fbpx
Дигитална грамотност

Как да създадем собствен видео урок в 5 лесни стъпки

Как да създадем собствен видео урок в 5 лесни стъпки

Заменете скучните лекции с авторски видео уроци и така ще имате повече време да работите с учениците индивидуално

Представете си, че трябва да преподавате на клас, в който някои ученици са много напред с материала, някои изостават, има такива със специални нужди, а четвърти отсъстват. Трудно да е обърнете внимание на всеки ученик.

На много учители, вероятно и на вас, не се налага да си представят, защото това са техните класни стаи! В тази статия ще ви покажем как можете лесно и бързо да създавате кратки клипчета с образователни материали, които позволяват на учениците ви да учат с удобно за тях темпо и да напредват независимо от нивото си. Във видео уроците, за които ще ви разкажем, ще записвате само екрана на компютъра си. Целта на тези видео уроци е:

  • Да заменят традиционното директно обучение, като освободят време на учителя да работи с учениците индивидуално;
  • Да дават инструкции и насоки за проекти и други по-сложни задачи;
  • Да служат като ресурси, които учениците да гледат отново при нужда от преговор на материала. 

За разлика от видео уроците, които вече съществуват в интернет, тези които вие ще направите ще са оригинални, авторски и ще отговарят много точно на конкретните потребности на вашите ученици. С тях може да поднасяте основния материал по предмета, което ще освободи време за  отговаряне на въпроси и индивидуална работа с отделни ученици.

Стъпка 1: Изберете кратка тема

Великите учители имат да кажат много по своя предмет. За едно видео обаче времето е от изключително значение. Проучвания по темата показват, че вниманието на учениците започва да се губи след 6-тата минута и драстично по-бързо след 9-тата. Затова е важно видео уроците да са кратки, съсредоточени върху една малка урочна цел и нищо друго. По-добре няколко кратки видео уроци, отколкото един дълъг. 

Вземете за пример това видео за правенето на изводи на прогимназиалната учителка по английски Тони Роуз Дийнън. Само за 4 минути тя успява да обясни важна идея, да даде няколко примера и да даде инструкции за предстоящата  задача. Нейната колежка Емили Кълп е създала също толкова сбито видео – за забележителните 3 минути и 25 секунди тя обяснява нова стратегия за водене на записки и дава пример. В свят, в който вниманието на учениците бързо преминава от едно нещо към друго, кратките видео уроци са по-ефективни.

Стъпка 2: Използвайте подходящи визуални материали

Проучванията показват, че най-добрите видео уроци са целенасочени, използват картинки и други визуални материали, за да подчертаят ключовата информация и свеждат до минимум текста на екрана. Презентациите, които използвате в часовете си може и да не са подходящи за видео урок. Важно е да подберете слайдове, които са ясни, изчистени и приятни за окото. Ето ви примерни шаблони за часовете по математика, природни науки, английски или история. 

В авторското си видео за теорията на Големия взрив гимназиалната учителка по физика Мойра Маци използва завладяващи картинки и ясно обяснява с допълнителни коментари по екрана този сложен материал на учениците. Това задържа вниманието и им подсказва кои са ключовите термини и идеи, които трябва да запишат. 

Стъпка 3: Запишете го! 

Има много възможности как да запишете пленяващ видео урок. Тук ще изброим няколко, които ще ви улеснят и ще подобрят качеството на самото видео. 

Устройство: В идеалния случай вие имате тъчскрийн таблет или лаптоп с писалка. Това би ви позволило да пишете по екрана и да разяснявате допълнително, а и почеркът ви прави видеото по-лично. Но дори и да нямате таблет или тъчскрийн, можете да създавате видео уроци и на лаптоп. 

Програма за записване на екрана: Най-добрите програми, като например Explain Everything, ще ви позволят лесно да спрете и презапишете определени откъси. Препоръчваме и Edpuzzle – ресурс специално за създаване на видео уроци, който има вградена възможност за анотация. 

