5 идеи за по-добро психично здраве и благополучие (за учители)

През учебната година ви разказахме как да балансирате между работата и личния си живот и как да създадете малки оазиси на спокойствието в училище, а сега можете да използвате лятната ваканция, за да се презаредите и да подсилите чувството си за благополучие. 

Психичното здраве е тясно свързано с чувството за благополучие, а постигането и поддържането и на двете, е пътуване, което всеки от нас преживява по различен начин. Има ли все пак общи характеристики на това пътуване, през които всички преминаваме? Постижимо ли е чувството за благополучие наистина? Когато веднъж сме изпитали това усещане, можем ли да го задържим, дори когато преминаваме през трудности? В тази статия ще потърсим отговорите на тези въпроси и ще ви дадем идеи, чрез които да задържите чувството на благополучие и да поддържате психичното си здраве.

Намерете нови цели

Вече ви разказахме за концепцията икигай, така че ако ви е интересно може допълнително да подсилите психическата си устойчивост като преразгледате настоящите си цели или се опитате да определите нови. Може да използвате няколко въпроса, с които да си помогнете в този процес:

  1. За какво живеете?
  2. Каква е мотивацията ви да ставате сутрин?
  3. Какво ви държи будни през нощта?
  4. Кога се чувствате най-живи?
  5. Какво означава за вас да бъдете успешни?
  6. Как може да използвате своите дарби, за да постигнете това, което искате и да помагате на другите?
  7. Какво можете да направите по различен начин, за да помогнете на един човек днес?
  8. Какво е вашето мото или сентенция?
  9. Ако кажете “ДА” на един живот изпълнен със смисъл, на какво ще кажете “НЕ”?
  10. Ако можехте да срещнете по-възрастното си аз, какъв житейски съвет бихте дали на себе си?

Тези простички въпроси ще ви разкрият елементи от ежедневието ви, които ще ви подскажат какво е необходимо, за да си поставите цели за новата учебна година или да направите така, че личният ви живот да придобие нов смисъл. 

Открийте своите дарби и силни качества

Убедени сме, че ако откриете своите дарби и силни качества, това ще се отрази положително на чувството ви за благополучие, затова отделете малко време и опитайте някои от нашите идеи:

  • Попълнете този безплатен тест за изследване на личността, чрез който ще откриете ключовите си силни страни. Докато се регистрирате, от менюто с езици, изберете български, за да получите теста и резултатите си на роден език.
  • Ако все още не сте опитвали, направете си този супер добър личностен тест, чрез който ще откриете какъв е типът на вашата индивидуалност и кои са вашите уникални качества.
  • Може да си направите този супер бърз и лесен тест, за да откриете от какво се нуждаете, за да се чувствате щастливи.

Надяваме се, че изследвайки себе си, ще откриете нови начини да използвате своите силни страни и качества, а това на свой ред ще ви донесе по-голяма удовлетвореност и смисъл в живота ви.

Разкажете историята си по нов начин

В психологията има едно златно правило свързано с нашите житейски истории – начинът, по който представяме себе си и разказваме историята си може допълнително да ни обезсърчи и дори да ни депресира. Важни са думите, които използваме, начините по които описваме себе си, възможните изходи от заплетени ситуации. Разбира се, миналото си е минало, то не може да бъде променено, но отношението ни към него е под наш контрол и това е нещото, което може да се промени във всеки един момент.

Терапевтичното писане ни предлага чудесен вариант за постигане на вътрешен мир чрез една съвсем проста идея:

  • Помислете за минала случка или настояща ситуация, която ви безпокои или ви става неприятно, когато се сетите за нея. 
  • В една празна тетрадка се опитайте да разкажете историята по нов начин или измислете нов край, ако имате нужда от това. В началото може да ви бъде доста трудно, защото ще осъзнаете с колко ограничения се налага да се съобразявате, но дайте воля на въображението си и напишете историята както на вас ви харесва. 
  • Опишете себе си по нов начин или си измислете специални сили, които ви помагат да се справяте с трудностите, поставете случката във фантастична среда или добавете хора, които ви подкрепят. Разгледайте ситуацията като приключение, достойно за епичен роман от типа “Властелинът на пръстените” или “Отнесени от вихъра” и смело поставете себе си в центъра.

