5 STEM дигитални образователни ресурса

Всички учениците проявяват любопитство към природните науки. Събрахме на едно място някои интересни образователни ресурса, които да прегледате за идеи, с които да разнообразите преподаването си през следващата учебна година. 

https://nsdl.oercommons.org/ – Националната научна дигитална библиотека (NSDL) в Щатите е дигитална библиотека от примерни колекции от ресурси и услуги, организирани в подкрепа на научното образование на всички нива. Тя предоставя висококачествени онлайн образователни ресурси за преподаване и учене, с актуален акцент върху дисциплините в областта на науките, технологиите, инженерството и математиката (STEM). Колекцията NSDL съдържа структурирана описателна информация (метаданни) за уеб базирани образователни ресурси, съхранявани на други сайтове от техните доставчици. Тези доставчици са добавили тези метаданни към NSDL за организирано търсене и отворен достъп до образователни ресурси чрез този уебсайт и неговите услуги. Повечето ресурси в библиотеката се придържат към принципите за достъп до отворени образователни ресурси (OER), въпреки че някои са ограничени до членство в сайта на доставчика или може да изискват допълнителни разходи (посочени в пълния запис на ресурса). Ползването на Националната научна дигитална библиотека е безплатно и лесно – просто въведете валиден имейл адрес и парола и удостоверете, че не сте робот. 

https://stellarium-web.org/ – Stellarium е безплатен планетариум с отворен код за вашия компютър. Той показва реалистично небе в 3D, точно като това, което виждате с просто око, бинокъл или телескоп. Потребителите могат да задават своето място за гледане, дата и час. След това точните звезди, галактики, планети, луни и т.н. ще бъдат показани правилно на наблюдателя. Stellarium може да се използва като образователен инструмент за изучаване на нощното небе, както и като инструмент за планиране на наблюдения през телескоп. Stellarium Mobile Free се предлага за Android безплатно (с покупки в приложението), но има и Stellarium Mobile PLUS, който ще ви струва $19,99. За потребителите на iOS има само платена версия за $9,99. 

https://www.tinkercad.com/ – Tinkercad е безплатно уеб приложение за 3D дизайн, електроника и кодиране, на което се доверяват над 50 милиона души по света. Откакто стана достъпен през 2011 г., той се превърна в популярна платформа за създаване на модели за 3D печат, както и въвеждане на начално ниво в конструктивната твърда геометрия в училищата. Tinkercad е онлайн колекция от софтуерни инструменти от Autodesk, които позволяват на напълно начинаещи да създават 3D модели. Този CAD софтуер е базиран на конструктивна плътна геометрия (CSG), която позволява на потребителите да създават сложни модели чрез комбиниране на по-прости обекти заедно. Използва се от учители, деца, любители и дизайнери, за да си представят, проектират и правят всичко! Потребителите могат бързо да научат как да използват софтуера чрез уроци, фокусирани върху основите на инструмента Tinkercad. Допълнителните уроци помагат на потребителите да създават артистични обекти с нарастваща сложност, използвайки съществуващи дизайни, както и да работят съвместно за създаване на нови дизайни. 

https://www.nasa.gov/stem/foreducators/k-12/index.html – НАСА предоставя уникални STEM възможности и ресурси за ученици, студенти, преподаватели и институции. NASA STEM Engagement разработва платформа за STEM дейности под формата на мисии, които включват продукти и възможности за ангажиране на учениците в автентични STEM преживявания, доказали се в образователната практика. Организирани са в големи теми като: “Земя и климат”; “Хората в космоса”; “ Професионално развитие на преподаватели”;  “Основно училище”; “Средно училище”; “Гимназия”; “Неформално образование” и много други. Членовете имат пълен достъп до тези ресурси, включително дейности, игри, видеоклипове, ръководства за преподаватели, набори от инструменти за учители, както и до най-новите статии и изследвания в областта на STEM образованието. Месечната такса е 25$.

https://www.sciencebuddies.org/ -> https://www.sciencebuddies.org/blog/beach-science-sand-experiments – Science Buddies е организация с нестопанска дейност, която предоставя уеб-сайт с безплатни STEM инструменти и ресурси, в подкрепа на ученици, студенти и преподаватели. В него ще намерите вдъхновяващи STEM изследвания с над 1300 идеи за проекти и дейности, обхващащи набор от теми от генно инженерство до изследване на космоса. Мисията на Science Buddies е да помогне на ученици от всички демографски сфери и прослойки на живота да изградят своята научна и технологична грамотност, за да могат да станат продуктивни и ангажирани граждани на 21. век. Сайтът се препоръчва от множество образователни организации. Всички онлайн ресурси в Science Buddies са достъпни безплатно за ученици и учители благодарение на финансова подкрепа, която получават от техните спонсори, и от дарения на родители, учители и други физически лица. 

Още полезни статии:

Получите достъп до още повече ресурси и практични материали