Как да разбера, че съм разтревожен?

Като възрастни знаем колко всепоглъщащи могат да бъдат емоциите. Тревогата е една такава емоция, която може напълно да ни блокира и да ни попречи да живеем пълноценно. 

 

Децата изпитват същите емоции като нас. Но разликата с възрастните е в това, че малките хора невинаги разбират, че болката в стомаха е знак за силното им притеснение. Или че лицето им се зачервява, защото се безпокоят. Или че главата ги заболява всеки път преди контролно, защото се тревожат дали ще се справят. 

Като учители знаем колко много може да попречи тревогата и притеснението на учебния процес и напредъка на учениците. Затова времето, което инвестираме в подпомагането на децата да разберат и управляват своите емоции, ще ни се изплати добре! Класна стая, в която учениците са спокойни и уверени, е класна стая, която напредва със зашеметяваща скорост.  

Как да подходите към тревогата на учениците? На помощ идва урокът “Котакът Честър се тревожи”. Неговата цел е да покаже на децата връзката между телесните им усещания и тревогата и безпокойството. Защото разпознаване на емоциите е първата стъпка към управлението им. 

Децата ще имат възможност да изследват знаците, които тялото им изпраща, когато се чувстват разтревожени. Освен това те ще осъзнаят, че всички хора изпитват тревога понякога. И че всеки от нас може да чувства тревогата по различен начин. 

Урокът “Котакът Честър се тревожи” поставя основата, върху която да стъпите при следващите уроци, посветени на разпознаване и управление на емоциите. Затова не пропускайте този важен етап! 

Урокът е разписан изключително подробно, за да бъде изпълнението му максимално лесно за вас! Към него са добавени работни листове за ученици и допълнителни насоки за учителя. Следвайте всяка от стъпките внимателно. И не забравяйте да се забавлявате заедно с вашите малки ученици! 

Свалете урока “Котакът Честър се тревожи” тук

———————————————————————————————————————-

Урокът “Котакът Честър се тревожи” е част от Сборника “Стъпка по стъпка” за развиване на социални и емоционални умения, любезно предоставен ни от Световната банка. 

Искате да включите повече елементи от СЕУ в часовете си? Разгледайте и други уроци за развитие на социално-емоционални умения във втори клас.

Още полезни статии:

learning for clever
Комуникативни умения

Ролеви игри

Ролевите игри могат да бъдат използвани в обучението по всеки предмет, както и във всеки урок/тема. Те могат да бъдат по двойки или в групи

Разбери проблема
Математическа грамотност

Разбери проблема

Тази стратегия е заимствана от първата стъпка от известния модел на Дьорд Пойа за решаване на проблеми в четири стъпки (Polya, 1973): Кажи със свои

Получите достъп до още повече ресурси и практични материали

Абонирай се и всяка седмица ще получаваш по един нов урок за втори клас