5 креативни начина да отбележите края на учебната година с учениците си

Летни активности за ученици

Учебната година е към края си, а след като приключим с учебниците, изходните нива и годишното оценяване, най-накрая имаме време, което да прекараме на спокойствие с децата. Да направим равносметка за свършеното през годината, да положим целите си за следващата година и просто да се забавляваме заедно.

В настоящата статия сме събрали 5 креативни идеи за подобаващ финал на учебната година. Дейностите са идеални за последните дни в класната стая, а с лека адаптация някои от тях могат да послужат и за летен проект, който да поддържа въображението на децата.

Нещотърсачи

Вдъхновена от обичаната героиня Пипи Дългото Чорапче, задачата “Нещотърсачи” е чудесен начин за рефлексия и почивка в края на годината. Темите на търсенето могат да бъдат най-различни или съобразени с интересите и индивидуалните характери на вашите ученици.

Всичко, което е необходимо, е да снабдите децата с химикал и работен лист с предварително написани от вас цели за търсене (различни за всяко дете или еднакви за няколко от децата). 

Например за темата “Приятелство” задачата може да бъде да намерят приятел, който има котка, приятел, който пее хубаво, приятел, който може да направи 30 коремни преси и т.н. За темата “Природа” можете да излезете на двора и да възложите на учениците да намерят няколко различни вида листа, конкретен брой камъчета или дърво, чието стъбло се обикаля с поне 10 стъпки.

Използвайте “Нещотърсачи” като дейност за изграждане на общност, а не като състезание. Поощрявайте децата да си помагат взаимно –  всички са победители, ако работят в екип и се справят с целите си. След приключване на заниманието може да поседнете на сянка, да похапнете и да обсъдете находките си.

Летен календар с еднодневни активности

Разбира се, всички очакваме ваканцията с голямо нетърпение. Но за децата и особено за по-малките ученици е добре през дългата почивка да са ангажирани с нещо, което им помага да не забравят всичко научено. Един от начините да им осигурим достатъчен брой такива задачки е Календарът с ”активности за един ден“.

За да го подготвите, просто осигурете на всяко дете копие от празен календар с летните месеци и съберете с класа си идеи за мозъчна атака. Мислете заедно за кратки дейности (или въпроси), с които да поддържат математическите си умения. Например да преброят и запишат общия брой обувки в къщата, да измерят периметъра или площта на някоя от стаите… И, разбира се, да изчислят: ако автомобил пътува със 100 км. в час, за колко време ще стигне до морето?

Запишете с учениците подобни идеи в календара и им задайте за изпълнение през лятото определен брой от тях. Децата трябва да отбелязват всяка отметната задача с кръстче, а може да помислите и за някакъв вид “доказателство” за изпълнението й. Така всеки ученик ще има какво да прави в колата, докато пътува за село, или когато дъждът не позволява да се ходи на плаж.

Създайте книга със спомени за най-добрите моменти от годината

Друго любимо занимание е създаването на книга със спомени, която да събере всички забавни моменти, които сте имали с класа си. За целта може да използвате празен бележник или тетрадка, или пък да си направите шаблон от десетина страници, който да разпечатате и раздадете на всеки ученик.

Помолете децата да си припомнят дните от изминалата учебната година. Направете дискусия, като задавате насочващи въпроси. Например:

 • Как започна учебната година?
 • Какво си мислеше тогава?
 • Кой е най-любимият ти момент?
 • Какво беше супер през учебната година?
 • С какво ви изненадаха или впечатлиха приятелите ви от класа през тази година? – Постарайте се да съберете спомени за всеки ученик и бъдете в готовност да споделите личните си впечатления в случай на нужда.
 • Кои са най-важните неща, които научи в училище тази година?
 • С какво ще запомниш годината?

Имайте предвид, че подобни въпроси вероятно ще затруднят децата и е добре в случай на неловко мълчание да споделите своя отговор: “Аз например ще запомня тази учебна година с ……..”. След като приключите частта с обсъждането, предвидете време за писане, рисуване и украсяване. Може да си организирате публично представяне или литературно четене. Във всеки случаи не забравяйте да разгледате и похвалите готовите книги за спомени, за да могат авторите им с гордост да ги занесат у дома.

