Почивка с камера и лаптоп под ръка [Победител в летния конкурс]

Всеки колега сам избира как да прекара времето на лятната ваканция:един иска да забрави всичко свързано с училище, поне за месец, друг изработва някой  лев допълнително, работейки в частна занималня, трети приготвя раницата и поема към планината.

Можем ли да съчетаем активната почивка с подготовка за следващата година. Можем ли в летните месеци да отделим време за самообучение!? И защо не. Въпрос на организация и лична мотивация.

Моят подход е именно такъв. Споделяйки своя опит не налагам безалтернативно мнение, а възможни решения.

Финансова грамотност в Литва

При мен почивка и обучение се сляха в последния учебен ден на годината. В приказната обстановка на гора, брега на езеро, повей на брези и песен на славей пред мен се разкри непознатият свят на финансовата грамотност. В стегнат порядък, водено от харизматични преподаватели и в компанията на интелигентни и вдъхновяващи млади хора направих първите стъпки в една” terra incognita”. Вече съм убеден, че “финансова грамотност” не е “мисия невъзможна” за начален курс. Най-впечатляващо беше посещението във финансовата лаборатория във Вилнюс, където видях възможно решение, което засега е в сферата на мечтите. Въпреки, че литовските колеги са финансово и организационно няколко обиколки напред, в България също можем да предложим стратегии в тази насока. Разработих 32 занятия, предвидени за заниманията по интереси. С тяхна помощ, с бъдещите ми третокласници ще направим първите си плахи стъпки в света на финансовата грамотност.

Почивка с камера и лаптоп под ръка [Победител в летния конкурс]

Да превърнем дефекта в ефект

Най-кошмарната ситуация за един начален учител е да смени партньор в екипа си точно по средата на един 4-годишен цикъл. Неприятната за мен новина научих преди месец. Но пък получих щастлива възможност да започна съвместна работа с колега от програмата ”Нов път в образованието”. Колежката от ”Заедно в час” не е изхабен преподавател, обременен от бюрокрация и инертност. Ще работим по метода на споделеното преподаване като двамата колеги  в екипа имаме споделени отговорности и възможности за бинарни занятия. Уважаеми колеги учители  и директори не се притеснявайте да работите с участници в посочената програма. Мога да заявя, че ”Заедно в час” е най-хубавото нещо случило се в българската образователна система. Колкото повече свежи кадри се влеят в системата, толкова по-бързо може да се извърши така чаканият прелом.

Не бягайте от технологиите и алтернативите в ограмотяването

Много колеги се страхуват да използват възможностите на дигиталните технологии. Решеният са безброй много и лятото е време за самоусъвършенстване. Дори и на почивка с лаптоп в ръка, можем да отделим час два за запознаване и използване на приложения. На принципа на споделеното лидерство, не трябва да чакаме само училищното ръководство да дава насока на квалификационната дейност. На Пампорово намирам време всеки ден да работя с любимия ми инструмент ”Jamboard” и отделяйки между походите в планината и 2 часа за  подготовка на уроци с това полезно приложение. От миналата година работим с нашите ученици по метода 1: 1 полезен, както в присъствена, така и в електронна среда. Не пречи през лятото да се  приготвят няколко  готови ”Jamboard”-да , тъй като след 15 септември ежедневието ще ни притисне и това тогава ще бъде по трудно. Споделям 2 готови слайда за тематично центрирани уроци по математика за трети клас.

Почивка с камера и лаптоп под ръка [Победител в летния конкурс]

Почивка с камера и лаптоп под ръка [Победител в летния конкурс]

С камера в ръка през ваканцията

От няколко години използвам всяка възможност да създавам галерия с изображения, които да използвам в ежедневната си работа. Дори и да нямате идея за конкретен урок, с течение на времето ще се появи възможност да влязат в употреба. В музей или природа използвам и възможността да правя кратки образователни филмчета. В повечето случаи музейните работници ми предлагат сътрудничество. Хубаво е обаче вие да”водите интервюто”, за да вземете само информацията, която ви трябва.

Почивка с камера и лаптоп под ръка [Победител в летния конкурс]

Да учим малките ученици сами да взимат своите решения

Основен проблем на българския начален учител е прекалената обгриженост на децата.  Учителите от моето поколение са обучавани под строги инструкции и очакват днешните деца от едно друго поколение  да се водят от същите строги инструкции. Ето нещо простичко- винаги лятото подготвяме табели за класните стаи, обикновено търсим готови шаблони в интернет и затова табелките ни са еднакви. Аз няма да търся нищо, бих използвал времето на отпуската за по-градивни неща. От миналата година, в първия учебен ден дадохме задача на учениците сами да изработят проект за табела на стаята, било като рисунка, било като вид файл. След което учениците с явен вот си избраха своят фаворит, дори с помощта на родители бяха готови и с цветен принт и ламинат.

 

В заключение при добро разпределение на деня, можем да съчетаем почивка със семейството сред природата с подготовка за новата учебна година. Не натрапвам идеите си, но всеки би могъл да използва при желание, нещо, което съм споделил като личен опит.   

 

Този текст е сред отличените в конкурса “Как да се подготвим за новата учебна година?”

 

Още полезни статии:

Получите достъп до още повече ресурси и практични материали