3 СЕУ 2 Клас СЕУ 3 Клас СЕУ 3 Клас Модул 3 Социално-емоционални умения Умение за личностно развитие Умения на 21 век Философски цикъл Четене на текст Четене с разбиране Четивна грамотност Чужд език научна грамотност работа с родители

Абонирай се и всяка седмица ще получаваш по един нов урок за четвърти клас

От учители за учители

Абонирай се, за да получаваш безплатни статии и ресурси.