Съберете целите си с Летен буркан

Летният буркан е активност, с която ще помогнете нае децата да си поставят цели за предстоящото лято.5 креативни начина да отбележите края на учебната година с учениците си

Раздайте на всяко дете бял лист хартия и му помогнете да нарисува върху него очертанията на голям празен буркан. След това помолете учениците да си помислят за лятната ваканция, да помечтаят за хубавите неща, които искат да им се случат, и да набележат какво искат да постигнат (може да нарисувате на буркана етикет, който да съдържа списък с целите). Нека всяко дете нарисува по една малка картинка, която да символизира съответната цел или желание – например книга, ако целта е прочитане на всички книги от списъка със задължителната литература, мидичка, ако желанието е почивка на морето и т.н. Дайте време на учениците да напълнят бурканите си.

Важно е рисуването да бъде съпроводено или последвано от обсъждане и представяне на бурканите. Закачете рисунките на стената в класната стая, а когато всички отново се съберете през септември – разгледайте ги и оградете целите и желанията, които сте постигнали и изпълнили. 

Вмъкнете математиката в Космическо нашествие!

Най-добрият вид математически дейности са онези, които са толкова забавни, че не се усещат като математика. Играта “Космическо нашествие” е точно такава и представлява един добър начин в края на годината или през лятото да ангажирате учениците, упражнявайки кратни и прости числа.

Дейността е за работа по двойки и се играе с хартиени пулчета и карта с числата от 1 до 100, които лесно може да изработите сами (за ориентир, вижте снимката по-горе!). Ще ви е необходим още зар с 12 страни, спинър или някакъв друг метод за генериране на случайни числа в диапазона 3-12 (може да използвате и сайт, например random.org). Предварително ще трябва да разположите на картата и черните дупки – места, които не могат да бъдат завладявани.

5 креативни начина да отбележите края на учебната година с учениците си

Ето и как се играе Космическо нашествие:

 • Играчите си избират с кой цвят ще играят, разделят си хартиените пулчетата (по 100 на човек) и решават кой да започне пръв;
 • Играч 1 завърта тегли число, след което поставя свой космически кораб (пулче) върху това число и всички негови кратни числа. Играч 1 вече притежава всички тези квадратчета;
 • Играч 2 идва на ход. Той също тегли число и завладява кратните му. Ако негов космически кораб трябва да кацне в пространство, собственост на Играч 1, Играч 2 го завладява (купчините пулчета на често заеманите пространства ще се издигат над цялата игрова карта);
 • Черните дупки не могат да се притежават и поглъщат корабите;
 • След като и двамата играчи са били на ход, започва следващият кръг. Играта приключва след 10-ия кръг или когато някой играч свърши корабите си;
 • Победител е играчът, който е завладял най-много територии!

За да адаптирате играта, може да опитате някои вариации, например да използвате по-голям или по-малък брой пулчета или територии, да позволите на играчите да поставят допълнителни черни дупки или пък да играят без черни дупки, да забраните “повторното завладяване” и т.н.

Надяваме се представените идеи да ви допаднат, а вие ​​и вашите ученици да имате невероятно лято, пълно с учене, отдих и забавления.

А кои са вашите любими предваканционни занимания с децата?

 

Прочетете още: 10 идеи, с които учениците ви ще заобичат четенето и 5 идеи за творческо писане в часовете по чужд език!

 

____________________________

Адаптирано от: 5 Summer Activities to Keep Kids Sharp during School Holidays – Beneylu Pssst

Още полезни статии:

Един въпрос с различни отговори
Креативност

Един въпрос с различни отговори

Задаването на един и същи въпрос и даването на различни отговори позволява да се измислят идеи, след като се изчерпят обикновените и често срещани отговори.

Емоционална интелигентност
Социално-емоционално учене

Как в село Бохот развиват емоционална интелигентност в час по немски език?

Тази статия беше създадена в сътрудничество с г-жа Диана Йолова-Варджиева от ОУ “Антон Страшимиров” в с. Бохот, община Плевен. Емоционалната интелигентност е ключова за това

Игрови подход и игровизация

Приказка по време на час? Да!

Когато говорим за приказки, навярно в мислите на повечето от нас изниква мила картинка. Връщаме се в спомените си и се виждаме като малки деца,

Получите достъп до още повече ресурси и практични материали