Как да говорим с детето си за войната

Със сигурност краят на февруари 2022 г. постави родителите, учителите и хората, които се грижат за деца в предучилищна и начална възраст, пред един неочакван и смущаващ въпрос: как да говорим с децата за войната?

Новините са ужасяващи, а повечето възрастни инстинктивно избягват да говорят с подрастващите за страшни неща. От една страна, защото не искат да ги разстроят, а от друга – защото може би не знаят откъде да започнат. Но колкото и труден да е разговорът за войната, проведете го! Помислете: ако децата не са провели този разговор първо с нас за това, те ще получат отговори на въпросите си от другаде и не знаем на каква информация ще попаднат.

Нашата работа като възрастни е да предоставяме на децата си точна, подходяща за възрастта информация, като същевременно им напомняме, че са в безопасност и са обичани.

И така, как да направим това?

Разбира се, изобщо не е препоръчително да облъчваме децата с непрекъсната информация за военните действия, защото това ще създаде у тях усещане за тревожност. Но не трябва и да избягваме темата, особено когато виждаме, че детето е притеснено и има въпроси! Понякога децата разбират повече – контекстуално и съпричастно – отколкото очакваме.

Ако децата са в училищна възраст, то ето няколко неща, с които може да започнете:

  1. Извадете глобуса или картата на Европа и намерете заедно Украйна, Русия и Черно море. Може да покажете и другите съседни на конфликта страни и да поговорите малко за образуването и разпадането на Съветския съюз (разбира се, без да навлизате в детайли).
  2. Обсъдете някои от причините за започване на война. Напрежението обикновено се трупа дълго време преди самите военни действия и вероятно и двете страни са допринесли за него. Ако не сте сигурни в геополитическите си познания, може да представите версията и на двете държави. Но задължително се придържайте към фактите и не пропускайте да посочите коя от държавите първа е нарушила мира и е навлязла със сила в чуждата територия.
  3. Без да изпадате в детайли, говорете за рзличните последиците от войните – социални, политически, икономически. В конкретния случай например може да обясните със съвсем прости думи санкциите, които светът наложи на Русия. Говорете за бежанците. Разкажете за вълната от съпричастност, която хората от цяла Европа, а и не само оказват на пострадалите украинци. Покажете на детето снимка на протестите срещу войната в Русия. Това е изключително важно, защото не искаме децата да асоциират цял един народ с действията на политиците, които го управляват.

Завършете с това, че оставяте темата отворена и че детето може да задава въпросите си по всяко време.

Безплатен бюлетин с ресурси

Запиши се, за да получаваш всяка седмица практични ресурси и идеи

Как да говорим с детето си за войната

Как да подходим с по-малки деца?

При децата в предучилищна възраст и в детската градина също си струва да проведем подобен разговор – те са изключително интуитивни и със сигурност са усетили тревогата наоколо си. Ако избегнем разговора за войната, има опасност въображението им да попълни погрешно подробностите въз основа на откъси, които са чули от по-големите ученици или разговори на възрастни.

Детската фантазия може да създава страховити образи, но вероятно дори по-ужасяващи за едно малко дете биха били реалните видеоклиповете и снимки от войната. Една възможност да визуализирате разговора е картинната книга за деца “Войната, която промени Рондо“. Тя вече е достъпна за предварителна поръчка, а средствата от продажбата ще бъдат дарени на Българския червен кръст в помощ на пострадалите от войната в Украйна.

Когато говорите с малки деца, използвайте още по-прости думи:

  1. Може да започнете така: „Как ще се почувстваш, ако някой иска играчките ти и ги изтръгне със сила от теб? В момента лидерът на една държава, Русия, се опитва да вземе нещо от друга държава и да каже „Това е мое.“ Тъй като не е правилно по този начин да взимаш нещо, много други страни, включително и нашата, му казват да спре.”
  2. Уверете детето, че е в безопасност и че се грижите за него. Може да покажете на картата къде се случва това и къде е България. Напомнете на детето, че винаги сте готови да говорите с него и да изслушате всичките му притеснения.
  3. Посочете какво се опитват да направят хората, за да помогнат: някои помагат на бежанците да избягат от войната или даряват пари, за да им се купят вода, храна и дрехи, други отварят вратите на домовете си за тях. Много хора в Русия протестират и казват на своя президент да спре войната.

Като възрастни е добре да внимаваме за това, което децата, особено по-малките, виждат по телевизията и в интернет, което чуват от нашите телефонни разговори с близки и приятели.

Но е важно също така и съзнателно да изграждаме знанията на децата за света около тях. При това да го правим по начин, който насърчава тяхната съпричастност и състрадание.

С мисъл, че отглеждаме нашето бъдеще!

_________________

 

Източници:

How to Talk to Kids About the Ukraine Invasion | PBS SoCal

https://bnr.bg/horizont/post/101609521/kniga-za-voina-moje-da-pomogne-na-postradalite-ot-voinata

Още полезни статии:

Гражданско образование

10 стратегии, които да помогнат на децата да осмислят насилието в света и да не губят вярата си в доброто

Дали напоследък децата стават все по-често свидетели на насилие или светът винаги е бил изпълнен с него под различни форми? Истината е, че от древни

Получите достъп до още повече ресурси и практични материали