Видове липиди в храната

Споделете с колеги

Подходящ за класове

Подходящо за предмети

Описание

Работен лист от ПБО№2 по Биология за 9. клас “Липидите – полезни или вредни?”.

След като учениците вече са запознати със строежа, структурата и функциите на липидите, те трябва да изследват в какви хранителни продукти могат да бъдат открити различните техни разновидности. Учениците могат да работят самостоятелно или в групи по двама, като използват записките си от предходните дейности, учебните помагала или образователни материали от интернет.

Раздайте на всеки ученик по един работен лист, в който да запише основните характеристики на липидите и храните, в които те се съдържат.

Уведомете учениците, че разполагат с 15 минути. Следете работата им и оказвайте съдействие с насочващи въпроси и пояснения, ако срещат трудности с намирането на отговорите.

Инструкции:

  • В рамките на петнадесет минути всеки от вас, самостоятелно, трябва да опише в работния си лист какви са основните видове липиди в храната, с какъв строеж, структура и функции се характеризират. Сравнете по какво си приличат и по какво се различават. Проучете в какви хранителни продукти най-често се срещат отделните видове липиди и определете дали те са полезни или вредни за организма.

Важно!

  • В случай, че позволите на учениците да търсят информация в интернет, насърчете ги да използват достоверни източници на информация като: образователни платформи, сайтове на образователни или научни институции. Можете също да подберете предварително списък с надеждни източници на информация.
За да свалите този работен лист трябва да сте влезли в профила си и да имате активен абонамент.

Още практични материали за вас

Thumbnail_PUO_1
План за работа на ПУО
Prepodavame.bg_5kl_GEO_PBO Geografiq v chisla_RL - Karti za izchislenie na gastotata na naselenieto
Карти за изчисление на гъстотата на населението по континенти, География и икономика, 5. клас
Prepodavame.bg_2kl_mat_PBO - Svoistva na sabiraneto
Свойства на събирането
Prepodavame.bg_4kl_CHO_PBO Reportazhi-za-budeshteto_RL Prirodni-dadenosti-na-Bulgariya
Природни дадености на България
Prepodavame.bg_9kl_BIO_PBO Tainite-na-kletuchnata-reprodukciya_RL Kletuchno-delene (1)
Клетъчно делене

Изплозвайте всички функционалности!

Създавайки личен профил ще персонализираме ресурсите, които виждате, ще запазвате ресурси в любими, ще имате достъп до групи с други потребители и още много функционалности.  

Регистрирайте се безплатно. Отнема само 30 секунди.