Voicelip в помощ при подготовката за класните и матурите по БЕЛ

Тази гост статия е разработена от екипа на Voicelip.

Чували ли сте за Voicelip? Част от вас вероятно са, друга – не. Е, Voicelip е нашето алтернативно преложение за това как да направим литературата по-достъпна и интересна за децата и учениците. Та какво е Voicelip – това е напълно безплатна дигитална библиотека (налична и в App store, и в Google play), която екипът ни разработва от 2021 година насам. Преди три години в приложението бяхме поместили любимите на поколения деца приказки, както и откъсите на изучаваните в часовете по литература произведения, но с времето се раждаха нови и нови идеи, част от които реализирахме успешно, за да може днес приложението да предлага разнообразно съдържание и да е още по-лесно за използване.

Аудио анализи в помощ на ученика и учителя

През изминалата година в екипа ни започна да се заражда една по-мащабна идея – да направим достъпни не само текстовете на литературните произведения, но и да разработим техни анализи, които да помогнат на учениците в подготовката им за текущи изпитвания, класни или дори за матурите. Анализите, както и самите произведения, са върху литературното съдържание, изучавано от 7-ми до 12-ти клас, като за създаването им решихме да се доверим на литератори с дългогодишен опит. Един от тях е проф. Цветан Ракьовски – литературен историк и университетски преподавател, участвал в подготовката на матурите през изминалите години.

Анализите, бивайки съобразени с възрастта на учениците и учебната програма, са с различна дължина и фокус, а по-големите произведения, като например, „Под игото“ и „Тютюн“ имат по повече от един вариант.

Какво предстои занапред – следващата ни цел е да разработим и добавим и съдържание за англоговорящите ученици.

Voicelip в помощ при подготовката за класните и матурите по БЕЛ

Алтернатива на традиционното четене

Макар някои хора да са на мнение, че аудио приложенията демотивират подрастващите да четат, то целта на Voicelip не е такава, напротив. Създадохме платформата, за да дадем една модерна и по-удобна алтернатива на младите, за да може литературата да бъде по-често с тях в ежедневието им – независимо дали пътуват, спортуват или чакат автобуса. Що се отнася до учениците, то знаем колко е трудно понякога те да бъдат накарани да прочетат учебните произведения и именно затова решихме да се насочим към един даващ резултати метод и да достигнем дори и до онези ученици, които в друг случай не биха завършили успешно задачата да прочетат текста и да се запознаят със сюжета.

В помощ на учениците със зрителни нарушения и СОП

Важно е да отбележим, че Voicelip се явява ключово приложение при децата със зрителни проблеми, дислексия или специални образователни потребности. Естеството на приложението е такова, че то дава решение на проблем, съществувал дълго време – че в България за тези ученици съществуват недостатъчно инструменти, които да подпомагат усвояването на учебния материал и които да улесняват както работата на децата, така и на учителите.

Voicelip ваканция

Наред с учебното съдържание, екипът ни реши да направи нещо и в посока на свободното време на децата – опит да ги откъснем от вторачването в екрана и да им поднесем ново съдържание по нов начин. Така се зароди идеята за „Voicelip подкаст“ – аудио поредица, в която различни специалисти от различни сфери дискутираха актуални теми, за които не се говори достатъчно в училище. Година по-късно създадохме и „Аудио мистерии“ – „художествен подкаст“ със загадки, целящ да предизвика слушащия да развие въображението и логическото си мислене.

Наред с подкастите, добавихме авторски приказки и романи, както и класически литературни произведения на английски език.

Voicelip в помощ при подготовката за класните и матурите по БЕЛ

Път към успеха

Voicelip не е просто поредното приложение на пазара. За нас Voicelip е мисия към по-доброто бъдеще. Мисия за по-осъзнати, любопитни и успешни млади българи. И се стараем стремежът ни към осъществяването на тази мисия да личи дори в най-дребния детайл.

Затова подбираме талантливи актьори, превръщащи слушането във вдъхновяващо преживяване; графични дизайнери, които с рисунките си привличат вниманието и стимулират въображението на слушащия; и се целим всички нови идеи, които реализираме, да предизвикват умовете на слушателите ни.

Какво още е Voicelip и дали мисията му е успешна, оставяме да решите Вие. За нас остана да кажем едно последно нещо – „Преживей историята“ е мотото ни и затова Ви приканваме да го направите и Вие – изпробвайте платформата и преживейте всички истории, които ви очакват в нея.

Още за Voicelip може да научите тук – https://voicelip.com/

Още полезни статии:

Проектно базирано обучение

Как да планираме и реализираме проектно-базирано теренно обучение с учениците?

Образованието днес се характеризира с неограничен достъп до информация, разнообразни образователни практики и подходи. За да осигурим качествен, интерактивен и иновативен образователен процес, е необходимо

Получите достъп до още повече ресурси и практични материали