КУРС

Трансформиращ коучинг в образованието

Интересувате ли се от коучинг и неговото приложение в образованието? Този курс представлява практично въведение в основните принципи и техники на коучинга, адаптирани за учебната среда.
Текущо състояние
Не е регистриран
Цена
Затворен
Започнете

За курса

Този курс ви представя ключовите принципи на коучинга и акцентира на това как той се отличава от други форми на професионална подкрепа, като например менторство. Курсът преминава през различни аспекти на самопознанието и идентифицира нагласите, които са от съществено значение за успешната практика на един коуч.

Поставя се фокус и върху активното слушане и се показват конкретни начини как да станете по-добри в това направление. Освен това ще научите как да задавате добри въпроси, които помагат на хората, с които работите, да мислят по-задълбочено и да се развиват.

Курсът включва и стратегии за откриване на “зоните за подобрение” или с други думи – различия между текущото и желаното състояние, както и подходи за коучинг, целящи развитие на индивидуалните силни страни.

За финал, курсът предлага практически насоки за управление на трудни разговори, използвайки коучинг методи за подобряване на комуникационните умения и решаване на конфликтни ситуации.

 

Курсът включва

Влезте в профила си, за да започнете курса или да продължите.

Споделете курса с колеги

В края на курса ще можете

1
Да разграничавате коучинга от други форми на професионална подкрепа.
2
Анализирате и преодолявате собствените си бариери.
3
Да задавате ефективни въпроси.
4
Да прилагате техники за активно слушане.

Водещи

Десислава Стоянова
Мениджър "Подкрепа на училищни екипи"
Десислава е мениджър “Подкрепа на училищни екипи“ към една от програмите на Заедно в час - Училища за пример. Дълги години се е занимавала с подкрепата на начинаещи учители към програма „Нов път в преподаването“, където отговаря за качеството на подкрепата и развитието на учителите. Работата я среща с коучинга в образованието, чрез обученията и книгите на Елена Ангилар. През 2021 г. завършва Deep Listening (CCF) фасилитирана от Bhavana Learing group, а през 2022 г. Coach educator maturation program водена от Aephoria. Фасилитира Intro to coaching към Teach for all през учебната 2022-2023 г. От април 2023 г. преминавам през интензивна сертификационна обучителна програма – ПУЛСът на коучинга към Mentor coaches, която и позволява да провежда коучинг сесии – индивидуални или групови.
Марин Маринов
КООРДИНАТОР “ПОДКРЕПА НА УЧИТЕЛИ”
Марин подкрепя като ментор учители в програмата "Нов път в преподаването" на "Заедно в час" от 2020 г. Преди това преподава в село Дълго поле и участва в същата програма. Той преподава на ученици от 3-4 клас, както и по Бизнес комуникации в 8. и 9. клас. Вярва в положителната промяна в образованието чрез конкретни стъпки за подкрепа на детското развитие. В свободното си време се занимава с четене, фотография и разходки сред природата. Има магистратури по Индустриален мениджмънт и Начална училищна педагогика. Запознава се с коучинга в образованието като участник в програма "Нов път в преподаването". През 2019 завършва курс "Group Life Coaching" на "Transformation Academy". През учебната 2020-2021 завършва "Coach’s Toolkit Virtual Summit" на Елена Агилар, а през 2021-2022 "Intro to coaching" към Teach for all. През 2023 завършва "Coaching Explorations: Coaching for Equity" към Teach for all, също така се включва и в различни практически групи и групи за обмяна на опит, свързани с коучинга.

Отзиви

Честно казано бях леко скептична, но се радвам, че дадох шанс на курса, защото научих много интересни неща. Благодарение на допълнителните учебни материали моите първокласници ще имат успешен старт в училище!

Петя Михалева Учител

Преподавам по математика и не бях сигурна, че този курс ще ми е полезен, но миналата година започнах работа с нов клас, в който има голям процент ромски ученици. Бързо осъзнах, че повечето от тях не разбират нито какво им обяснявам, нито какво пише в учебника. Реших, че няма какво да губя и изгледах курса. Трябва да ви кажа, че предложените практики наистина работят!

Теодора Терзийска Учител по математика

Най-после! От години работя в училище, в което повечето ученици са от малцинствата и с колегите правим чудеса от храброст, за да постигнем поне някакво ниво на базова грамотност. Сега вече имаме и тази допълнителна теоретична и практическа подготовка да го направим.

Розалия Кехайова Учител

Какво получавате

Често задавани въпроси

Всеки курс в Prepodavame.bg е подготвен от експерти по темата и се състои от комбинация от различни видео материали, статии, допълнителни четива, а понякога и задачи и тестове. Всички курсове са предварително организирани и може да ги гледате в удобно за вас време.

На първо място трябва да влезеш в своя профил. Ако нямаш такъв можеш да се регистрираш безплатно. След като си влязъл в профила си можеш да избереш курс и да се запишеш за него.

Ако изгледаш всички видеа, прочетеш допълнителните материали и направиш тестовете и заданията към даден курс ще получиш сертификат.

Курсът се провежда напълно асинхронно и можеш да го гледаш в удобно за теб време. Ти сам определяш колко време отделяш и кога.

Курсът е напълно безплатен.