Запознайте се с…Василия Свилева

Василия Свилева е автор, който работи по теми, свързани с начален етап и социално-емоционални умения на учениците. Познавате я и като един от авторите, който описваше практики в “Добрите практики на фокус” 2023.

Образование и професионален опит

Завършва “Начална педагогика” в ПУ “Паисий Хилендарски” и в момента работи като учител в начален етап в ОУ “Александър Георгиев – Коджакафалията” – град Бургас.

Василия е част от работна група за създаване на наръчник по социално-емоционално учене за начален етап. 

В работата си успява да ангажира своите ученици, като използва силните им страни и интересите им за развитие на ключови компетентности. Вярва, че мотивацията на учениците се крие в овластяването им и в предоставянето на възможност за избор. Стреми се да поддържа асертивна комуникация във взаимоотношенията си с ученици и колеги. 

 

Кратки въпроси и отговори

Коя е най-интересната част от работата ти?

Обичам да разговарям с децата. Интересно ми е да слушам техните разсъждения, да им задавам въпроси, а те да впрягат всичките си познания и опит, за да достигнат до отговор. Интересно е, когато едни малки деца раждат идеи, за които ние, възрастните, не се сещаме. Тази креативност трябва да бъде стимулирана. 

Кой беше любимият ти предмет в училище и защо?

Любимият ми предмет е математиката, защото всичко се основава на логика и причинно-следствени връзки. Същевременно с математиката може да се развива и творческо мислене, като се търсят решения на сложни задачи. 

С коя историческа фигура би искал да вечеряш?

Бих искала да вечерям със Стив Джобс. За мен той е интересна и противоречива личност. От една страна, проявява качества на гениален оратор и човек, който може да вдъхновява хората да правят велики неща, а от друга – го определят като човек с труден, дори тежък характер. 

Кои три неща би взел на самотен остров?

Книга, тетрадка и химикал. 

Каква е представата ти за перфектен ден?

Перфектният ден е този, в който всичко е преминало по план или съм съумяла да адаптирам плана спрямо променящите се обстоятелства. 

 

Познавате Василия от…

7 идеи за забавни упражнения: Как децата да не забравят математиката през лятото

Още полезни статии:

Новини

Запознайте се с…Цветелина Милева

Цветелина Милева е автор, който създава статии, посветени на работата по български език и литература в прогимназиален и гимназиален етап.  Образование и професионален опит Цветелина

Новини

Запознайте се с…Мая Младенова

Мая Младенова създава ресурси, свързани с развитие на социално-емоционалните умения на учениците в prepodavame.bg от 2022 г. Образование и професионален опит Мая Младенова обича да

Uncategorized @bg

Запознайте се с…Екатерина Юлианова

Екатерина Юлианова създава статии, свързани с чуждоезиково обучение, игровизация и социално-емоционални умения в prepodavame.bg от 2023 г.  Образование и професионален опит Екатерина Юлианова завършва бакалавърската

Получите достъп до още повече ресурси и практични материали