Разграждане на сложните въглехидрати- технологична карта

Споделете с колеги

Подходящ за класове

Подходящо за предмети

Описание

Работен лист от ПБО№2 по Биология зя 9. кляс “Въглехидратите в действие”. Представлява технологична карта за разграждането на сложните въглехидрати.

Първото упражнение е посветено на разграждането на нишесте под действието на амилаза. В началото са дадени важни инструкции за безопасност при работа в лабораторията. Следват стъпките за провеждане на експеримента: приготвяне на серия от разтвори на нишесте с различни концентрации (2%, 1%, 0.5%, 0.25%, 0.125% и 0.0625%), добавяне на ензима амилаза и инкубиране. През определени интервали от време (2-5 минути) се вземат проби, в които ензимната реакция се спира и се добавя йоден разтвор. Интензитетът на синьото оцветяване, показващ наличието на останало нишесте, се измерва и сравнява между различните концентрации. Изготвят се контролни проби (без ензим и без субстрат), а експериментът се повтаря и с варена слюнка. Отчита се времето за поява на първи признаци на разграждане и времето за пълно разграждане на нишестето във всяка проба. В края има обяснение как цветът на йодния тест се интерпретира като показател за степента на разграждане на нишестето.

Второто упражнение изследва разграждането на сложни захари (захароза и лактоза) до глюкоза под действието на ензимите инвертаза и лактаза. Инструкциите включват приготвяне на 10% разтвори на захароза и лактоза и измерване на първоначалната концентрация на глюкоза (трябва да е нула). След това към разтвора на захароза се добавя инвертаза, а към разтвора на лактоза – лактаза, и проби се вземат през интервали от 5, 10, 15, 20, 25 и 30 минути, за да се измери концентрацията на глюкоза. Процедурата се повтаря няколко пъти, а при необходимост пробите се разреждат за точно измерване. Измерва се и концентрацията на глюкоза в контролни проби (само субстрат). Накрая има указания за графично представяне на получените резултати (зависимостта на концентрацията на глюкоза от времето за всеки ензим и субстрат), което да подпомогне анализа на ензимната активност.

И двете упражнения целят да демонстрират процесите на ензимно разграждане на въглехидрати и да помогнат на учащите се да разберат факторите, които влияят на тези реакции, както и да развият практически лабораторни умения.

За да свалите този работен лист трябва да сте влезли в профила си и да имате активен абонамент.

Още практични материали за вас

Worksheet-mock up (17)
Лидерска роля в класната стая
Prepodavame.bg_1kl_MAT_PBO-Ulici-i-chisla-puteshestvie-iz-grada_RL-Karti-s-cifri
Карти с цифри, които при подреждане образуват числата от 10 до 20
Prepodavame.bg_3kl_TP_PBO-Mlad-predpriemach-RL-Kriterii-za-ocenka
Критерии за оценка по ПБО "Млад предприемач"
Kakvi sa plusovete na EU
Какви са плюсовете на ЕС?
53
Пресмятане със зар

Изплозвайте всички функционалности!

Създавайки личен профил ще персонализираме ресурсите, които виждате, ще запазвате ресурси в любими, ще имате достъп до групи с други потребители и още много функционалности.  

Регистрирайте се безплатно. Отнема само 30 секунди.