Рецепти за “Моят ресторант”
Споделете с колеги
Подходящ за класове
Подходящо за предмети
Описание
Работен лист от ПБО№1 по ТП за 4. клас “Моят ресторант”.
Инструкции:
Преминете към същинската дейност – създаване на меню, което включва само храни, изискващи студена обработка на продуктите.
Попитайте учениците какво означава “студена обработка” и припомнете – храни/ястия, които стават за консумация, без да са сготвени – достатъчно е да са подходящо нарязани и смесени.
Раздайте на всеки екип работен лист с рецепти, които да бъдат включени в менюто. Дайте ясни инструкции за работа:
- Всеки отбор има 20 минути време за работа, за да създаде меню от три ястия – салата, сандвич и десерт, които изискват само студена обработка на продуктите. Спазвайте следните стъпки:
измислете име на всяко от ястията;
напишете необходимите продукти;
нарисувайте готовото ястие.
- Нека всеки от екипа работи по едно от ястията. Помагайте си и се допитвайте да съотборниците си!”
Когато времето изтече, поканете няколко екипа да представят менютата си.
Важно!
- Разделете предварително учениците на отбори по трима.
- Следете за това дали всеки от екипа работи по своето ястие.
- На база тези рецепти създайте списък от необходими продукти за финалното оценяване – ресторант в класната стая.




