Как да научим учениците да разбират и приемат различни гледни точки?

Споделете с колеги

Раздел

В пълно съзнание за другия

Времетраене

40 минути

Описание

Този урок е част от програма за социално-емоционално обучение и е предназначен за ученици от 6-ти клас. Урокът има за цел да помогне на учениците да развият умението да виждат ситуациите през очите на другите, като се научат да разбират различни гледни точки. Чрез разглеждане на конкретни сценарии и ролеви игри, учениците ще се научат да изразяват разбиране към мненията на околните и да намират решения, които отчитат гледните точки на всички участници.

Основно съдържание на урока:

  • Въведение: Учениците ще обсъдят как емоциите и различните гледни точки могат да влияят на решенията в ситуации, където хората не са на едно мнение.
  • Практическо упражнение: Учениците ще работят в групи, като четат писма от различни участници, свързани с организирането на събитие, и ще напишат отговори, които показват разбиране на различните гледни точки.
  • Дискусия и рефлексия: Учениците ще обсъдят защо е важно да приемаме гледните точки на другите и как това може да помогне за решаване на конфликти и създаване на по-добри взаимоотношения.

Ползи за учителите:

  • Развива социална осъзнатост: Урокът помага на учениците да разбират гледните точки на другите и да развиват емпатия.
  • Подобрява комуникацията и уменията за решаване на конфликти: Учениците ще се научат как да подхождат конструктивно към конфликтни ситуации, като отчитат мненията на всички страни.
  • Лесен за изпълнение: Урокът включва конкретни сценарии и инструменти за работа в групи, което го прави подходящ за всякакъв тип класове.

Изтеглете този урок, за да помогнете на учениците си да развият умения за социална осъзнатост и да се научат да виждат света през различни гледни точки.

———————————————————————————————————————-
Урокът “Труден за планиране купон” е част от системата “Стъпка по стъпка” на Световната банка – инструментариум за насърчаване на социалното и емоционално учене (СЕУ) при деца и младежи.

Искате да включите повече елементи от СЕУ в часовете си? Разгледайте и други уроци за развитие на социално-емоционални умения в пети клас.

За да свалите този работен лист трябва да сте влезли в профила си и да имате активен абонамент.

Още уроци по този предмет и клас

Защо е важно да научим четвъртокласниците да се грижат за чистотата в училище, вкъщи и в природата?
Защо е важно да научим четвъртокласниците да формират собствено мнение?
Как да мислим творчески и да създаваме оригинални идеи в училище?
Как да се справим със стреса в училище?
Как да не се обезкуражаваме от временните неуспехи?

Изплозвайте всички функционалности!

Създавайки личен профил ще персонализираме ресурсите, които виждате, ще запазвате ресурси в любими, ще имате достъп до групи с други потребители и още много функционалности.  

Регистрирайте се безплатно. Отнема само 30 секунди.