Как да научим учениците да намират решения в конфликтни ситуации?

Споделете с колеги

Раздел

В пълно съзнание за другия

Времетраене

40 минути

Описание

Този урок е част от поредица за социално-емоционално обучение и е насочен към ученици от 5-ти клас. Той учи учениците как да реагират на конфликти по начин, който води до решения, вместо да се задълбочава проблемът. Чрез лесна за усвояване стратегия, наречена “ЛОРД”, учениците се научават да се успокояват, оценяват ситуацията, търсят решения и действат спокойно и уверено.

Основно съдържание на урока:

  • Въведение: Обсъждане на ежедневни конфликти с приятели и съученици и как тези ситуации могат да се превърнат във възможности за учене и развитие.
  • Стратегия “ЛОРД”: Урокът учи четири основни стъпки: успокояване, оценка на проблема, генериране на решения и действие без агресия.
  • Практическо упражнение: Учениците разиграват реални ситуации на конфликти, за да приложат наученото и да открият най-добрите начини за справяне.
  • Дискусия и рефлексия: Учениците обсъждат и анализират как са се справили в дадена ситуация и какви подобрения биха могли да направят.

Ползи за учителите:

  • Подобрява уменията за комуникация: Учениците се научават да изразяват емоциите си и да управляват конфликтите по конструктивен начин.
  • Лесен за внедряване: Урокът предоставя ясни инструкции и ролеви игри, които улесняват преподаването в класната стая.
  • Насърчава сътрудничеството: Стратегията “ЛОРД” насърчава учениците да работят заедно за намиране на взаимноприемливи решения.

Изтеглете този урок, за да помогнете на учениците си да развият умения за справяне с конфликти, които ще им бъдат полезни както в училище, така и в живота.

———————————————————————————————————————-
Урокът “ЛОРД” е част от системата “Стъпка по стъпка” на Световната банка – инструментариум за насърчаване на социалното и емоционално учене (СЕУ) при деца и младежи.

Искате да включите повече елементи от СЕУ в часовете си? Разгледайте и други уроци за развитие на социално-емоционални умения в пети клас.

За да свалите този работен лист трябва да сте влезли в профила си и да имате активен абонамент.

Още уроци по този предмет и клас

Защо е важно да научим четвъртокласниците да се грижат за чистотата в училище, вкъщи и в природата?
Защо е важно да научим четвъртокласниците да формират собствено мнение?
Как да мислим творчески и да създаваме оригинални идеи в училище?
Как да се справим със стреса в училище?
Как да не се обезкуражаваме от временните неуспехи?

Изплозвайте всички функционалности!

Създавайки личен профил ще персонализираме ресурсите, които виждате, ще запазвате ресурси в любими, ще имате достъп до групи с други потребители и още много функционалности.  

Регистрирайте се безплатно. Отнема само 30 секунди.