Видове липиди в храната
Споделете с колеги
Подходящ за класове
Подходящо за предмети
Описание
Работен лист от ПБО№2 по Биология за 9. клас “Липидите – полезни или вредни?”.
След като учениците вече са запознати със строежа, структурата и функциите на липидите, те трябва да изследват в какви хранителни продукти могат да бъдат открити различните техни разновидности. Учениците могат да работят самостоятелно или в групи по двама, като използват записките си от предходните дейности, учебните помагала или образователни материали от интернет.
Раздайте на всеки ученик по един работен лист, в който да запише основните характеристики на липидите и храните, в които те се съдържат.
Уведомете учениците, че разполагат с 15 минути. Следете работата им и оказвайте съдействие с насочващи въпроси и пояснения, ако срещат трудности с намирането на отговорите.
Инструкции:
- В рамките на петнадесет минути всеки от вас, самостоятелно, трябва да опише в работния си лист какви са основните видове липиди в храната, с какъв строеж, структура и функции се характеризират. Сравнете по какво си приличат и по какво се различават. Проучете в какви хранителни продукти най-често се срещат отделните видове липиди и определете дали те са полезни или вредни за организма.
Важно!
- В случай, че позволите на учениците да търсят информация в интернет, насърчете ги да използват достоверни източници на информация като: образователни платформи, сайтове на образователни или научни институции. Можете също да подберете предварително списък с надеждни източници на информация.




