7 начина, чрез които да се погрижите за себе си това лято

През цялата година жадуваме за дългите, безгрижни летни дни. Но когато учебната година приключи, често се питаме: какво следва сега? Работата на учителя е изключително натоварваща и прегарянето е реален проблем, на който трябва своевременно да обърнем внимание.

Колко често полагате грижи за себе си? Грижата за себе си не винаги означава скъпи почивки, екстравагантни покупки или интензивни тренировки, които могат да ни изтощят още повече. Тя може да бъде и нещо много по-просто и достъпно. 

В тази статия ще откриете няколко начина да се справите с натрупания стрес от изминалата учебна година и да се презаредите за предстоящата.

Успокойте сетивата си

Училището ни “бомбардира” със сетивни стимули: шум, флуоресцентни светлини и неестествени миризми. През летните почивни дни можем да се отдадем на приятни сетивни изживявания, които да ни помогнат да си върнем равновесието. Излезте навън и гледайте как слънчевата светлина блести през листата на дърветата. Спрете и вдишайте аромата на морския бриз или на цветята, растящи покрай тротоара. Насладете се на любимото си лятно лакомство и усетете вкуса му. Отдайте се на всички тези усещания без да бързате.

Отдайте се на удоволствията

Прекарваме толкова много време в опити да направим другите щастливи, че забравяме какво наистина ни носи радост. Помислете какво ви носи удоволствие и му се отдайте. Прочетете книга, която не е част от учебната програма или гледайте филма, за който все не намирахте време през учебната година. Върнете се към старо хоби или открийте ново. Бъдете турист във собствения си град и преоткрийте пейзажа, покрай който минавате всеки ден на път за работа. За повече идеи, изпробвайте и списъка с предложения за благополучие. 

Стимулирайте мисленето си

Точно така. Учителите извършват всякакъв вид умствена “гимнастика”, за да оцелеят през учебната година, но постоянният фокус върху едни и същи мисли и рутинни дейности изтощава ума и потиска творческото мислене. Важно е да предизвикате мозъка си по нови начини. Усвоете умение, което няма общо с работата ви като учител. Може би ще ви бъде интересно да изучавате нов език, да се заемете с ново хоби като готвене или градинарство. Почистването и организирането на дома също може да бъде умствено стимулиращо. Решавайте пъзели или четете книги, които предизвикват мисленето и въображението ви. Създайте си списък със задачи, които да отметнете, когато ги изпълните. Това ще ви помогне да поддържате ума си свеж и активен, готов за новите предизвикателства през следващата учебна година. Също така тествайте вашата психическа устойчивост и изпробвайте триковете за по-добра умствена сила. 

Възстановете вътрешния мир

Толкова сме погълнати от суматохата на учебната година, че понякога забравяме да живеем в настоящия момент. Сега, когато неотложността на учебната година отмина, посветете повече време на медитация или преоткрийте успокояващ ритуал, който не сте опитвали досега. Върнете се към състояние на мир и удовлетворение като излезете навън и се насладите на природата. Разходете се в парка, отделете 10 минути за медитация или пък водете личен дневник. За състоянието на поток и как да го постигнете, следвайте стъпките в статията

Обърнете внимание на емоционалното здраве           

Училището е място, наситено с емоции. Понякога е трудно да останем незасегнати. Това лято отделете време да разберете и приемете собствените си емоции. Запишете как се чувствате и размишлявайте върху причините зад тези чувства. Потърсете начини да се смеете повече и да намирате радост в ежедневието. Бъдете състрадателни към себе си и не забравяйте, че давате всичко от себе си и това е напълно достатъчно. Ето и няколко стъпки как да избегнете прегарянето през учебната година.

Физическо равновесие

Преподаването изисква усилия от цялото ни тяло. Ние се прегърбваме, говорим на висок глас, сочим и използваме жестове, докато преподаваме уроците си. Сега можете да се движите по начин, който ви носи удоволствие. Разходете се с темпо, което ви е удобно. Присъединете се към групови тренировки или се отдайте на градинарство. Позволете на тялото си да се възстанови и да се наслаждава на движението.

Възстановете социалните връзки

Докато сме заети да общуваме с родители и ученици, ние сме склонни да пренебрегваме нашите семейства и приятели. Възползвайте се от по-дългите дни, за да отделите време за хората, с които сте загубили връзка през учебната година. Обадете се по телефона на приятел и слушайте активно. Съберете се за обяд с приятели и се насладете на компанията им. 

Грижата за себе си е от решаващо значение за предотвратяване на прегарянето през учебната година. Лятната ваканция предоставя идеалната възможност да изследвате различни практики за грижа за себе си и да затвърдите тези, които ще ви помогнат да преминете безопасно и здравословно през следващата учебна година.

Още полезни статии:

Получите достъп до още повече ресурси и практични материали