Книга “Страховита история” в съавторство с деца

Читателският клуб в училище е мястото, където преподавателят запалва и поддържа интереса към четенето за удоволствие. Учениците откриват нови светове, развиват своята четивна грамотност и се забавляват. Но какво би станало, ако същите тези деца са не само читатели, но и на автори на книга?  

Ценка Кучева, учител по БЕЛ в ЧСУ “Рьорих” в град София, има отговор на този въпроси. За нея литературата е път към разбиране на самия себе си и на света, а основният принцип, който спазва в преподаването си, е обвързването на литературните произведения с живота. Залага на игровия метод в учебните часове и в работата си като ръководител на читателския клуб на училището. Именно там, като отговор на едно коледно предизвикателство, се ражда и книгата “Страховита история”.

ВИЗИТКА НА ПРАКТИКАТА

Име на практиката: Издаване на книга – “Страховита история” в съавторство с деца

Цели:

Подходяща е за: всички ученици, може да се адаптира според възрастта на децата

Продължителност: През цялата учебна година 

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ПРАКТИКАТА

Като отговор на коледно предизвикателство от ученик, ръководителката на литературния клуб написва разказ, в който герои са самите участници от клуба. След като чуват историята, децата пожелават да доразвият “образите си”. В резултат се получава литературна творба, създадена в съавторство от учител и деца, която преминава през всички етапи от издаването на една книга.

Илюстрации към книгата на учениците

КАК ДА ПРИЛОЖИМ

В ЧСУ “Рьорих”, гр. София, писането на книгата и нейното издаване преминава през няколко основни етапа:

  • По време на занятията в литературния клуб децата се упражняват в измислянето и писането на истории, споделят информация за любими книги, фантазират;
  • г-жа Кучева написва кратък разказ, в който главни герои са нейните ученици, и го прочита на занятие в клуба. Децата имат своите въпроси, забележки, предложения. Историята се редактира, като всяко мнение се взема предвид. Процесът по оформянето на цялостния текст продължава около половин година. Друг вариант – малко по-труден – е съвместното писане на целия текст – по една “обща” история на всяко занятие;
  • Успоредно с работата по текста децата създават и илюстрациите; 
  • Ръководителят на клуба редактира цялостния текст и отново го прочита на учениците; 
  • С подкрепата на директора на училището и издателство “Потайниче” книгата е издадена през декември 2022 г.; 
  • Учениците от литературния клуб организират представяне на книгата. По време на премиерата всяко дете чете част от книгата, а публиката има възможност да задава въпроси. Всеки гост получава подарък от авторите – книгоразделител с очите на всеки от героите. 

ЗАЩО ДА ОПИТАМЕ

Описаният процес по създаване и отпечатване на книга води до утвърждаване на самочувствието на децата като творци, до нови познания относно книгопечатането, обогатяване на уменията за владеене на български език, работа в екип. Всеки от участниците осъзнава своя принос към общността и училището.

Целият процес по книгоиздаване насърчава смелостта, инициативността, трудолюбието, доверието в собствените сили и на децата автори, и на учениците от цялото училище. Малките автори осъзнават, че са научили много, но също знаят, че имат още да се усъвършенстват.

ЗА КАКВО ДА ВНИМАВАМЕ

Г-жа Кучева има няколко съвета към колегите, които са решили да издават книга със своите ученици:

  • Важно е учителят да съумява да изслушва учениците, да се съобразява с техните идеи и предложения; 
  • Нека се въоръжи с търпение и благост за моментите на противоречия, недоверия в собствените сили, конфликти и трудности;
  • Не на последно място, важно е да се потърсят съмишленици, с чиято помощ ще се доведе проектът до успешен край – директор, родители, издател.

Практиката е селектирана в инициативата “Добрите практики на фокус“, която има за цел да открие, опише и популяризира ефективни, приобщаващи и устойчиви педагогически практики в три категории: благосъстояние на учениците, отговорност и принос на учениците, академичен напредък на учениците.

Имате нужда от още работещи практики? На prepodavame.bg може да намерите още много изпробвани практики за вашата класна стая.

Още полезни статии:

Получите достъп до още повече ресурси и практични материали