3 мита за тийнейджърството, за които трябва да знаем

Възрастта между детството и зрелостта е сложна и предизвикателна, но криеща невероятни възможности за израстване. Ето защо е важно подрастващите да бъдат подкрепяни от възрастните в този важен период. За тази цел е добре да бъдем наясно с митовете, които обгръщат тази преходна възраст. 

Изградените погрешни вярвания около тийнейджърската възраст могат да направят живота на подрастващите много по-труден, както и този на родителите и учителите им. В различните култури по света се срещат доста сходни митове около този възрастов период.

Мит №1 – Бушуващи хормони

Научните изследвания показват, че не хормоналните промени са  определящи за поведението на подрастващите. Всъщност това, което преживяват тийнейджърите, е следствие на развитието на техния мозък. Тези промени се отразяват на ума и взаимоотношенията на подрастващите. Познаването на процесите може да помогне за по-плавното преминаване през всички предизвикателства, свързани с възрастта.

И така, какво се случва с мозъка във възрастта между 12 и 24 години? Промените са свързани с бурно развитие и съзряване, което се отразява на начина, по който тийнейджърите помнят, мислят, търсят обяснение, вземат решения, фокусират вниманието си и се свързват с другите. 

В ранните тинейджърски години се наблюдават следните характерни особености:

  • Търсене на оригиналност и нови преживявания;
  • Социална активност и ангажираност;
  • Креативно изследване на действителността.

Начинът, по който ще преминат през тези предизвикателства, ще се отрази на начина, по който ще изживеят целия си останал живот.

Мит №2 – Период, който трябва просто да се премине с възможно най-малко поражения

Юношите са объркани и понякога ужасени от интензивните промени, които се случват с тях. Много от тях са съвсем нови и непознати. 

Ако погледнем ограничено на този период и смятаме, че това е нещо, което родители или учители трябва просто да издържат, се лишаваме да открием най-ценното в тази възраст. 

Тестването на граници, страстта да изследват новото и непознатото по вълнуващ начин, може да донесе на тийнейджърите невероятно богат живот, изпълнен с приключения и смисъл.

Мит №3 – Откъсване и независимост 

Третият мит е свързан преминаването от зависимост от възрастните към тотална независимост. Връстниците стават сякаш по-важните фигури в техния живот и те се влияят и учат много повече от тях. 

Разбира се, има естествен стремеж на юношите за отдалечаване и по-голяма независимост от възрастните, които ги отглеждат. Това е нормално и необходимо за прехода към зрелостта. Здравословният ход, който трябва да се направи е по-скоро в посока на взаимна зависимост и взаимодействие. Тийнейджърите могат да получат много ползи, като продължат близките си взаимоотношенията с възрастните и  не се изолират от тях.

Време на интеграция на различни аспекти от себе си

Юношеството е свързано с интеграция на много аспекти и изследване на себе си. Този период на емоционална интензивност, социална ангажираност и креативност продължава по-нататък в непрекъснат процес на търсене на смисъл и изследване на вътрешния и външния свят. Ето защо е важно посланията, които отправяме към тийнейджърите в този период, да бъдат позитивни, градивни и подкрепящи.

 

Източник:

Brainstorm: THE POWER AND PURPOSE OF THE TEENAGE BRAIN, Daniel Siegel MD (2015)

 

Още полезни статии:

Четивна грамотност

Кои елементи изграждат четивната грамотност?

Формирането на четивната грамотност е продължителен процес, който започва още от първите месеци в училище и преминава през усвояване на умението за четене на различни

5 К (кой, какво, къде, кога и как)
Креативност

5 К (кой, какво, къде, кога и как)

След като учениците разполагат с няколко различни източника на информация по темата, дайте им бял лист. Всеки ученик трябва да обобщи петте К от всеки

Получите достъп до още повече ресурси и практични материали