Летен календар на благополучието

Вероятно вече сте виждали смешния колаж с бухала учител, който в началото на учебната година е спретнат, фокусиран и ентусиазиран, а в края – раздърпан, разноглед и на ръба на силите си.

Тези, които имаме опит в областта, сме до болка наясно, че работата на учителя е безкрайно натоварваща и изтощителна във всяко едно отношение – физически, психически и емоционално. Знаем също така, че в рамките на предстоящите летни неучебни дни е жизнено важно да се погрижим ефективно за своето благополучие, ако искаме в началото на следващата учебна година да сме готови за нови предизвикателства и да се чувстваме позитивни като спретнатия бухал.

Истината обаче е, че не само ние учителите имаме нужда от презареждане.

В края на учебната година учениците също се чувстват доста стресирани и изтощени вследствие на сблъсъка с тестове, класни, изпити, борба за по-високи оценки, частни уроци, НВО, ДЗИ и т.н. Не бива да пренебрегваме и неизменните емоционални предизвикателства, на които са изложени при опита да се впишат в социалната среда на съучениците си, като неприемане в групата на „популярните”, усещане за изолация, любовни драми, подигравки и тормоз. 

Сега на прага на ваканцията можете да се погрижите както за себе си, така и за учениците си с този ефективен и лесен за ползване инструмент – летен календар на благополучието.

Много подходящо е да представите идеята пред учениците именно в онези последни учебни дни, когато успехът е оформен и те са настроени за всичко друго, но не и за учене. Добра идея е първо да проверите нивото на психологическото им благополучие и да използвате обобщените резултати, за да отворите дискусия относно ползата от създаването и ползването на такъв календар.

За разлика от учителите, учениците често не знаят как да се погрижат за себе си. Заниманията в свободното им време са ориентирани към компютърни игри и онлайн забавления, които не са непременно полезни за тях. Напълно възможно е да пренебрегнат реалните си нужди, защото не ги осъзнават като нуждата от физическа активност, време на открито, креативност и пълноценно общуване. Летният календар на благополучието ще им помогне да се погрижат за благополучието си пълноценно.

Какви материали за ползване можете да намерите към статията?

Свалете летен календар на благополучието сега

Как да ползвате летния календар на благополучието?

  • Можете да се доверите на избора на автора и да свалите готовия, попълнен вариант.
  • Можете да прегледате списъка с предложения за дейности и да ги разпределите по ваше усмотрение в празните кутийки на бланката на календара. Най-лесният вариант за това е да напишете в съответната кутийка само номера на избраната дейност и да съхранявате списъка близо до календара за лесна справка.
  • Можете да използвате празната бланка за дейности, която да попълните изцяло с ваши идеи за неща, които ви помагат да се чувствате добре. След като сте готови, просто разпределете дейностите в кутийките на бланката на календара, като записвате само номера или цялата дейност.
  • Ако планирането и организацията на времето са вашата стихия, подходящо е предварително да попълните календара си и после просто да го следвате. Но ако идеята за планирана грижа за благополучието ви по-скоро ви напряга и стресира, погрижете се да имате попълнен списък с възможни дейности и празна бланка на календара, след което просто всеки нов ден избирайте активност и я записвайте в кутийката на съответната дата.
  • Подгответе си малък тефтер или тетрадка. Воденето на дневник с размисли много подпомага личното благополучие. В списъка с предложения за дейности ще откриете разнообразни идеи за това какво може да записвате в летния си дневник.
  • Поставете своя календар и при нужда списъка с дейности на видно място. Всяка сутрин проверявайте предвидената за деня активност и всяка вечер поставяйте тикче в съответната кутийка, ако сте я изпълнили. Не се критикувайте и обвинявайте, ако не сте успели, а просто погледнете бодро към следващия ден.
  • В случай, че математиката не ви ужасява, след изтичането на двата месеца можете да разделите броя на тикчетата на 62 (общия брой дни) и да умножите полученото число по 100. Така ще разберете колко процента от летните дни сте се грижили за себе си. Ако не ви се смята, просто разгледайте календара си и се похвалете за положените усилия.

Календарът на благополучието е подходящ както за учители, така и за ученици и дори за техните родители. Повечето от дейностите могат да се изпълнят в рамките на 15 минути, така че имат място и в графика на работещ човек. Това от своя страна означава, че ако идеята ви вдъхнови, можете да изработите и следвате свой календар на благополучието и през учебната година. Опитайте и няма да съжалявате!

Тази статия е базирана на лични идеи на автора и June 2022 Happiness Calendar. (2022). Greater Good Science Center.

Източници:

  1. Младенова, М. (2022). Как да измерим психологическото благополучие на учениците? + Инструмент за сваляне. Преподаваме.bg
  2. Greater Good Science Center. Happiness. Defined. How Do I Cultivate it? Greater Good Magazine.

Още полезни статии:

Стратегии

6 5 3 – 6 души за 5 минути измислят 3 идеи

Цел: 2.2. Учениците използват техники за генериране на идеи в група 1.(InnoSupport) Метод 635 е креативна техника, която използва и доразвива принципите на техниката брейнсторминг. 

Ted Talk и Реч
Комуникативни умения

Ted Talk и Реч

Целта на този вид стратегии е да развият уменията на учениците за публично говорене, както и за убеждаване. Фокусът тук са говорене и държание пред

Дърво на решенията
Креативност

Дърво на решенията

Дървото на решенията е инструмент за взимане на решения, който представлява графика с възможните последствия от различни варианти на действие. Това е начин за избор

Получите достъп до още повече ресурси и практични материали