Раздел

Планиране и обработка

Времетраене

40 минути

Цели по предметно знание:

Учениците:

  • сравняват трайността на отделни храни и познават правилата за тяхното съхраняване;
  • познават рецепти за приготвяне на здравословна храна.

Необходими материали:

  • три кутии с надписи “Здравословна закуска”, “Здравословен обяд” и “Не, благодаря”
  • принтиран и нарязан работен лист “Менюто на здравето” 
  • работен лист “Моята здравословна рецепта”
  • моливи
  • флумастери
Игра “Меню на здравето”
10 минути
Игра

Учениците чрез игра разпознават кои храни са здравословни закуски, кои са здравословни обяди и кои не са полезни.

Инструкции

Започнете часа с играта “Меню на здравето”. Дайте инструкции на учениците.

  • Всеки от вас по ред изтегля по едно листче с училищна закуска или обяд. Прочитате на глас пред всички какво пише. Трябва да решите в която кутия да го пуснете - “Здравословна закуска”, “Здравословен обяд” или “Не, благодаря”. Последната използваме, когато храната не е здравословна.

Обобщение

Учениците се научават да разпознават здравословните храни, които могат да си носят в училище за закуска или обяд. Напомня им се кои вредни храни трябва да избягват.

Важно!

  • Подгответе си предварително три кутии с надписи “Здравословна закуска”, “Здравословен обяд” и “Не, благодаря”.
  • Принтирайте храните от списъка с храни и ги нарежете на малки листчета.
  • Насърчавайте учениците да обосновават отговорите си - защо смятат, че дадена храна е здравословна или вредна.

Материали за дейността

Моята здравословна рецепта
24 минути
Творческа задача

Учениците попълват работен лист, в който описват здравословна рецепта за закуска или обяд в училище - необходими продукти, начин на приготвяне и начин на съхранение. Създават илюстрация на готовата храна.

Инструкции

Раздайте на учениците по един работен лист “Моята здравословна рецепта”

  • Пред всеки от вас има работен лист. Едни са получили такъв за здравословна закуска в училище, а други - за здравословен обяд в училище. 
  • Избери да опишеш здравословна рецепта, която съдържа полезни продукти.
  • Описанието на рецептата трябва да включва:

Заглавие на рецептата (напр. "Сандвич с яйце и авокадо")

Необходими продукти – изброй всички съставки с техните количества (напр. “2 филии пълнозърнест хляб, 1 сварено яйце, половин авокадо, краве масло”)

Начин на приготвяне – стъпка по стъпка, ясно и подредено. (напр. “Нарязваме яйцето и авокадото на тънки филийки. Намазваме пълнозърнестия хляб с краве масло и подреждаме авокадото и яйцето отгоре.”

  • Добави илюстрация – нарисувай как изглежда готовото ястие. Можеш да използваш цветни моливи или флумастери.
  • Запиши как ще донесеш тази храна в училище, за да я запазиш свежа? Помисли за подходяща кутия или опаковка.
  • Имате 20 минути време за работа.

Обобщение

Попълвайки този работен лист, учениците си осигуряват страниците от книгата със здравословни рецепти.

Важно!

  • Нека половината клас получи работен лист за здравословна закуска, а останалата част от класа - за здравословен обяд. Така ще се осигури разнообразие на рецептите.
  • След часа събере работните листове. Прегледайте рецептите и дайте обратна връзка. Поправете грешките и допълнете при необходимост. Дайте за домашна работа да се препише редактираната рецепта.

Материали за дейността

Споделяне
5 минути
Дискусия

Учениците споделят своите идеи за здравословни закуска и обяд в училище. Отделя се специално внимание на правилното съхранение на храните.

Инструкции

Помолете всеки ученик да сподели каква е идеята му за рецепта и как ще я съхранява в училище, за да се запази свежа.

Споделете на учениците съвети за правилно съхранение на храните в училище.

  • Използвай кутии с капак – Кутията трябва да се затваря добре, за да не изтича нищо и храната да остане чиста.
  • Слагай студената храна в кутия, която задържа температурата – Ако носиш кисело мляко, плодове или салата, можеш да я сложиш в специална кутия или торбичка с охлаждащ пакет.
  • Горещата храна слагай в термос – Ако имаш супа или нещо топло, най-добре е да го сложиш в термос. Така ще запази топлината до обяд.
  • Не смесвай мокри и сухи храни – Например, ако носиш сандвич с краставици, сложи краставиците отделно, за да не стане хлебчето мокро.

Обобщение

Когато се грижиш за храната си, ти се грижиш и за себе си! Здравословното хранене започва още с начина, по който я съхраняваш.

Важно!

  • Може да направите плакат с тези съвети за класната стая или столовата.

Материали за дейността

Изплозвайте всички функционалности!

Създавайки личен профил ще персонализираме ресурсите, които виждате, ще запазвате ресурси в любими, ще имате достъп до групи с други потребители и още много функционалности.  

Регистрирайте се безплатно. Отнема само 30 секунди.