Как да започнете своя разказ

Ако писането на първите редове ви затруднява, може да използвате някои малки трикове за вдъхновение:

  • Потърсете вдъхновяващи картини в интернет, които ви се струват свързани с вашата история. 
  • След това напишете няколко думи-асоциации, които свързвате с картината, която най-много ви впечатлява. 
  • Използвайте само три от думите-асоциации, за да съставите изречение.
  • Опитайте се да разгърнете изречението в история.
  • Ако слуховата ви памет е по-силна от визуалната, можете да си направите вдъхновяващ плейлист и по същия начин да напишете думи-асоциации, които свързвате с музиката, която слушате.
  • Опишете чувствата, емоциите, движенията си.
  • Опитайте се да използвате две или три от думите-асоциации, за да напишете първото си изречение.

Хубавата страна на неприятностите

В живота не всичко е цветя и рози, дори и през лятната ваканция, така че ако не се чувствате съвсем добре в момента, може да се запознаете с концепцията на Кели Макгонигъл, автор на книгата “Положителната страна на стреса”.  Тя ни разкрива, че можем да намираме позитивното в ситуациите, които предизвикват стрес у нас, за да успеем да се справим по-лесно и бързо с тях. Тук не става дума за това да продължаваме с категоризациите кое е “добро” и кое е “лошо”, а да се опитаме да преразгледаме случващото се като възможност да работим върху качества, които не харесваме в себе си, да научим важни уроци, да разширим своя светоглед или да разберем нещо важно, което иначе пропускаме.

Друг важен момент е, че когато сме се “забъркали” в неприятности, можем да превърнем житейската си криза в момент на трансформация, която да ни мотивира да помагаме на други хора, които имат подобни на нашите проблеми или да използваме случващото се като основа за един нов старт на живота си. 

Помислете за неприятна ситуация, която преживявате в момента. Може ли да използвате тази история, за да помогнете на други хора? Как можете да я преразгледате, за да бъде повод за позитивна промяна не само за вас, но и за другите?

Бъдете щедри и изпълнени с благодарност

Фенове сме на Соня Любомирски, която е истински търсач на щастието и в няколко последователни изследвания по тази тема достига до важни изводи, от които можем да се възползваме:

  • Измислете някаква форма на доброволчество в сфера, която силно ви интересува – обществен живот, работа с деца, подобряване на условията за живот във вашия квартал или нещо друго, което ви се струва важно и постоянно занимава мислите ви.
  • Всеки ден си избирайте един човек, на когото да покажете благодарност или просто да бъдете мили с него, да му окажете повече внимание или да му дадете да разбере, че е важен за вас човек.
  • В един ден от седмицата правете непланирани актове на добро – платете кафето на някого, оставете продукт за хора в нужда в кварталния магазин или дарете вещи, дрехи или обувки, които не използвате.
  • Всеки ден записвайте пет неща, за които сте благодарни.
  • Стартирайте групов чат с приятели на тема благодарност и вдъхновение.
  • Напишете благодарствено писмо до хората, на които сте признателни.
  • Изкажете благодарностите си и покажете, че оценявате високо усилията на хората, които срещате всеки ден или които винаги са до вас – членовете на семейството ви, близки приятели или колеги.

Надяваме се, че тази статия ви даде няколко добри идеи, с които да изследвате себе си и че сме успели да ви заредим с много позитивно настроение. Ако темата ви е интересна, може да прочетете и останалите материали в нашата специална секция, посветена на благополучието, която поддържаме редовно. Благополучието и менталното здраве са важни за всички нас и затова ще ви запознаем с още нови идеи за постигане на вътрешен баланс, така необходим ни през учебната година.

Статията е адаптирана по материали от positivepsychology.com

Използвана литература:

  • Frankl, V. (1969). Man’s Search For Meaning: The classic tribute to hope from the Holocaust. Boston, MA: Beacon Press.
  • Lyubomirsky, S. Laura King, L., & Diener, E. (2005). The Benefits of Frequent Positive Affect: Does Happiness Lead to Success? Psychological Bulletin, 131(6), 803– 855.
  • McGonigal, K. (2016). The Upside of Stress: Why Stress is Good for You and How to Get Good at it. NY: Penguin Random House, LLC

Още полезни статии:

Получите достъп до още повече ресурси и практични материали