Каква е тайната на успеха?

Едно от най-трудните, но и най-ценни неща, на които ще научите четвъртокласниците си, не е свързано с деление с двуцифрено число или морфологичен разбор на сложни думи. По-скоро това е прозрението, че всичко в този живот трябва да се научи от нулата, а това изисква къртовски труд и непоклатимо постоянство.

Ако решите да си спестите тази стъпка, вярвате или не, ще ви е много по-трудно да си вършите работата и не се знае дали и кога изобщо ще стигнете до добро разбиране у децата относно “Що е то морфема и деление?”. Добре, но как се преподават сложни умения като самоефективност, самоосъзнатост и нагласа за развитие?!

Ето тук можем да сме ви от полза с урока “Заки бързака и Рита упорита”. За ваше улеснение той е

разписан изключително подробно и буквално можете да си го свалите и приложите в час дума по дума. Историята на главните герои Заки и Рита е вдъхновена от класическата басня за заека и костенурката. Само че в случая Заки и Рита не се надбягват в гората, а решават задачи по математика. Кой се справя по-добре и до какви житейски изводи стига, ще разберете само ако си свалите урока.

Към него ще намерите и работни листи за саморефлексия, с чиято помощ учениците ви ще могат да определят кои дейности са им лесни и кои трудни. Ще намерите и допълнителна информация по темата, концепции, съвети и често задавани въпроси, които можете да споделите както с колегите си в училище, така и с родителите на вашите ученици.

Свалете си урока тук.

———————————————————————————————————————-

Урокът “Заки бързака и Рита упорита” е част от системата “Стъпка по стъпка” на Световната банка – инструментариум за насърчаване на социалното и емоционално учене (СЕУ) при деца и младежи.

Искате да включите повече елементи от СЕУ в часовете си? Разгледайте и други уроци за развитие на социално-емоционални умения в четвърти клас.

Още полезни статии:

Стратегия за управление на класната стая
Комуникативни умения

Стратегия за управление на класната стая

Тази стратегия се концентрира върху управление на класната стая, а не върху преподаване, конкретен предмет или формален час. Може да се използва при всички предметни

Направи план за действие
Математическа грамотност

Направи план за действие

Тази стратегия е заимствана от втората стъпка от известния модел на Дьорд Пойа за решаване на проблеми в четири стъпки (Polya, 1973). Основната идея тук

Работа в екип
Работа в екип

Работа в екип

Работа в екип Какво представлява умението и защо е важно? Какво е работа в екип?  Според една от най-кратките дефиниции за работа в екип това

Получите достъп до още повече ресурси и практични материали

Абонирай се и всяка седмица ще получаваш по един нов урок за четвърти клас