Как да посрещнете учителите в началото на учебната година?

Всички знаем колко значима и отговорна е учителската професия. Педагозите са упорито работещи и всеотдайни професионалисти, които обаче невинаги получават заслуженото признание. В натовареното си ежедневие като директори сигурно и вие често пропускате да ги поздравите за добре свършената работа и да им благодарите.

На прага на новата учебна година е добре да помислите как да посрещнете учителите отново на работа след лятната ваканция. Обикновено те се завръщат в училище 1 – 2 седмици преди учениците. Вашата роля през това време е да се погрижите за тяхното благосъстояние, да ги накарате да се почувстват оценени и добре дошли.

Ако не ви достигат идеи, не се притеснявайте! Ето няколко предложения.

  • Поставете на входа на училището транспарант с поздрав „Добре дошли!“

В повечето училища с такива табели приветстват учениците, но рядко някой го прави за учителите. Това е изключително ефективен метод да ги накарате да се почувстват специални. Ако ви липсва почерк или артистично умение сами да изпишете буквите, помолете някои от учениците, които притежават творчески заложби, да го направят. По този начин и те ще получат шанс за изява. 

  • Украсете учителската стая

Уверете се, че учителската стая е основно почистена преди началото на учебната година. Добавете ароматизатор за въздух, букет от свежи цветя и стръкчета мента за допълнителна нотка на гостоприемство.

  • Превърнете първия работен ден след ваканцията в неформална среща

Когато преподавателският екип се върне от ваканция, следват куп ангажименти, за да се подготви всичко за посрещането на учениците. Първото събиране за учителите обаче рядко е продуктивно. Затова е добра идея срещата да протече неформално, за да се намали напрежението. Споделянето на чаша кафе с колегите, докато се обсъждат предизвикателствата в професията, е идеален начин да се изградят приятелски отношения. Това време предоставя отлична възможност да обмислите и общите си цели за учебната година. Ще се изненадате колко много може да се постигне в една непринудена обстановка. 

  • Оставете на разположение учебни пособия в учителската стая

Подгответе учебни материали (химикалки, моливи, флумастери, гуми, линии, машинки за телбод, тетрадки, папки за съхранение и др.), които учителите да използват в класните стаи и да ги споделят с учениците.

Насърчете учителите да останат организирани, като им подарите месечни настолни планери, с включени дати на важни училищни събития. Добре ще е и да напишете в календарите насърчителни фрази, като „Страхотна работа!“, „Ти си неповторим/а!“ и др.

  • Подарете на учителите торбички с принадлежности за облекчаване на стреса

Да си педагог е стресираща работа! Затова обмислете подаръчен комплект, който включва средства за премахване на стреса: чай, кафе, шоколад, крем за ръце с етерични масла, балсам за устни с пчелен восък, персонализирана чаша, стрес топка и т.н. Друго нещо, което можете да добавите към комплекта, е мини дневник, в който педагозите да записват чувствата си или да рисуват като начин за облекчаване на напрежението.

Добра идея е да поставите и буркан за благодарности в учителската стая. Учителите могат всяка седмица да записват за какво са благодарни и да добавят 1 – 2 бележки в буркана. Когато имат нужда от окуражаване, могат да го отворят и да препрочетат посланията. Благодарността им напомня за това, което имат и подобрява психическото им благополучие. 

  • Осигурете обяд по време на подготовката за първия учебен ден

Учителите често прекарват дълги работни часове в училище преди първия учебен ден. Преминават през различни обучения, украсяват класните стаи, подготвят необходимата училищна документация и изпълняват много други задължения. Осигурете им малко облекчение в напрегнатите часове, като им предложите обяд. Поръчайте кетъринг от близкото заведение за хранене или ако имате кулинарни заложби, можете сами да приготвите нещо вкусно. Учителите ще останат доволни.

  • Акцентирайте върху здравето на учителите

Организирайте среща с диетолог, който да запознае педагозите с това как правилните храни ще им помогнат да се чувстват по-здрави и жизнени. Подарете им кутии за храна със здравословни рецепти за обяд. А ако им раздадете и бутилки за вода, ще ги насърчите да не пренебрегват хидратацията.

  • Напишете приветствено писмо до учителите по повод първия учебен ден

Писането на приветствено писмо е лесен и ефективен начин да посрещнете учителите обратно в училище. Текстът може да е написан на ръка или напечатан, но е важно да е подписан лично от вас. Дайте им писмата на първия учебен ден или в деня, в който се върнат на работа.

С този жест покажете на учителите колко се вълнувате за новата учебна година и изкажете благодарността си към тях. Скъсете дистанцията и ги накарайте да се почувстват оценени. Така ще изградите позитивни взаимоотношения с колектива.

Ето няколко съвета за писане на писмо до учителите:

  • Започнете писмото с топъл и учтив поздрав.
  • Персонализирайте поздравите с имена.
  • Пишете кратко и ясно.
  • Покажете им, че вярвате, че ще се справят с предстоящата работа.
  • Използвайте окуражителни заключителни фрази.
  • Не забравяйте да им благодарите. 
  • Организирайте празненство

Отпразнувайте първия учебен ден със скромно парти. Накарайте учителите да се отпуснат и да се позабавляват заедно. Това е чудесен начин да изградят по-близки отношения помежду си. Можете да организирате и тиймбилдинг за началото на учебната година. Очаквайте скоро в преподаваме.bg да ви предложим подходящи игри за сплотяване на екипа.

Надяваме се, че тези идеи за посрещане на учителите в началото на новата учебна година, ще ви помогнат да подобрите тяхното благосъстояние и да ги мотивирате за работа.

 

Използвани източници:

10 Ways to Welcome Back Teachers This School Year!

Welcome Teachers Back: 10 Ways to Get the Year Off to a Great Start

Ways to Welcome Your Teachers Back to School

 

Още полезни статии:

Ефективно сътрудничество

10 съвета за директори за предотвратяване на конфликти между учителите

Страхувате ли се от конфликти? Това е напълно нормално! Училищният колектив влиза в редица взаимоотношения всеки ден. Разногласията са неизбежни и често прерастват в конфликти.

Получите достъп до още повече ресурси и практични материали