Микрофон: Той е често пренебрегван, но е много полезно ако имате слушалки с външен микрофон – те изолират околния шум и качеството на звука е много по-добро. 

В това видео за създаването на дигитална музика (N.B. на испански е) учителят по музика Зак Даймънд си служи с подчертаване, анотация и запис на екрана си, за да опише процеса по създаване на авторска музика в платформата Soundtrap. Забележете колко е ясен гласът му – това улеснява учениците когато материалът е труден. 

Стъпка 4: Повишете ангажираността

Учениците не обичат да седят и да слушат пасивно – доскучава им бързо и губят концентрация. Добрите видео уроци са тези, които активно ангажират учениците. Проучванията показват, че когато учениците си водят записки или отговарят на въпроси докато гледат, усвояват материала по-добре. Може да използвате платформата Edpuzzle, която позволява вкарването на въпроси по време на видеото. Така също събирате данни за разбирането и усвояването. Учениците трябва да гледат на видео уроците като на задача, която изисква тяхното активно участие. 

В това видео за Питагоровата теорема учителят Майкъл Крел е вкарал въпроси за проверка на разбирането с обратна връзка и разяснение при грешен отговор. Ако решат, учениците могат да прескачат напред, за да проверят дали напълно разбират материала. Крел принтира и хартиени копия на слайдовете, за да могат учениците му да си водят записки докато гледат. 

Стъпка 5: Бъдете себе си!

Най-важното в един видео урок е той да е автентичен. Най-добрите видео уроци не са непременно красиви, но със сигурност са уникални. Не се страхувайте, че може да допуснете грешка и предайте чрез видеото вашия неподправен стил. Проучванията показват, че най-ангажиращите видео уроци са тези, в които учителят говори по естествен начин и с леко приповдигнат тон, като че ли е в диалог със зрителите. Опитът ни показва, че учениците наистина се впечатляват, когато във видеото говори истинският им учител. 

В това видео за агрегатните състояния прогимназиалната учителка Деми Лагър позволява на личността си да блесне. Независимо до каква степен учениците ѝ се вълнуват от темата за агрегатните състояния, нейният добронамерен глас и чувство за хумор са запленяващи. 

Създаването на висококачествени видео уроци не става от раз. Подгответе се за продължителен период на проба-грешка и нуждата от много творчество. Дори на най-добрите създатели на видео уроци често им е трудно да са завладяващи и успешно да сбият материала в няколко минути. Знайте със сигурност обаче, че тези видео уроци ще помогнат неимоверно на вашите ученици, а и ще ви освободят време, в което да подпомогнете на изоставащите в класа. Затова започнете да планирате, свалете си някой софтуер за записване, бъдете себе си и се забавлявайте!

Статията е адаптирана от Edutopia.

Tags

1-4 клас 5-7 клас 8-12 клас PISA 2018 STEM БЕЛ Генериране на идеи География Гражданска грамотност Добри практики Ефективност на работа и управление на времето Извлича информация от непрекъснат текст История Компетентности 2020 - Враца Комуникационни умения Креативност Критическо мислене Логическа връзка Логическо мислене Математика Математическа грамотност Нагласа за развитие Обобщава тълкува информация от непрекъснат текст Организация на процеса Осмисля оценява информация от непрекъснат текст Представяне и защита Работа в екип Родители СЕУ 1 Клас СЕУ 1 Клас Модул 1 СЕУ 1 Клас Модул 2 СЕУ 1 Клас Модул 3 СЕУ 2 Клас СЕУ 3 Клас СЕУ 3 Клас Модул 3 Социално-емоционални умения Умение за личностно развитие Умения на 21 век Философски цикъл Четене на текст Четене с разбиране Четивна грамотност Чужд език научна грамотност работа с родители

От учители за учители

Абонирай се, за да получаваш безплатни статии и ресурси.