Как да помогнем на учениците да развият ориентирано към растеж мислене?

Споделете с колеги

Раздел

В пълно съзнание за предизвикателствата пред нас

Времетраене

40 минути

Описание

Този урок е част от програма за социално-емоционално обучение и е предназначен за ученици от 7-ми клас. Урокът има за цел да помогне на учениците да разберат разликата между закостеняло мислене и мислене, ориентирано към растеж. Чрез упражнения и примери учениците ще научат как да преодоляват ограниченията, които си поставят, и ще се мотивират да развиват своите способности и умения чрез упорита работа и постоянство.

Основно съдържание на урока:

  • Въведение: Учениците ще се запознаят с концепцията за закостеняло и ориентирано към растеж мислене, както и с примери за това как тези нагласи влияят на тяхното развитие и постижения.
  • Практическо упражнение: Чрез ролеви игри и дискусии учениците ще анализират собствения си начин на мислене и ще открият начини да го променят към ориентирано към растеж.
  • Дискусия и рефлексия: Учениците ще споделят своите мисли и преживявания относно предизвикателствата, които са срещали, и как могат да използват нагласата за растеж, за да постигнат по-добри резултати в бъдеще.

Ползи за учителите:

  • Насърчава личностно развитие: Урокът помага на учениците да разберат, че техните способности могат да се развиват и подобряват чрез усилия и практика.
  • Подобрява мотивацията: Учениците ще се научат да приемат предизвикателствата и да гледат на тях като възможност за растеж, а не като пречка.
  • Лесен за прилагане: Урокът включва интерактивни дейности и упражнения, които улесняват разбирането и прилагането на концепцията за мислене, ориентирано към растеж.

Изтеглете този урок, за да помогнете на учениците си да развият нагласа за растеж и да приемат предизвикателствата с увереност и мотивация за успех.

———————————————————————————————————————-
Урокът “Край на закостенялото мислене” е част от системата “Стъпка по стъпка” на Световната банка – инструментариум за насърчаване на социалното и емоционално учене (СЕУ) при деца и младежи.

Искате да включите повече елементи от СЕУ в часовете си? Разгледайте и други уроци за развитие на социално-емоционални умения в пети клас.

За да свалите този работен лист трябва да сте влезли в профила си и да имате активен абонамент.

Още уроци по този предмет и клас

Защо е важно да научим четвъртокласниците да се грижат за чистотата в училище, вкъщи и в природата?
Защо е важно да научим четвъртокласниците да формират собствено мнение?
Как да мислим творчески и да създаваме оригинални идеи в училище?
Как да се справим със стреса в училище?
Как да не се обезкуражаваме от временните неуспехи?

Изплозвайте всички функционалности!

Създавайки личен профил ще персонализираме ресурсите, които виждате, ще запазвате ресурси в любими, ще имате достъп до групи с други потребители и още много функционалности.  

Регистрирайте се безплатно. Отнема само 30 секунди.