Присъедини се към Тийн мрежата за проверка на факти!

Обичаш социалните медии? Мразиш дезинформацията? Кандидатствай за тийнейджърската мрежа за проверка на факти, част от MediaWise и организирана от Prepodavame.bg!

MediaWise е новаторски проект за дигитална медийна грамотност, който има за цел да научи хората от всички възрасти как да различават фактите от измислиците онлайн. Един от ключовите компоненти на MediaWise е Тийн мрежата за проверка на факти (Teen Fact-Checking Network / TFCN). За тази роля търсим ученици от 8 до 12 клас, които се интересуват от проверка на разпространявана дезинформация, за да ни помогнат да създадем видеа за медийна грамотност в TikTok, Instagram/Reels и други платформи за нашата поредица “Вярно или не?”.

Тийнейджърите ще избират потенциално невярна информация, на която са попаднали в социалните мрежи, ще проучват и пишат сценарии за проверката ѝ, ще събират материали за видета и ще записват видеа с проверката на факти за нашите социални канали. Търсим и талантливи видеомонтажисти (също тийнейджъри), които да се присъединят към екипа.

Учениците ще имат възможност да се учат от и да работят с журналисти от Асоциацията на европейските журналисти-България, Factcheck.bg и с хора от екипа на Prepodavame.bg, и ще получават възнаграждение за всяка проверка на факти.

Какво получаваш като участник

ОБУЧЕНИЕ

Всички одобрени кандидати ще преминат през безплатно онлайн обучение за проверка на факти, водено от Factchеck.bg, и ще получат сертификат за участието си в проекта.

ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ

Ще получаваш възнаграждение за всяка проверка на факти.

ОТГОВОРНОСТИ

Този проект ще започне на 15.06.2024 г. и ще продължи до месец декември. От учениците се очаква да предлагат идеи и да изготвят видеа с проверки на факти. Те трябва също да участват в активния чат канал на Тийн мрежата, за да представят идеи и да определят крайни срокове.

Тази инициатива е 100% непартийна и политически неутрална. Кандидатите за тези позиции трябва стриктно да се придържат към това изискване, тъй като то стои в основата на проекта. Моля, прегледай нашите редакционни стандарти.

РОЛИ, ЗА КОИТО МОЖЕШ ДА КАНДИДАТСТВАШ:

Присъедини се към Тийн мрежата за проверка на факти!

Проверител на факти пред камера

Търсим талантливи създатели на съдържание с доказани познания за платформите за кратки видеа, като TikTok, Reels и др. В тази роля ще предлагаш истории, ще пишеш сценарии и ще записваш своите проверки на факти. Ако бъдеш избран за тази роля, ще ти бъде изпратен комплект за снимане (микрофон, осветително оборудване и др.) за продължителността на проекта.

ВАЖНО: За тази кандидатура ще трябва да изпратиш видеоклип със себе си.

Присъедини се към Тийн мрежата за проверка на факти!

Видеомонтажист

Умееш или искаш да се научиш да боравиш със софуер за монтаж на видеа? Търсим тийнейджъри със силни умения за редактиране на видеоклипове, добре запознати със съдъжанието в социалните медии, които да монтират проверките на факти.

ВАЖНО: За тази кандидатура ще трябва да представиш видеоклип, който ти си монтирал.

Срокът за кандидатстване е 02.06.2024 г.

За да кандидатстваш за Тийн мрежата за проверка на факти, попълни този формуляр.

Партньори по проекта

Присъедини се към Тийн мрежата за проверка на факти!