8 креативни начина да отбележим 24 май в училище

24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, официален празник, който се чества във всяко българско училище. С него свързваме дългогодишни традиции на празнични слова и шествия, стихотворения и песни, прославящи делото на солунските братя. Всички тези начини за отбелязване на празника имат своето място в училищния календар, но вероятно и вие търсите свежи идеи. Надяваме се с тази статия да ви вдъхновим да направите 24 май незабравим, да запазите духа на празника жив и да ангажирате учениците от всички възрасти.

Да празнуваме 24 май по творчески начин!

Отбелязването на празника по творчески начин може да помогне на учениците да развият по-дълбоко разбиране за делото на братята Кирил и Методий и българската култура. Ето няколко креативни идеи от нашия екип:

Разменете си книги

Кой не обича томболите и изненадите? Организирайте учениците да си разменят книги на случаен принцип. Това могат да бъдат вече прочетени книги, които всеки от класа има вкъщи, или нови издания, закупени специално за случая.

Организирайте работилници на открито

Времето е пролетно, денят – неучебен. Отлични предпоставки за забавни работилници на открито – в училищния двор или близкия парк.

Една от най-забавните идеи е изработването на кирилица от глина или солено тесто. За да направите солено тесто, можете да използвате следните продукти:

  • 500 грама брашно
  • 250 мл топла вода
  • 2 чаени лъжици сол

Смесете брашното със солта и добавете топлата вода. Месете, докато получите гладко тесто. Използвайте нож или формичка, за да изрежете буквите. Печете във фурната на 200 градуса за около 15 минути или изсушете на слънце. Буквичките след това могат да бъдат боядисани. 

Създайте книга на старобългарски език

Тази дейност може да покаже на учениците еволюцията на българските букви във времето. Подходяща е както за работилница на открито, така и за работа по групи в класната стая.

Раздайте на децата принтирана глаголица (със съответстващата ѝ съвременна кирилица), бели листове и химикали. Учениците първо могат да се упражняват да напишат имената си, а след това и да транслитерират част от произведение. 

Организирайте “Фестивал на успеха”

Организирайки Фестивал на успеха, училищните клубове могат да споделят това, което са направили и научили през учебната година. По време на фестивала всички клубове ще отбележат празника тематично – информатиците могат да направят презентация за празника, клубът по роботика да програмира робот, който да  напише или нарисува нещо за празника, а клубът по история и цивилизации да разкаже за историята на празника.

Представете авторска пиеса

Авторската пиеса може да съживи творчеството на известни български писатели и поети, показвайки красотата и богатството на българската литература. Подготовката на тази дейност трябва да започне доста преди празника, тъй като включва задачи като създаване на сценарий, подбор на актьори, създаване на костюми и декори, както и репетиции.

Организирайте азбучно състезание

Състезанието за изписване на думи – индивидуално или групово – може да бъде забавен начин за празнуване на 24 май. За да го организирате, направете списък от думи, свързани с българската култура, и изрежете буквите на тези думи на отделни листове хартия. Подгответе комплект с букви за всеки участващ ученик или отбор. Победител е този, който успее да изпише най-много думи за определеното време.

Играйте азбучни игри в час

Игри като държави, градове, села, създаване на картинен речник или гъсеница от думи могат да помогнат на децата от всички възрасти да погледнат на азбуката по забавен и увлекателен начин.

Организирайте фотографски конкурс

Фотографският конкурс е още една креативна идея за празнуване на 24 май. Предизвикайте участниците да направят красиви кадри, свързани с празника – снимки на интересни надписи, на паметници, на букви, изработени от природни материали, обществени сгради (например библиотеки и читалища) и други.

Празнуването на 24 май по креативен начин ще спомогне за поддържането на духа на празника и ще ангажира учениците от всички възрасти в опознаването на кирилицата и българската култура. Участниците ще се забавляват, а знанията, натрупани по време на дейностите, ще бъдат трайни.

Още полезни статии:

Свързват данни с интерпретации
Математическа грамотност

Свързват данни с интерпретации

Тук трябва да опишем процес и да дадем различни графики, като поставим на учениците задача да посочат коя от графиките отговаря на описания процес. Може

Ценност на класа
Култура на класната стая

Ценност на класа

Умението за сътрудничество и работа в екип е задължително обвързано с помагането на другите да успеят. Взаимопомощта е ценност, върху която трябва да се акцентира

Получите достъп до още повече ресурси и практични материали