За да обикнеш физиката, опознай физиците: Уилям и Каролайн Хершел 

Астрономията е завладявала съзнанията на предците ни и все още продължава да ни кара да търсим отдалечени обекти в растящата вселена. Трудността на възприятието на всеобятния космос, неговото начало с Големия взрив, както и нашата гледна точка, правят науката за небесните тела и движения малко по-сложни, отколкото ни се иска. За огромна тъга на Айнщайн, законите на физиката тук долу, не са същите като там горе, в тихия всеобхватен вакуум. 

Подготвили сме една кратка история за това как изпълненото с любов и страст към науката сърце и душа, успяват да превърнат мечтите на един военен музикант и композитор в един от най-бележитите астрономи. Тандемът Хершел – Уилям и Каролайн работи неуморно с години, а Каролайн се превръща в първата жена член на Кралското астрономическо дружество, приета в годината в годината, в която приемат и Мери Съмървил.

Кои са Уилям и Каролайн Хершел?

Уилям и Каролайн Хершел са две от общо десетте деца на бедно еврейско семейство с немски произход, но живели и творили в Англия. Бедността със сигурност не спира желанието на Уилям да изработи сам първия си телескоп, като полира лещите на ръка заедно със сестра си. В началото на XVIII век, той открива планетата Уран, а след това и неговите спътници – Енцелад, Мимас, Титания и Оберон. След като става ясно, че е открил планета, а не комета, опитът му да нарече Уран на името на крал Джордж му носи сигурен годишен доход, както и финансиране за изработката на най-големия телескоп за онова време с фокусно разстояние 12 метра и диаметър на огледалото 126 см.

Работата на брата и сестрата е изключително ползотворна – Уилям прави телескоп за сестра си Каролайн, с който тя да търси нови мъглявини и звездни купове.  

Според някои източници Каролайн е била висока едва метър и 30 сантиметра заради тежко боледуване в детството си. Въпреки това неуморно години наред подрежда данните от наблюденията и категоризира информацията, както от своята дейност, така и от труда на брат си. Каролайн Хершел е първата жена открила комета, първата жена почетен член на Кралското астрономическо дружество и първата жена, която получава заплата за труда си по астрономия. На нея дължим откриването на много мъглявини и комети, както и описването им в така наречения “Нов общ каталог”, който включва 2500 мъглявини и звездни купове. Каролайн открива 500 нови мъглявини, които са пропуснати в предишния списък от 2000 и с това трудът ѝ по каталога има изключителен вселенски характер. 

Идея за класната стая

Времената на откритията на небесните тела в онзи момент, в който всичко е било “ново”, вече е донякъде отминал, но задачата на преподавателите в училище се състои в това да предадат знанията за обектите в Слънчевата ни система на разбираем език, да запалят учениците по гледките в нощното небе и да останат любопитни. Сега вече знаем, че планетите освен Земята са необитаеми, Уран е газов гигант, а Енцелад е замръзнала и пълна с лед, но преди 300 години все още е имало спорове за това дали Земята е кръгла и около какво се върти. 

За да активираме въображението на децата и да могат по-лесно да си представят обектите в нашата галактика, както и за да подобрим умението им за работа в екип, сме подготвили кратък план, по който да изработят свой каталог на Слънчевата система. 

План за работа:

  1. Разпределете учениците на 9 големи групи – по една за всяка планета и една за Слънцето. Обмислете дали да включите Плутон като планета, както и астероидните пояси в Слънчевата система.  
  2. Всеки екип има задачата да опише най-важната информация за планетата, за която работи, нейните спътници, строеж, орбита и т.н. 
  3. На финала всички екипи обединяват проектите, за да се получи един голям и обширен каталог за Слънчевата система. 
  4. Направете изложба в училище и поканете ученици от по-долните класове – за най-малките красивите и цветни модели са истински завладяващи и оставят траен спомен у тях. 
  5. Направете екскурзия с учениците си до НАО Рожен и уговорете среща с лектор, който да покаже телескопите и картата на звездното небе. Завършете екскурзията с вечерно наблюдение на звездите и дискутирайте. 

Изтеглете безплатен работен лист за каталог на Слънчевата система. 

Ако сте успели да направите ръчно изработени телескопи по плана от предишната статия, можете да ги използвате на вечерното наблюдение и с помощта на астрономите от НАО Рожен да се опитате да определите какво точно наблюдавате. 

Наблюденията могат да бъдат описани в проекта за планетата Земя, част от общия каталог за Слънчевата система, който сте изработили заедно с учениците, като се изброи кои звезди и съзвездия са видими в северното полукълбо. 

За да обикнеш физиката, опознай физиците: Уилям и Каролайн Хершел 

Източници:

  1. Мария Попова, Фигури, Колибри, 2019 г. 
  2. William Herschel, British-German astronomer

Още полезни статии:

Дърво на решенията
Креативност

Дърво на решенията

Дървото на решенията е инструмент за взимане на решения, който представлява графика с възможните последствия от различни варианти на действие. Това е начин за избор

Получите достъп до още повече ресурси и практични материали