“Моят стресови профил” или как да се справяме със стреса

Стресът влияе на всички нас и децата не са изключение. Стресът може значително да влоши психическото и физическото благополучие на децата, тоест да ги направи по-раздразнителни, по-тревожни, да предизвика различни физически неразположения като главоболие, болки в стомаха или повръщане, да доведе до влошаване на успеха им в училище. 

Като учители често няма как да променим на стресиращите събития в живота на децата, но можем да повлияем на начина, по който нашите ученици се справят със стреса. Така ще им дадем едно безценно умение, което ще им служи цял живот. 

Как да научим децата да управляват стреса? Урокът “Моят стресови профил” ще ни преведе през този процес. Чрез урока “Моят стресови профил” вашите ученици ще изследват събитията, които предизвикват различни нива на стрес в живота им. Ще имат възможност да споделят със своите съученици и да рефлектират върху общите неща и различията. Заедно ще анализират възможните начини на справяне със стреса и ще изведат кои са най-ефективните. Децата ще имат възможност да съпоставят всичко това със собствения си опит. А развивайки техните умения за справяне със стреса, вие несъмнено ще обогатите вашите собствени. 

Затова побързайте да изтеглите урока “Моят стресови профил”. Той е разписан изключително подробно, за да бъде изпълнението му максимално лесно за вас! Към него са добавени допълнителни насоки за учителя и още идеи как да подобрите уменията за справяне със стреса у децата. Следвайте всяка от стъпките в урока внимателно. И не забравяйте да се забавлявате заедно с вашите ученици! 

Свалете урока “Моят стресови профил” тук.

———————————————————————————————————————-

Урокът “Да проследяваме напредъка си”  е част от Сборника “Стъпка по стъпка” за развиване на социални и емоционални умения, любезно предоставен на преподаваме.бг от Световната банка.  

Искате да включите повече елементи от СЕУ в часовете си? Разгледайте и други уроци за развитие на социално-емоционални умения в трети клас.

Още полезни статии:

Научна десетка за месеца
Научна грамотност

Научна десетка за месеца

В рамките на раздела отправяме предизвикателство към учениците да генерират научни въпроса по темата на раздела. Избираме ден, в който гласуваме за десетте най-добри въпроса.

Гражданска активност
Гражданско образование

Гражданска активност

Гражданска активност Какво представлява умението и защо е важно? Какво е гражданска активност?  Новите реалности и световни тенденции изискват нов прочит и разбиране за това

Получите достъп до още повече ресурси и практични материали

Абонирай се и всяка седмица ще получаваш по един нов урок за трети клас