Наръчник за учители и родители от Dove в подкрепа на справяне с ниското самочувствие

[bwl_pvm /]

Скорошно онлайн проучване в България показа, че 62% от момичетата на възраст 10-17 години използват филтри и приложения, за да променят начина, по който изглеждат. Тези данни са важни в контекста на регистрирана тревожност на младите за начина, по който изглеждат, и влиянието на ниското самочувствие върху социалния им живот и решенията, които взимат. 

В последните две години всички прекарваме повече време в онлайн пространството, което нормира използването на коригиращи външния вид програми, а напредъкът на технологиите направи възможно младите момичета да обработват лесно и дори забавно собствените си снимки, за да се доближат визуално до създадения идеал за красота. Нормирането на определен външен вид и възможността той да се постигне с мобилно приложение за минути в домашни условия, влияе върху начина, по който момичетата възприемат себе си. 

От 2004 г. Dove работи активно, за да подкрепи младите хора в преодоляването на вредите, които има върху развитието им ниското самочувствие. Това се случва в рамките на Dove Self-esteem project, по който от миналата година се реализират множество дейности и в България. Цялостната визия на проекта на глобално ниво е до 2030 г. да помогне на поне 250 милиона млади хора да изградят доверие към собственото си тяло. 

Важно за разбирането на това как дигиталното самоизкривяване може да повлияе върху самочувствието на подрастващите е видеото “Изкривеното селфи”.  В световен мащаб 48% от момичетата, които коригират снимките си по-редовно, са склонни да имат по-ниска телесна оценка в сравнение с тези, които не го правят.

През последната година Dove съвместно със свои партньори и с подкрепата на МОН реализира обучения за подобряване на самочувствието сред деца и подрастващи, както и уебинари, насочени към родители и учители. 

Включете се и Вие като изтеглите разработения наръчник “Неповторимото ми Аз”, в който ще намерите материали и идеи за работа по темите:

-техники за премахване на самокритиката;

-медийна грамотност – как медиите могат да изкривят представата на децата за красота;

-тормоз и как да го преодолеем;

-ролята на храната и физическата активност за нашето самочувствие.

Към всяка тема има съвети от експерти и идеи как да се водят разговори с децата, за да се идентифицират ключови проблеми и начини за решението им. 

 

Сподели статията с колеги:

Училищният абонамент на Prepodavame.bg, дава достъп до екслузивно съдържание, видео курсове, сертификация и много други ресурси на всички учители във вашето училище. Ако заявите абонамент до края на седмицата, ще получите безплатен период  на ползване до края на учебната година. 

Популярни статии:

Запознайте се с….Веселина Качакова

Веселина Качакова е автор, който създава статии, свързани с гражданско образование в prepodavame.bg. Тя е завършила социология и работи като гл. асистент в Института по

Запознайте се с…Марина Шиновска

Марина е автор, който създава статии, свързани с географията, в prepodavame.bg   Образование и професионален опит Любопитството и желанието за нови знания ме карат да

Получавай най-новите ресурси по имейл

Още полезни статии:

Разделяне на групи чрез пръчици
Работа в екип

Разделяне на групи чрез пръчици

Учителят предварително определя броя на групите и надписва имената на учениците на клечки от сладолед или картонени листчета. По време на часа, в началото на

Дигитална грамотност
Дигитално образование и технологии

Дигитална грамотност

Дигитална грамотност Какво представлява умението и защо е важно? Какво е дигитална грамотност?  Смята се, че един от първите изследователи, които използват термина дигитална грамотност,

Получи достъп до още повече ресурси и практични материали