Гъсеницата Мануела ни учи как да постигаме целите си

Споделете с колеги

Раздел

В пълно съзнание за предизвикателствата пред нас

Времетраене

40 минути

Описание

Ако работите с първокласници, вероятно сте се сблъсквали с разочарованието и фрустрацията на децата, предизвикани от някоя по-комплексна задача. Проблемът е, че учениците не могат да си представят как един сложен процес може да се раздели на малки стъпки, които да се изпълнят последователно и за определен срок от време. По-скоро си мислят, че всичко трябва да се направи веднага и наведнъж.

Тук вашата роля е изключително важна. Вие сте хората, които могат да ги мотивират да си поставят амбициозна цел, да я разделят на ясни и лесноизпълними стъпки и да ги следват, докато не постигнат желания резултат. Както се досещате, това изисква редица качества, умения и нагласи като търпение, упоритост, постоянство, организационни умения, умения за планиране и целеполагане и т.н.

За щастие, всички тези умения и нагласи могат да се преподават в час! Ще се радваме да ви помогнем в това благородно и амбициозно начинание, като ви споделим подробно разписан урок за първи клас по темата, който можете директно да свалите и приложите в час дума по дума. Към него ще намерите и допълнителна информация и съвети за учители и родители. Урокът “Гъсеницата Мануела” цели да покаже на децата как да разделят по-сложните задачи на малки и постижими стъпки.

Коя е Мануела и как може една гъсеница да научи децата да мислят стратегически ще разберете само ако си свалите урока.

Урокът “Гъсеницата Мануела” е част от системата “Стъпка по стъпка”на Световната банка – инструментариум за насърчаване на социалното и емоционално учене (СЕУ) при деца и младежи.

За да свалите този работен лист трябва да сте влезли в профила си и да имате активен абонамент.

Още уроци по този предмет и клас

Защо е важно да научим четвъртокласниците да се грижат за чистотата в училище, вкъщи и в природата?
Защо е важно да научим четвъртокласниците да формират собствено мнение?
Как да мислим творчески и да създаваме оригинални идеи в училище?
Как да се справим със стреса в училище?
Как да не се обезкуражаваме от временните неуспехи?

Изплозвайте всички функционалности!

Създавайки личен профил ще персонализираме ресурсите, които виждате, ще запазвате ресурси в любими, ще имате достъп до групи с други потребители и още много функционалности.  

Регистрирайте се безплатно. Отнема само 30 секунди.