“Гледай, попитай, помогни” или как да разберем, че някой има нужда от нашата помощ

Ако преподавате на първокласници и търсите начини, по които да ги научите да си помагат един на друг и да работят добре в екип, тази статия е точно за вас. Споделяме ви един урок по темата, който можете директно да приложите в класната си стая.

Целта на урока “Гледай, попитай, помогни” е да покаже на децата как да забелязват, когато някой има нужда от тяхната помощ. Чрез ролеви игри, казуси и дискусия и по един изключително увлекателен начин вашите първокласници ще разсъждават по ключови въпроси като “Защо е важно да помагаме на другите?”, “Как се чувстваме, когато даваме и получаваме помощ?” и “Какво ще стане, ако хората спрат да си помагат?”.

Както и сами ще се уверите, урокът е разписан изключително подробно и буквално можете да си го свалите и приложите в час дума по дума. Към него ще намерите и сценарии за ролеви игри, допълнителни материали за учениците, както и ресурси и съвети за учители и родители.

Превърнете класната си стая в приветлив и хармоничен оазис, в който всички деца си помагат и работят заедно с удоволствие!

Свалете си урока тук.

Урокът “Гледай, попитай, помогни” е част от системата “Стъпка по стъпка” на Световната банка – инструментариум за насърчаване на социалното и емоционално учене (СЕУ) при деца и младежи.

Искате да включите повече елементи от СЕУ в часовете си? Разгледайте и други уроци за развитие на социално-емоционални умения в първи клас.

Още полезни статии:

Приобщаващо образование

Партньорство и взаимодействие с родителите на ученици със специални образователни потребности

Приобщаването на дете със специални образователни потребности в общообразователна среда е нелека задача, която не би могла да се реализира без участието, подкрепата и ефективното

Получите достъп до още повече ресурси и практични материали

Абонирай се и всяка седмица ще получаваш по един нов урок за първи клас