Моят ресторант
Раздел
Планиране и обработка
Времетраене
3 седмици, по 1 час седмично (за третия и четвъртия урок са необходими два последователни учебни часа)
Цели по предметно знание:
Учениците:
- разграничават различни начини за обработка на хранителните продукти – топлинна и студена;
- изпълняват достъпна готварска рецепта за студена обработка;
- разбират ролята на контрола върху качеството и самоконтрола при изпълнение на практическа задача.
Цели по умения:
Учениците:
- проявяват толерантност при работа в група, обсъждат и вземат общо решение по проблем или тема;
- представят резултатите от собствената си работа.
Изследователски въпрос:
Ако имах свой собствен ресторант, какви храни щях да предлагам и как щях да ги приготвям?
Краен продукт:
Автентично оценяване – ресторант в класната стая
Необходими материали:
- работен лист “Разбъркано меню”
- работен лист “Рецепти за “Моят ресторант”
- работен лист “Писма от господин Болонезе”
- хранителни продукти за студена обработка – зеленчуци, плодове, хляб, млечни продукти, мед, ядки
- кухненски пособия – ръкавици, престилки, дъска за рязане, нож, ренде
- картонени чинийки, купички и чашки
- дървени вилици и лъжици
Уроци и дейности
Автор на проекта
о