Как да организираме най-успешния летен лагер?

В последните години родители и учители обръщат голямо внимание на това как децата да прекарат лятната ваканция, какви полезни и интересни преживявания да им предложат и как да обогатят ежедневието им. 

За децата, които имат роднини в друг град или село, алтернативата е ясна. Но има и деца, които прекарват летата си вкъщи без достъп до разнообразни дейности и възможности за развитие. 

Летният лагер е подходяща възможност за вълнуващи занимания и нови приятелства. Също така може да планирате дейности за усвояване на нови знания, да отделите повече време за материала, който затруднява учениците или да направите тематични работилници и беседи с гост-лектори.

Ако ви предстои да организирате летен лагер за учениците си, не пропускайте тази статия. В следващите редове ще прочетете как да направите лагера незабравим за децата и какво е важно да не забравяте при подготовката за него.

Мястото                                                                

Помислете за мястото, на което ще организирате летния лагер. Ако децата живеят до морето, ги заведете в планината или обратното. Ако живеят на село, ги заведете в голям град, където могат да разгледат забележителности и да посетят културни събития. Ако никога не са излизали от града, ги заведете на селски туризъм. Целта е мястото, което изберете, да предлага среда, различна от тази, с която учениците са свикнали. Така ще имат разнообразни преживявания, които ще ги обогатят и разтоварят от обичайното ежедневие. 

Нови знания и умения

Времето, което ще прекарате допълнително с децата, ще ви даде възможност да наваксате пропуснати знания, да се справите с трудности при усвояване на материала и дори да надградите техните знания и умения. 

Често извън класната стая и училището, децата показват по-голямо любопитство, по-бързо и лесно усвояват нови знания и са мотивирани да учат не заради оценки, а заради удоволствието от това да знаят и могат нещо. 

Можете да преподавате нови знания или да припомните стари докато обядвате, разхождате се из гората или си говорите около лагерния огън. Също така ще е полезно да свързвате знанието, което предавате на децата, с нещо от непосредствената околна среда. Това означава, че ако се храните, може да говорите за сезонните храни и техните полезни свойства, да разучите кои билки се срещат в района или да се научите как да слагате приборите на масата и да сервирате храната. Лесно може да се сетите за още идеи, просто правете нещата от живота и споделяйте с ентусиазъм.

БОНУС ИДЕЯ: Природата винаги може да се превърне в научен музей! Ако сте в гората, може да говорите на децата за широколистни и иглолистни дървета, видовете животни, които я обитават, растенията, които се срещат. Ако сте около морето, може да поговорите за екология – как да се опазват водните басейни и защо това е важно, какво превозват корабите и т.н.

Предварително обмислете какви теми ще засегнете, с какви въпроси може да включите децата в дискусия, какви работилници за умения да организирате или кой гост-лектор да поканите. Съобразете знанията с възрастта на децата и материала, предвиден за класа им. Но все пак бъдете смели и споделете неща, които може да представляват предизвикателство за учениците. Предизвикайте ги интелектуално и емоционално, за да имат запомнящи се преживявания.

Поканете родители

Винаги е добра идея да поканите родители, с които да споделите отговорността за децата и да включите в заниманията по време на летния лагер. Времето прекарано между учители, ученици и родители подсилва увереността на децата, че има възрастни, на които да се доверят в трудни моменти, укрепва отношенията между учители и родители и позволява обмяна на опит и съвети относно грижата и възпитанието на децата. 

Също така ще е чудесно ако децата в лагера са на различна възраст. Така по естествен начин по-малките ще се учат от по-големите, а по-големите ще развиват повече самостоятелност и отговорност. 

Срещи и преживявания с местните хора

За учениците ще бъде много полезно, ако опознаят живота на местните жители. Преди престоят проучете какви хора живеят на мястото, където ще бъде летният лагер. Организирайте срещи с най-възрастният жител на мястото, с местни производители на хранителни продукти (мляко, месо, плодове и зеленчуци, мед, билки), с видни архитекти, които са построили някои от най-посещаваните сгради в града… Направете така, че децата да се срещнат с най-интересните личности там. Заедно с тях подгответе подходящи въпроси, които да им зададете. 

БОНУС ИДЕЯ: Направете видео-дневник, който ще остане за спомен от това преживяване. Когато се срещате с различните хора, включете някаква дейност, която те практикуват в ежедневието си. Ако например посетите човек, който се занимава с отглеждане на зеленчуци, направете видео как децата събират свежи зеленчуци от градината с него, как почистват лехите, какви съвети им дава градинарят за по-добра реколта, как правите след това вкусна салата от набраните зеленчуци и др. Или пък се снимайте как тъчете народна носия в Родопите, готвите морска храна в рибарско селище или избирате мебели за най-модерния офис в града. В зависимост от мястото, където се намирате, запазете време за точно такива ценни преживявания.

Географски тайни 

Ако искате да разпалите още повече интереса на децата, предвидете седмица или две за отгатване на избраното място. Позволено е колеги и родители да знаят, но само ако не издават тайната! Измислете загадки, свързани с географското местоположение на избраното място. Дайте на учениците няколко различни географски координати, но на места, които са в близост, без да назовавате имената им и ги оставете сами да ги намерят. Нека се чудят кое от тези места е определено за летните ви приключения. После им споделете за обекти, които се намират на територията, която сте избрали. Подберете такива обекти, които са малко известни. Кажете им някой любопитен исторически факт или им покажете предмет, който олицетворява мястото. 

Трикове за успешно лагер-пребиваване:

  • един учител и един родител за 10 деца – понякога се случват неприятности, когато децата са много, а хората, които са отговорни за безопасността им, са недостатъчно;
  • медицинско лице – дори и да има болница на мястото, където ще пребивавате, винаги е добре да има с вас медицинско лице, което може да реагира бързо при нужда – да даде съвети при топлинен удар, различни ухапвания, натравяне с храна или други неприятни моменти;
  • летният лагер да е с продължителност около 12 дни (2 дни за път в двете посоки и 10 дни за занимания) – ако дните са повече, децата започват да се уморяват от новите преживявания, други се отегчават, а на трети вече им липсва дома и родното място;
  • може да ви звучи смешно, но много важно е също така редовно да проверявате прогнозата за времето – да, може да има изненади, но все пак няма да е приятно ако от десетте дни, в които сте там, пет дни да вали дъжд. Ако все пак се случи нещо подобно, организирайте така заниманията, че да могат да бъдат проведени и на закрит терен.
  • предвидете и време за почивка от организираните занимания – някоя вечер може просто да хапнете на плажа и да гледате звездите, да се разходите след обяда в близкия парк или да прекарате следобеда край басейна.

За допълнителни идеи изгледайте и специалния ни уебинар на тема “Как да си организирам лятно училище?”.

Летният лагер е една прекрасна възможност да станете по-близки с учениците, да разберете какви са техните притеснения и какво ги вълнува извън училище. След едно подобно преживяване децата ще се върнат в училище заредени с положителни емоции, ще са научили много нови неща, ще са срещнали интересни хора и ще са събрали спомени, които да ги топлят през цялата учебна година. 

 

Още полезни статии:

Извънкласни дейности

За родители: как да помогнете на детето си да избере извънкласна дейност

Извънкласните дейности стимулират интелектуалното любопитство и помагат на детето да изгради качества като сътрудничество, креативност, както и умение да приема чуждо мнение и да работи

Получите достъп до още повече ресурси и практични материали