Кой кой е в развитието на STEM обучението в България?

“Докосни наука” беше част от форума “STEAM школо под пара”, организиран от ЧСУ “Български школо” на 29-31 октомври в София. 

Прочетете статията, за да имате на едно място информация за активните училища, организации и инициативи, които се занимават със STEM обучение.

 

Организации, работещи с учители и ученици по теми, свързани със STEM обучение

Кой кой е в развитието на STEM обучението в България?

Център за творческо обучение има за своя мисия цялостното подобряване на образователната среда в България чрез смислено използване на технологиите. Центърът работи за персонализирани технологични решения за училища, провежда обучения за учители и координира програми за младежи. 

 

Националният STEM Център към Министерство на образованието и науката е основен доставчик на професионално развитие за учителите в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката. Центърът координира, подпомага и консултира изграждането и развитието на STEM среда във всяко българско училище, като създава модел за учене, квалификация, работа с научноизследователски методи и инструменти.

Фондация “Миню Балкански” има за свои цели пробуждане на интереса към културата и технологиите сред младежта и организира различни обучения за учители и летни школи за ученици. 

Steampowered.team е организация, която осигурява обучение по STE(A)M методология и компетенции предимно за учители и ментори.

Технократи организират обучения за ученици и за учители, свързани с роботика и използване на технологии, консултират училища и други институции за избор на образователни технологии, създават авторски учебни помагала.

Кой кой е в развитието на STEM обучението в България?“Образование без раници” е неправителствена организация, която поддържа българската версия на Кан Академия и организира различни форуми и обучение за учители, консултации за училища, както и състезания за ученици. 

 

 

 

 

Sci-High e извънкласно занимание, което залага на проблемно-базираното учене и има за цел да допълни учебните уроци по науки, математика, информатика и технологии с практически занимания, които водят до усвояване и прилагане на научния подход.

Уча.се е образователен сайт с разнообразие от видео уроци и тестове за ученици. 

Знам.бе е организация с разнообразни инициативи, които са обединени от това да  предоставят актуални на времето подходи и инструменти за учене, съобразени с интересите на младите хора. Най-новото им начинание е аудио книга-игра. 

Кой кой е в развитието на STEM обучението в България?Институт за прогресивно образование (ИПО) е сдружение в обществена полза, което от 2011 г. работи за подобряване на образованието в България, като осигурява достъпни иновативни педагогически методи, учебно съдържание, доказани добри световни практики и подкрепа за висококачествено учене за учители, деца и родители. Един от проектите на института е JUMP Math – внедряване в българските училища на иновативната системата за преподаване на математика за развитие на потенциала на всяко дете.

Организации с опит в промяна на образователното пространство

Escreo са производители на бои, върху които може да се пише след нанасяне на стена с възможност и за магнитно покритие. Много добро решение за разчупени образователни пространства. 

“Одая архитекти” имат опит в проектирането на съвременни образователни пространства. 

 

Извънкласно STEM обучение

Logiscool e световна серфитицирана мрежа от школи по програмиране и дигитална грамотност. 

АБВ академия има мисия да подобри образованието на децата в областта на технологиите и точните науки, както и децата да се забавляват и играят докато учат.

STEP IT Academy – компютърна академия, която предлага изцяло практическо обучение, свързано с програмиране, дизайн, маркетинг. Учениците могат да се включат и в Minecraft програма. 

Био игри създават преживявания под формата на ателиета, които окуражават децата да уважават и обичат природата и да търсят вдъхновение от нея. 

Университет за деца организират курсове по природни науки и летни академии за деца, като си поставят за цел да разпалват любопитството на децата. 

Роботика организират курсове за деца на различна възраст по роботика и програмиране

PARA (Professional Association of Robotics and Automation) e организация, която подкрепа школи, неправителствени организации, фирми, предприятия, които се занимават с роботика и автоматизация в тяхното развитие и създаването на контакти. 

 

Издателства и онлайн магазини

Учител.бг е сайт, който предлага образователни комплекти и пособия, свързани с природните науки – комплекти за експерименти, материали за роботика, тематични табла и модели.

Кой кой е в развитието на STEM обучението в България?

Издателство “Педагог 6” издава учебна литература по природни науки, технологии и изобразително изкуство. 

Gemji е система за игри, основаваща се на магнитни елементи, която позволява разнообразие в преживяването. 

ThinkleStars e онлайн магазин за играчки, които развиват различни умения на децата. 

Издателство “Фют” издава детска и юношеска литература – както класически заглавия, така и нови книги. 

Училища

Гимназия по строителство и архитектура, графика и дизайн в град Ямбол – училището предлага професионално обучение в областта на строителството, геодезията, електрическите инсталации, компютърната графика, интериорния дизайн и др. 

Професионална гимназия по подемна, строителна и транспортна техника “Н. Й. Вапцаров” – гр. Ямбол.  – училището предлага обучение в различни направление на работата с професионална техника. 

СУ “Любен Каравелов” – Добрич е иновативно училище с профилирано обучение в областта на софтуерните и хардуерни науки. 

 

“STEAM школо под пара” е форум, организиран от ЧСУ “Българско школо” в партньорство със СУ “Емилиян Станев” – Велико Търново, Тракийски университет – Стара Загора, Академия Родители. Prepodavame.bg e медиен партньор на инициативата. 

Още полезни статии:

Водят протокол на час
Научна грамотност

Водят протокол на час

Тази стратегия е подходяща за един от най-ключовите елементи на научното изследване – умението за безпристрастно наблюдение на процеси. Поставя учениците в ролята на дистанцирани

Получите достъп до още повече ресурси и практични материали