Какво зависи от гласуването ми за европейски избори?

Споделете с колеги

Раздел

Времетраене

40 минути

Описание

Този работен лист е предназначен за ученици от 12. клас и е съсредоточен върху значението на гласуването за Европейския парламент (ЕП) и неговото въздействие в контекста на европейските избори. С продължителност от 40 минути, тази образователна активност има за цел да подчертае ролята на ЕП като законодателен орган на Европейския съюз и да осветли как изборите дават възможност на гражданите директно да участват във вземането на решения на европейско ниво.

Работният лист е разделен на четири основни стъпки:

  1. Aнгажиране на учениците с актуални данни за избирателната активност
  2. Разработване на информационна кампания за значението на гласуването за ЕП
  3. Представяне на събраната информация
  4. Заключително обобщение

Чрез тези дейности, учениците се стимулират да размишляват критично за причините за ниска избирателна активност, значението на ЕП за техните животи и как да правят информирани избори на изборите.

Учителите могат да намерят този ресурс особено полезен, тъй като той не само предоставя практически упражнения, свързани с актуални политически теми, но също така насърчава учениците да се замислят за своята роля като активни участници в демокрацията. Активността предлага възможност за развиване на умения за комуникация, сътрудничество и критично мислене, които са жизненоважни за формирането на отговорни и информирани граждани.

Подкрепен от проекта “Как да преподаваме активно гражданство?”, финансиран от Европейския съюз, този работен лист не само информира учениците за важността на европейските избори, но и ги вдъхновява да разберат и упражнят своето право на глас. Съдържанието е подходящо за учителите, които искат да обогатят своите учебни планове с активности, насочени към развитие на гражданска ангажираност и разбиране за Европейския съюз и неговите институции.

За да свалите този работен лист трябва да сте влезли в профила си и да имате активен абонамент.

Още уроци по този предмет и клас

План на урок: Плюсове на ЕС
Какво зависи от гласуването ми за европейски избори?
Как работят европейските избори?
Как се информираме за избори?
Пропаганда в политически кампании

Изплозвайте всички функционалности!

Създавайки личен профил ще персонализираме ресурсите, които виждате, ще запазвате ресурси в любими, ще имате достъп до групи с други потребители и още много функционалности.  

Регистрирайте се безплатно. Отнема само 30 секунди.