Запознайте се с…Василия Свилева

Василия Свилева е автор, който работи по теми, свързани с начален етап и социално-емоционални умения на учениците. Познавате я и като един от авторите, който описваше практики в “Добрите практики на фокус” 2023.

Образование и професионален опит

Завършва “Начална педагогика” в ПУ “Паисий Хилендарски” и в момента работи като учител в начален етап в ОУ “Александър Георгиев – Коджакафалията” – град Бургас.

Василия е част от работна група за създаване на наръчник по социално-емоционално учене за начален етап. 

В работата си успява да ангажира своите ученици, като използва силните им страни и интересите им за развитие на ключови компетентности. Вярва, че мотивацията на учениците се крие в овластяването им и в предоставянето на възможност за избор. Стреми се да поддържа асертивна комуникация във взаимоотношенията си с ученици и колеги. 

 

Кратки въпроси и отговори

Коя е най-интересната част от работата ти?

Обичам да разговарям с децата. Интересно ми е да слушам техните разсъждения, да им задавам въпроси, а те да впрягат всичките си познания и опит, за да достигнат до отговор. Интересно е, когато едни малки деца раждат идеи, за които ние, възрастните, не се сещаме. Тази креативност трябва да бъде стимулирана. 

Кой беше любимият ти предмет в училище и защо?

Любимият ми предмет е математиката, защото всичко се основава на логика и причинно-следствени връзки. Същевременно с математиката може да се развива и творческо мислене, като се търсят решения на сложни задачи. 

С коя историческа фигура би искал да вечеряш?

Бих искала да вечерям със Стив Джобс. За мен той е интересна и противоречива личност. От една страна, проявява качества на гениален оратор и човек, който може да вдъхновява хората да правят велики неща, а от друга – го определят като човек с труден, дори тежък характер. 

Кои три неща би взел на самотен остров?

Книга, тетрадка и химикал. 

Каква е представата ти за перфектен ден?

Перфектният ден е този, в който всичко е преминало по план или съм съумяла да адаптирам плана спрямо променящите се обстоятелства. 

 

Познавате Василия от…

7 идеи за забавни упражнения: Как децата да не забравят математиката през лятото

 

Още полезни статии:

Новини

Запознайте се с…Пепа Василева

Пепа е автор, който създава статии, посветени на природните науки и математиката. Образование и професионален опит Пепа Василева придобива магистърска степен в Лесотехнически университет –

Новини

Запознайте се с…Йоанна Христова

Йоанна е автор, който пише статии, свързани с управление на времето и ресурсите, работа с родители и с учениците в начален етап. Образование и професионален

Новини

Запознайте се с…Виолета Георгиева

Виолета създава статии, посветени на работата с деца със СОП и стратегии за приобщаващо образование в училище. Образование и професионален опит Виолета е завършила магистратура

Получите достъп до още повече ресурси и практични материали