Книгите ни дават крила

Учениците споделят за начина, по който дадено произведение ги е накарало да се почувстват, по какъв начин ги е вдъхновило и какви положителни примери могат да изтъкнат.

Осъзнатост: Учениците вникват в идеята, че книгите са прозорци към разбирането на нашето общество, другите култури и самите нас.

10-20 мин. дискусия или писмено задание

избрано произведение 

Стъпки за изпълнение на дейността

Ако учениците трябва да отговорят писмено, то нека запишат или виждат насочващите въпроси през цялото време; ако работят на групи/по двойки въпросите за дискусия трябва отново да са видими за всички.

Вариант 1 – дейността може да се реализира и у дома, като учениците отговорят на въпросите от дискусията за книга, която са чели и не е част от задължителната литература.

Вариант 2 – учениците могат да направят интервю с член от семейството за неговата или нейната любима книга.

Още полезни статии:

Социално-емоционално учене

Батерия на емоциите

В последно време все повече се говори за социално-емоционалните компетентности, които е важно учениците да притежават. Все повече родители и учители се обединяват около идеята,

Добри практики

Как да подсигурим позитивна училищна атмосфера с инструмент „Себегриж” за учители?

Грижата за психологическото благополучие на учениците като необходимо условие за ефективно учене все по-често попада във фокуса на българските училища. Директори, учители и психолози създават

Получите достъп до още повече ресурси и практични материали