Prepodavame.bg

Часовник на емоциите – как да разпознаваме чувствата си

Понякога всеки от нас може да се обърка от емоциите, които изпитва: тъга в края на учебната година, когато идва така желаната почивка, безпокойство и вина веднага след новината за спечелен конкурс.

Всъщност повечето от нас “големите” знаем, че можем да изпитаме смесени чувства в една и съща ситуация, като радост и тъга например. За децата обаче този феномен вероятно не е толкова ясен. Възможно е те да бъдат напълно объркани от емоциите си и това допълнително да доведе до тревога, вина, срам, гняв.

Разпознаването на емоциите стои в основата на самоосъзнатостта. А самоосъзнатостта е основополагаща за ползотворните отношения с другите, самоефективността, позитивната самооценка. Децата, които разпознават успешно чувствата си, умеят да ги контролират по-добре и да се успокояват по-бързо.

Сами виждате, че изброените умения и нагласи са ключови за това да се чувстваме добре като личности, да вървим напред и да се развиваме – нещо, което всеки добър учител иска за своите ученици. Но как да го постигнете с вашите третокласници?

Ние имаме идея, подготвили сме за вас урока “Часовник на емоциите”. Чрез него учениците ще изследват емоциите си в различни хипотетични ситуации. Ще се опитат да наблюдават какви различни чувства се преплитат в тях и какво ги предизвиква. Това ще развие силно не само тяхната емпатия, но и социалната им осъзнатост! Колко много ползи само от един кратък и забавен урок!

Побързайте да изтеглите пълния текст на урока “Часовник на емоциите”! Той е разписан изключително подробно, за да бъде изпълнението му максимално лесно за вас! Към него са добавени работни листове за ученици и допълнителни насоки за учителя. Следвайте всяка от стъпките внимателно. И не забравяйте да се забавлявате заедно с вашите ученици!

Свалете урока “Часовник на емоциите” тук.

———————————————————————————————————————-

Урокът “Часовник на емоциите” е част от Сборника “Стъпка по стъпка” за развиване на социални и емоционални умения, любезно предоставен на преподаваме.бг от Световната банка.  

Искате да включите повече елементи от СЕУ в часовете си? Разгледайте и други уроци за развитие на социално-емоционални умения в трети клас.

Сподели статията с колеги:

Училищният абонамент на Prepodavame.bg, дава достъп до екслузивно съдържание, видео курсове, сертификация и много други ресурси на всички учители във вашето училище. Ако заявите абонамент до края на седмицата, ще получите безплатен период  на ползване до края на учебната година. 

Популярни статии:

Получавай най-новите ресурси по имейл

Още полезни статии:

Карта на четивната грамотност
Четивна грамотност

Карта на умението Четивна грамотност

Елемент Цели Стратегии 1. Извлича информация от непрекъснат текст. 1.1. Намира директно казана в текст информация. 1.1.1. Задава си въпроси по текста; 1.1.2. Разделя в

Разделяне на групи чрез пръчици
Работа в екип

Разделяне на групи чрез пръчици

Учителят предварително определя броя на групите и надписва имената на учениците на клечки от сладолед или картонени листчета. По време на часа, в началото на

Получи достъп до още повече ресурси и практични материали

0
Споделете в коментар своите мисли!x

Абонирай се и всяка седмица ще получаваш по един нов урок за трети клас

Пълен достъп до цялото съдържание на Prepodavame.bg

  • Над 1000 статии по всички предмети
  • Готови уроци и приложими практики
  • 25+ онлайн обучения със сертификат
  • Над 100 работни листове, шаблони и наръчници
  • Обучения за вътрешноучилищна квалификация
  • Архив с над 150 уебинари и бюлетини