Как да създадем собствен видео урок в 5 лесни стъпки

Заменете скучните лекции с авторски видео уроци и така ще имате повече време да работите с учениците индивидуално

Представете си, че трябва да преподавате на клас, в който някои ученици са много напред с материала, някои изостават, има такива със специални нужди, а четвърти отсъстват. Трудно да е обърнете внимание на всеки ученик.

На много учители, вероятно и на вас, не се налага да си представят, защото това са техните класни стаи! В тази статия ще ви покажем как можете лесно и бързо да създавате кратки клипчета с образователни материали, които позволяват на учениците ви да учат с удобно за тях темпо и да напредват независимо от нивото си. Във видео уроците, за които ще ви разкажем, ще записвате само екрана на компютъра си. Целта на тези видео уроци е:

  • Да заменят традиционното директно обучение, като освободят време на учителя да работи с учениците индивидуално;
  • Да дават инструкции и насоки за проекти и други по-сложни задачи;
  • Да служат като ресурси, които учениците да гледат отново при нужда от преговор на материала. 

За разлика от видео уроците, които вече съществуват в интернет, тези които вие ще направите ще са оригинални, авторски и ще отговарят много точно на конкретните потребности на вашите ученици. С тях може да поднасяте основния материал по предмета, което ще освободи време за  отговаряне на въпроси и индивидуална работа с отделни ученици.

Стъпка 1: Изберете кратка тема

Великите учители имат да кажат много по своя предмет. За едно видео обаче времето е от изключително значение. Проучвания по темата показват, че вниманието на учениците започва да се губи след 6-тата минута и драстично по-бързо след 9-тата. Затова е важно видео уроците да са кратки, съсредоточени върху една малка урочна цел и нищо друго. По-добре няколко кратки видео уроци, отколкото един дълъг. 

Вземете за пример това видео за правенето на изводи на прогимназиалната учителка по английски Тони Роуз Дийнън. Само за 4 минути тя успява да обясни важна идея, да даде няколко примера и да даде инструкции за предстоящата  задача. Нейната колежка Емили Кълп е създала също толкова сбито видео – за забележителните 3 минути и 25 секунди тя обяснява нова стратегия за водене на записки и дава пример. В свят, в който вниманието на учениците бързо преминава от едно нещо към друго, кратките видео уроци са по-ефективни.

Стъпка 2: Използвайте подходящи визуални материали

Проучванията показват, че най-добрите видео уроци са целенасочени, използват картинки и други визуални материали, за да подчертаят ключовата информация и свеждат до минимум текста на екрана. Презентациите, които използвате в часовете си може и да не са подходящи за видео урок. Важно е да подберете слайдове, които са ясни, изчистени и приятни за окото. Ето ви примерни шаблони за часовете по математика, природни науки, английски или история. 

В авторското си видео за теорията на Големия взрив гимназиалната учителка по физика Мойра Маци използва завладяващи картинки и ясно обяснява с допълнителни коментари по екрана този сложен материал на учениците. Това задържа вниманието и им подсказва кои са ключовите термини и идеи, които трябва да запишат. 

Стъпка 3: Запишете го! 

Има много възможности как да запишете пленяващ видео урок. Тук ще изброим няколко, които ще ви улеснят и ще подобрят качеството на самото видео. 

Устройство: В идеалния случай вие имате тъчскрийн таблет или лаптоп с писалка. Това би ви позволило да пишете по екрана и да разяснявате допълнително, а и почеркът ви прави видеото по-лично. Но дори и да нямате таблет или тъчскрийн, можете да създавате видео уроци и на лаптоп. 

Програма за записване на екрана: Най-добрите програми, като например Explain Everything, ще ви позволят лесно да спрете и презапишете определени откъси. Препоръчваме и Edpuzzle – ресурс специално за създаване на видео уроци, който има вградена възможност за анотация. 

Микрофон: Той е често пренебрегван, но е много полезно ако имате слушалки с външен микрофон – те изолират околния шум и качеството на звука е много по-добро. 

В това видео за създаването на дигитална музика (N.B. на испански е) учителят по музика Зак Даймънд си служи с подчертаване, анотация и запис на екрана си, за да опише процеса по създаване на авторска музика в платформата Soundtrap. Забележете колко е ясен гласът му – това улеснява учениците когато материалът е труден. 

Стъпка 4: Повишете ангажираността

Учениците не обичат да седят и да слушат пасивно – доскучава им бързо и губят концентрация. Добрите видео уроци са тези, които активно ангажират учениците. Проучванията показват, че когато учениците си водят записки или отговарят на въпроси докато гледат, усвояват материала по-добре. Може да използвате платформата Edpuzzle, която позволява вкарването на въпроси по време на видеото. Така също събирате данни за разбирането и усвояването. Учениците трябва да гледат на видео уроците като на задача, която изисква тяхното активно участие. 

В това видео за Питагоровата теорема учителят Майкъл Крел е вкарал въпроси за проверка на разбирането с обратна връзка и разяснение при грешен отговор. Ако решат, учениците могат да прескачат напред, за да проверят дали напълно разбират материала. Крел принтира и хартиени копия на слайдовете, за да могат учениците му да си водят записки докато гледат. 

Стъпка 5: Бъдете себе си!

Най-важното в един видео урок е той да е автентичен. Най-добрите видео уроци не са непременно красиви, но със сигурност са уникални. Не се страхувайте, че може да допуснете грешка и предайте чрез видеото вашия неподправен стил. Проучванията показват, че най-ангажиращите видео уроци са тези, в които учителят говори по естествен начин и с леко приповдигнат тон, като че ли е в диалог със зрителите. Опитът ни показва, че учениците наистина се впечатляват, когато във видеото говори истинският им учител. 

В това видео за агрегатните състояния прогимназиалната учителка Деми Лагър позволява на личността си да блесне. Независимо до каква степен учениците ѝ се вълнуват от темата за агрегатните състояния, нейният добронамерен глас и чувство за хумор са запленяващи. 

Създаването на висококачествени видео уроци не става от раз. Подгответе се за продължителен период на проба-грешка и нуждата от много творчество. Дори на най-добрите създатели на видео уроци често им е трудно да са завладяващи и успешно да сбият материала в няколко минути. Знайте със сигурност обаче, че тези видео уроци ще помогнат неимоверно на вашите ученици, а и ще ви освободят време, в което да подпомогнете на изоставащите в класа. Затова започнете да планирате, свалете си някой софтуер за записване, бъдете себе си и се забавлявайте!

Статията е адаптирана от Edutopia.

Още полезни статии:

Сравнителен анализ на цели, функции и организация на работа на определени обществени институции
Гражданска активност

Сравнителен анализ на цели, функции и организация на работа на определени обществени институции

Цел Възрастова група Време за предварителна подготовка Време в час Учениците познават и обясняват основни институции (локални, национални и международни) и техните механизми на функциониране.

Игрови подход и игровизация

Приказка по време на час? Да!

Когато говорим за приказки, навярно в мислите на повечето от нас изниква мила картинка. Връщаме се в спомените си и се виждаме като малки деца,

Четивна грамотност

Кои елементи изграждат четивната грамотност?

Формирането на четивната грамотност е продължителен процес, който започва още от първите месеци в училище и преминава през усвояване на умението за четене на различни

Получи достъп до още повече ресурси и практични материали

0
Споделете в коментар своите мисли!x